ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Πράσινες πιπεριές γεμιστές με σπεντζοφάι

               

Γεμιστα χωρίς ρύζι, μόνο με τα λαχανικά που χρησιμοποιούν οι Πηλιορείτες στο θρυλικό φαγητό τους: μελιτζάνες, πιπεριές, κρεμμύδι, ντομάτα. Μαζί και λίγο χωριάτικο λουκάνικο και μπόλικα μυρωδικά.
Υλικά
  • 6 πράσινες, στρογγυλές πιπεριές
Για τη γέμιση
  • 3 πιπεριές κέρατα, χωρίς κοτσάνια και σπόρια, σε μικρά καρέ
  • 2 μελιτζάνες τσακώνικες, σε μικρά καρέ
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, σε μικρά καρέ
  • 2 μικρές καυτερές πιπερίτσες, ψιλοκομμένες ή 1 γεμάτο κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 3 χωριάτικα λουκάνικα
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος (τα φύλλα)
  • 1/2 ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος (τα φύλλα)
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο (για τη γέμιση) + 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο για το ταψί
Μερίδες 6 (μεζές)
Προετοιμασία 20΄ Αναμονή 30΄ Ψήσιμο 45΄
ΔιαδικασίαΚόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρούς κύβους (περίπου 2 εκ.), τα οποία βάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά. Έτσι, οι μελιτζάνες θα γίνουν πιο γλυκές και δεν θα απορροφήσουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα. Αφού περάσει η μισή ώρα, ξεπλένουμε τα κυβάκια μελιτζάνας, τα αφήνουμε στο σουρωτήρι για 5 λεπτά να στραγγίξουν από τα πολλά νερά και τα βάζουμε σε μια πετσέτα. Τα πιέζουμε με την πετσέτα ώστε να στεγνώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Χαράζουμε τα λουκάνικα κατά μήκος και αφαιρούμε την εξωτερική μεμβράνη. Ψιλοκόβουμε το εσωτερικό τους. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον «κιμά λουκάνικου» (χωρίς να βάλουμε λάδι) για 3 - 4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να βγάλει το λίπος του. Σουρώνουμε τον κιμά ώστε να απομακρύνουμε το λίπος. Κρατάμε τον κιμά στην άκρη. 

Βάζουμε ξανά το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ζεσταίνουμε το λάδι (1/3 φλιτζ. τσαγιού). Μόλις κάψει καλά ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς. Μετά, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τις καυτερές πιπερίτσες (ή το μπούκοβο) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 - 5 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το μπαχάρι και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για άλλα 2 - 3 λεπτά, ίσα να αρχίσει να δένει το μείγμα. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μυρωδικά και τον κιμά λουκάνικου, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη το μείγμα μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Κόβουμε ένα «καπάκι» από τις πιπεριές από την πλευρά του κοτσανιού. Αφαιρούμε τα σπόρια από το εσωτερικό. Γεμίζουμε τις πιπεριές και τις καπακώνουμε. Βάζουμε τις γεμιστές πιπεριές σε ένα ταψί τη μία δίπλα στην άλλη, περιχύνουμε με το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1/3 φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί, το βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα οι πιπεριές θα μαλακώσουν και οι γεύσεις θα δέσουν. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ώστε να ροδίσουν λίγο οι πιπεριές.

Σερβίρουμε τα γεμιστά με γιαούρτι, προζυμένιο ψωμί και ελιές Καλαμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου