ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Όταν το γιαούρτι ζήλεψε την μπεσαμέλ


"Σου έχω φοβερή ντουκανοσυνταγή" μου είπε η φίλη που θα με φιλοξενούσε λίγες μέρες στο σπίτι της στην θάλασσα. Ήταν η εποχή που και οι δύο (και πολλοί άλλοι) είχαμε υποκύψει στη δίαιτα Ντουκάν και ψάχναμε τρόπους να ενσωματώσουμε τις πρωτεΐνες στη διατροφή μας, κάνοντας τη μικρότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό μας.
Η συνταγή, ένα γκρατέν με κολοκυθάκια, στην πραγματικότητα φτιαχνόταν στην κουζίνα της πεθεράς της, πολλά χρόνια πριν ο κ. Pierre Ducan, πάρει από τον Atkins την πρωτοκαθεδρία στις πρωτεϊνικές δίαιτες –και βεβαίως πριν του αφαιρεθεί το δικαίωμα να ασκεί την ιατρική στην Γαλλία.
Η πρωτοτυπία της κρύβεται στην κρούστα του γκρατέν που θυμίζει μπεσαμέλ: δύο ασπράδια χτυπιούνται σε μαρέγκα και ανακατεύονται με γιαούρτι για να σκεπάσουν τα κολοκυθάκια και τα τυριά. Πιστέψτε με, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την μπεσαμέλ. Άλλη γεύση ασφαλώς, αλλά εξαιρετικά αφράτη και ανάλαφρη. Την χρησιμοποιώ πια σε όλα τα φαγητά που θέλουν κρούστα -πείτε με ιερόσυλη- ακόμη και το παστίτσιο και τον μουσακά.
Στην προσαρμοσμένη στις ανάγκες της Ντουκάν εκδοχή, τα τυριά είναι με χαμηλά λιπαρά - κυρίως ανθότυρο. Στην κανονική ζωή όμως; Όλα τα τυριά είναι κατάλληλα. Όπως και όλα τα λαχανικά.



Γκρατέν με λαχανικά και κρούστα από γιαούρτι

2 μικρές πατάτες
6-8 μικρα κολοκυθάκια
5-6 μπουκέτο μπρόκολο και τα κοτσανια του
2 σκελίδες σκόρδο
100 -120 γρ. Ανθότυρο, φέτα ή μείγμα των δυο
2 κρόκοι
2-3 κουταλιές νιφάδες βρώμης
Μαιντανός και δυοσμος ψιλοκομμένα
Αλάτι πιπέρι
350 γρ. γιαούρτι2%
2 ασπράδια
Λίγη τριμμένη παρμεζάνα
Λίγη γαλέτα
Βράζω τα λαχανικά σε μια κατσαρόλα (πρώτα τις πατάτες με τα κοτσάνια του μπρόκολου και τα σκόρδα, μετά τα κολοκυθάκια και στο τέλος τα μπουκετάκια του μπρόκολου) προσέχοντας να μην παραβράσουν.
Τα σουρώνω και τα βάζω σε ένα μπολ μαζί με τα τυριά, τους κρόκους, τις νιφάδες της βρώμης, τον δυόσμο και τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Τα πατάω με ένα πιρούνι να σπάσουν όλα σε χοντρά κομμάτια και να ανακατευτούν καλά.
Τα στρώνω σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Χτυπάω σε μαρέγκα τα ασπράδια, αλατοπιπερώνω και τα ανακατεύω απαλά με το γιαούρτι. Στρώνω αυτή την κρέμα πάνω από τα λαχανικά, πασπαλίζω με γαλέτα και παρμεζάνα και ψήνω το γκρατέν σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, γύρω στα 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου