ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Ανδρικοί μύθοι... Καταρρίψτε τους!


Ανδρικοί μύθοι... Καταρρίψτε τους!

Πολλά ακούγονται για την υγεία του «ισχυρού» φύλου. Τι από όλα αυτά όμως αληθεύει;
Είναι γνωστό ότι οι άνδρες συνήθως αδιαφορούν για την υγεία τους -ή τουλάχιστον λόγω άμυνας προσπαθούν να αγνοήσουν τυχόν προβλήματα για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο- μέχρις ότου το σύμπτωμα να γίνει τόσο ενοχλητικό που να μην μπορούν πια να το παραβλέψουν ή μέχρι η σύντροφός τους να τους αναγκάσει να επισκεφτούν κάποιον ειδικό. Αποτέλεσμα της στάσης τους αυτής; Η διαιώνιση διαφόρων μύθων γύρω από την υγεία τους, που εμείς θα καταρρίψουμε! 

«Το καπέλο προκαλεί καράφλα»
Είναι σίγουρα ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους. Ωστόσο, οι ειδικοί βεβαιώνουν ότι ούτε το κράνος ούτε το καπέλο προκαλούν την εφιαλτική φαλάκρα. Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να προκαλέσουν προσωρινή απώλεια μαλλιών, όταν φοριούνται σφιχτά. Όσον αφορά την αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού (ανδρογενή αλωπεκία), ο ρόλος της κληρονομικότητας είναι σημαντικός. Με άλλα λόγια, ο πατέρας και οι πρόγονοι του άνδρα έχουν ήδη δείξει τον δρόμο, κυρίως όσον αφορά την ηλικία που αυτή θα εμφανιστεί και την ταχύτητα με την οποία θα εξελιχθεί.

«Το ξύρισμα κάνει τα γένια πιο πυκνά»
Όχι, το μέγεθος και το σχήμα του θύλακα της τρίχας είναι αυτό που καθορίζει το πόσο πυκνά θα είναι τα γένια σας, καθώς και την υφή τους, εάν δηλαδή η τρίχα θα είναι χοντρή ή λεπτή. Το ξύρισμα δεν πρόκειται να αλλάξει τον θύλακα όσο και αν κάποιοι το επιθυμούν.

«Οι άνδρες δεν κινδυνεύουν από καρκίνο του μαστού»
Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό (κατά περίπου 100 φορές) να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού σε σχέση με τους άνδρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες δεν διατρέχουν κίνδυνο. Εκτιμήσεις της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σχετικά με τον καρκίνο του μαστού στον ανδρικό πληθυσμό των Η.Π.Α. για το έτος 2015 έδειξαν ότι περίπου 2.350 νέες περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού θα διαγνωστούν σε άνδρες και περίπου 400 άνδρες θα πεθάνουν από τη νόσο. Ακόμα, περίπου ένας στους 1.000 άνδρες θα πάθει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής του. Όπως συμβαίνει και με τις γυναίκες, η πιο κοινή ένδειξη της νόσου είναι ένα εξόγκωμα ή η πάχυνση των ιστών του μαστού. Αν και ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως αφορά άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω. 

«Η τεστοστερόνη αυξάνεται μέχρι τα 30»
Στους άνδρες τα πιο υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης σημειώνονται στην ηλικία των 18 ετών. Από τα 18 μέχρι τα 40 χρόνια τα επίπεδα της ορμόνης μένουν περίπου σταθερά υψηλά, ενώ μετά την ηλικία των 40 ετών αρχίζουν να μειώνονται αργά και σταδιακά. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα της τεστοστερόνης δεν σημαίνουν απαραίτητα και υψηλά επίπεδα σεξουαλικής επίδοσης.

«Οι άνδρες δεν παθαίνουν οστεοπόρωση»
Μπορεί η οστεοπόρωση να είναι πιο συχνή στις γυναίκες -κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, που προκαλεί απότομες ορμονικές αλλαγές και απώλεια οστικής μάζας-, ωστόσο εμφανίζεται και στους άνδρες. Η πιθανότητα για ένα οστεοπορωτικό κάταγμα στο ανδρικό φύλο αυξάνεται καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής τους. Επιπλέον, στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται, εκτός από την ηλικία, και τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης (για παράδειγμα σε άνδρες που ακολουθούν αγωγή με ορμονοθεραπεία για καρκίνο του προστάτη), η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα, οι γαστρεντερικές παθήσεις (π.χ. σύνδρομα δυσαπορρόφησης), η χρήση στεροειδών φαρμάκων και η ακινησία.

«Περισσότερη πρωτεΐνη σημαίνει περισσότερους μυς» 
Οι πρωτεΐνες είναι το απαραίτητο δομικό υλικό που χτίζει ιστούς, όπως οι μύες, ή αναπληρώνει τις φθορές τους. Επομένως, προκειμένου το σώμα σας να δημιουργήσει μυς, χρειάζεται πρωτεΐνη. Ωστόσο, αυτό θα συμβεί ούτως ή άλλως αν λαμβάνετε καθημερινά τις ποσότητες που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

«Το πέος δεν μπορεί να υποστεί κάταγμα»
Το γεγονός ότι το πέος δεν έχει οστά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υποστεί κάποιο κάταγμα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το πέος μπορεί να υποστεί κάταγμα στους κυλινδρικούς άξονες, οι οποίοι διοχετεύουν με αίμα την περιοχή κατά τη στύση. Αν και ένας τέτοιος τραυματισμός δεν συμβαίνει συχνά, σε περίπτωση που συμβεί εκδηλώνεται με οξύ πόνο και απαιτεί να επισκεφτείτε αμέσως ένα νοσοκομείο.

«Η μπίρα κάνει κοιλιά»
Αν και η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπίρας (ή οποιασδήποτε μορφής αλκοόλ) μπορεί να οδηγήσει σε σπλαχνική παχυσαρκία, ωστόσο το να πίνετε καθημερινά πολλά κουτάκια ζύθου δεν είναι η μοναδική αιτία εμφάνισης της λεγόμενης «μπιροκοιλιάς». Ακόμα και άνδρες που δεν πίνουν μπορεί να έχουν συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της μέσης, καθώς το γεγονός αυτό σχετίζεται περισσότερο με τον τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα την κακή διατροφή και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. 

«Η στυτική δυσλειτουργία είναι ζήτημα κρεβατοκάμαρας» 
Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για μελλοντική καρδιακή νόσο. Μελέτες έχουν δείξει ότι νεότεροι άνδρες με στυτική δυσ-λειτουργία έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που δεν παρουσιάζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Επίσης, μεταξύ εκείνων με υπάρχουσα καρδιακή νόσο, η στυτική δυσλειτουργία φάνηκε να αποτελεί έναν επιπρόσθετο δείκτη βλάβης του ενδοθηλίου των αγγείων. Τέλος, σύμφωνα με άλλη μελέτη, άτομα με καρδιακή νόσο και στυτική δυσλειτουργία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία και 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο σοβαρό καρδιακό πρόβλημα από ό,τι εκείνοι που δεν είχαν στυτική δυσλειτουργία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή τόσο η καρδιακή νόσος όσο και η στυτική δυσλειτουργία σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση. Αν και την αθηροσκληρωτική διαδικασία τη συνδέουμε συνήθως με τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς, η πραγματικότητα είναι ότι συμβαίνει και στο αγγειακό δίκτυο του πέους. Μάλιστα, επειδή οι αρτηρίες του πέους είναι μικρότερες, τα προβλήματα συχνά εμφανίζονται πρώτα εκεί. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΟΛΔΑΤΟ, ειδικό παθολόγο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου