ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Σαν σήμερα το 1972 η προσπάθεια για μικτή Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού έμεινε όνειρο!

Ο διωγμός Δομάζου και η «αιώνια» συμμαχία! (pics)
Η έμπνευση για μια «συμμαχία» των αιωνίων τον Φεβρουάριο του 1972 αποτέλεσε μια ιδέα που από την αρχή αντιμετωπίστηκε επιφυλακτικά. Οι αποδοκιμασίες των παικτών του Παναθηναϊκού στο  «Γ. Καραϊσκάκης» ήταν κάτι που περίμεναν πολλοί. Ο Μίμης Δομάζος, όμως, δεν άντεξε.
Ακούγοντας το.. κράξιμο έφυγε και μάλιστα δήλωσε ότι δεν θα ξαναπατήσει ποτέ το πόδι του στο φαληρικό γήπεδο! Το «μπουρλότο» στα θεμέλια της συμμαχίας είχε ήδη μπει.
Από τον Παναθηναϊκός είχαν επιλεγεί οι Αντωνιάδης, Ελευθεράκης, Φυλακούρης, Οικονομόπουλος, Καψής, Κωνσταντίνου και Μητρόπουλος και από τον Ολυμπιακό οι Γκαϊτατζής, Συνετόπουλος, Παπάς, Τριαντάφυλλος, Παπαδημητρίου, Παμπολυλής και Αγγελής, που πήγαν στον Πειραιά για την πρώτη προπόνηση της Μικτής. Οι Δεληκάρης, Γιούτσιος και Σούρπης έλειπαν λόγω τραυματισμού, ενώ εκτός είχε μείνει και ο Σιδέρης, που τελικά δεν είχε ειδοποιηθεί παρότι συμπεριλαμβανόταν στα πλάνα. 
Όσον αφορά την τότε Μποταφόγκο, ήταν πράγματι θρυλική και είχε μερικούς από τους πρωταγωνιστές της Σελεσάο που κατέκτησε την κορυφή του κόσμου το 1970! Ο μεγάλος Ζαϊρζίνιο, ο  Κάρλος Αλμπέρτο, ο Πάουλο Σέζαρ, ο Μπρίτο και άλλοι αποτελούσαν διάσημους ποδοσφαιριστές και έρχονταν στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσουν την μικτή Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού. Τα πράγματα, όμως, δεν πήγαν όπως τα περίμεναν οι εμπνευστές του αγώνα. Σαν σήμερα το '72, η Αθλητική Ηχώ, την οποία μας παραχώρησε το Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών.ε, κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τις αποδοκιμασίες στον Δομάζο και τον Αντωνιάδη και την αποχώρηση του «στρατηγού».
Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας: «Οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, δημιούργησαν από χθες το απόγευμα μια ολιγοήμερη συμμαχία, αφού αύριο, από κοινού, θα αντιμετωπίσουν σε κοινό αγώνα την περίφημη Μποταφόγκο, που αποτελεί την βάσιν της Εθνικής Βραζιλίας, πρωταθλήτριας κόσμου 1970. Η πρώτη συγκέντρωσι και εν συνεχεία προπόνησις των επιλεγέντων "πρασίνων" και "ερυθρολεύκων" έγινε χθες στο στάδιο Καραϊσκάκη και το γεγονός ότι μετέσχον σ' αυτή τα πιο λαμπρά αστέρια του ποδοσφαίρου μας συγκέντρωσε την προσοχή πολυάριθμων φιλάθλων. Η ατμόσφαιρα, παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν εκ μέρους όλων των παρευρεθέντων- παικτών και παραγόντων - δεν ήτο ως άλλωστε ανεμένετο και τόσο ζεστή.
 Ήταν εμφανές το αγεφύρωτο χάσμα που χωρίζει χρόνια τώρα τους δύο "μεγάλους" όσο κι αν επιφανειακώς ο ένας προσπαθούσε να πείσει τον άλλο περί του αντιθέτου. Τούτο φάνηκε καθαρά εξ' αρχής, πριν ακόμα αρχίση η προπόνησις. Συγκεκριμένα κατά την άφιξι του Δομάζου, πολυάριθμοι φανατικοί οπαδοί των “ερυθρολεύκων” που ήσαν συγκεντρωμένοι έξω από το στάδιο Καραϊσκάκη τον υπεδέχθησαν με έντονες αποδοκιμασίες καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής που έκανε από του αυτοκινήτου του μέχρι την είσοδο του σταδίου. Ο Δομάζος που δεν είχε καμία διάθεση να μην αγωνισθή κατά της Μποταφόγκο "πειράχτηκε" και δικαιολογημένα. Κι απηυθύνθη αμέσως προς το μέρος όπου ευρίσκετο ο προπονητής κ. Πούσκας και του ανέφερε ότι διά τους ανωτέρω λόγους αδυνατεί να μετάσχη της συναντήσεως και κατά συνέπεια ότι δεν σκοπεύει να προπονηθή».
 Μάταια ο «Καλπάζων Συνταγματάρχης» προσπάθησε να πείσει το Δομάζο. Ο αρχηγός του «τριφυλλιού» έφυγε αμέσως για τη Λεωφόρο. Τα ίδια έγιναν και με τον Αντωνιάδη, ο οποίος παραλίγο να ακολουθήσει τον Δομάζο όταν άκουσε τον κόσμο να τον βρίζει. Αυτή τη φορά, όμως, οι προσπάθειες του Πούσκας ήταν επιτυχημένες και πείστηκε να μείνει. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ηχώ της εποχής ξεκαθαρίζεται: «Βεβαίως, για όσα διεδραματίσθησαν χθες στο στάδιο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός που κατέβαλε κάθε προσπάθεια και έδειξε καλή διάθεσι σε όλους τους τομείς ουδεμία ευθύνη φέρει».
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και  στην προγραμματισμένη δεύτερη προπόνηση. Θύματα αυτή τη φορά ήταν ο Φυλακούρης και ο Αντωνιάδης. Ο πρώτος, μάλιστα, κατήγγειλε ότι εξαγριωμένοι οπαδοί τον πλησίασαν και προσπάθησαν να τον χτυπήσουν. Ο κόσμος στη συνέχεια παραβίασε τις θύρες και πήρε θέση στο γήπεδο για να παρακολουθήσει την προπόνηση, χωρίς πάντως να δημιουργήσει νέα προβλήματα. Έτσι, μετά τα γεγονότα αποφασίστηκε τελικά η... συμμαχία να διαλύσει. Ο Κίτσιου και ο Πολέμης από τον Παναθηναϊκό και οι Γουλανδρής και Μολφέτας από τον Ολυμπιακό συνεδρίασαν και αποφάσισαν να παίξει πρώτα ο Ολυμπιακός και μετά από μια βδομάδα ο Παναθηναϊκός με την Μποταφόγκο. Το ρεπορτάζ ανέφερε: «Η προσπάθεια που από αρκετών ημερών κατεβλήθη για τη συγκρότησι της Μικτής Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού έπεσε οριστικά στο κενόν και είναι πολύ δύσκολο στο μέλλον να αποτολμηθή μια τοιούτου είδους σκέψις». 
Ήταν ελάχιστοι άλλωστε εκείνοι που από την αρχή είδαν με καλό μάτι την πρωτοβουλία. Τόσο στις τάξεις του κόσμου, όσο και σε αυτή των ποδοσφαιριστών... Για την ιστορία, ο Ολυμπιακός έχασε 1-0, με τους Βραζιλιάνους να «χορεύουν» στο Φάληρο, αλλά τον διαιτητή να μην καταλογίζει πέναλτι στους «ερυθρόλευκους». Στον αγώνα της Λεωφόρου, ο Παναθηναϊκός κέρδισε 2-1 με δύο κεφαλιές του Αντωνιάδη και με τον Καψή να... εξαφανίζει τον Ζαϊρζίνιο! Μάλιστα, ο Βραζιλιάνος χαρακτήρισε τους «πράσινους» ως την καλύτερη ομάδα που αντιμετώπισε στην περιοδεία της σε Ευρώπη και Αφρική!

gazzetta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου