ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Η Υπερκατανάλωση Αναψυκτικών Σχετίζεται Με Την Κατάθλιψη


Η υπερκατανάλωση αναψυκτικών σχετίζεται με την κατάθλιψη
Η συστηματική υπερκατανάλωση αναψυκτικών, ιδίως λάιτ, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ αντιθέτως ο καφές μπορεί να ασκεί προστατευτική δράση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το εύρημα προέρχεται από αμερικανούς επιστήμονες, οι οποίοι κατέγραψαν την κατανάλωση ροφημάτων και το ιστορικό κατάθλιψης σε 265.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50 έως 71 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν επί μία δεκαετία.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι έπιναν περισσότερα από τέσσερα κουτάκια αναψυκτικών την ημέρα είχαν κατά 30% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν αναψυκτικά.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία θα παρουσιασθεί τον προσεχή Μάρτιο στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τους εθελοντές που προτιμούσαν τα λάιτ αναψυκτικά.
Ανάλογος κίνδυνος εντοπίσθηκε και στους εθελοντές που έπιναν μεγάλες ποσότητες χυμών με τεχνητά γλυκαντικά.
Αντιθέτως, όσοι εθελοντές έπιναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, διέτρεχαν κατά 10% μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ.
Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χόνγκλεϊ Τσεν, από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, δήλωσε: «Αν και τα ευρήματά μας είναι προκαταρκτικά και οι υποκείμενοι βιολογικοί μηχανισμοί παραμένουν άγνωστοι, συμφωνούν με μικρό αλλά αυξανόμενο όγκο επιστημονικών στοιχείων, τα οποία υποδηλώνουν ότι τα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να σχετίζονται με κακή υγεία.
»Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά, μπορεί να αποτελεί έναν φυσικό τρόπο ελάττωσης του κινδύνου κατάθλιψης».
Ωστόσο, πρόσθεσε πως απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διερευνηθεί περαιτέρω η συσχέτιση, ενώ επισήμανε ότι η μελέτη δείχνει απλώς μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος.
Όσον αφορά την δυνητική προστατευτική δράση του καφέ, ο δρ Τσεν είπε πως ενδεχομένως οφείλεται στο ότι η καφεΐνη δρα διεγερτικά στον εγκέφαλο.


e-diet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου