ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Βάλε φρένο στις ορμόνες σου

ορμονε
Συχνά οι άντρες λένε: «Άσ’ την, είναι στις μέρες της».

Είμαστε, άραγε, από τη φύση μας τόσο ευερέθιστες, μελαγχολικές και ανισόρροπες; Ή απλά είμαστε έρμαια των ανεξέλεγκτων ορμονών μας; 
Η δρ. Λουάν Μπριτζεντάιν, συγγραφέας του βιβλίου «The Female Brain», υποστηρίζει ότι «ο γυναικείος εγκέφαλος επηρεάζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τις ορμόνες, ώστε να μπορούμε πλέον να μιλάμε για τη δημιουργία μιας άλλης, νέας γυναικείας πραγματικότητας».
Ωστόσο, για καλή μας τύχη, υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι για να εξισορροπήσουμε τις ακανόνιστες ορμόνες μας, που προσπαθούν να μας επιβάλλουν ένα δικό τους, μοναδικό τρόπο σκέψης!
Μειώνοντας το στρες, ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή, παίρνοντας τα σωστά συμπληρώματα και γενικότερα εξασφαλίζοντας μια υγιεινή στάση ζωής, πολλές είναι οι γυναίκες που κατάφεραν να «διαχειριστούν» τις ορμόνες τους και να αποφύγουν το λεγόμενο Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο(Premenstrual Syndrome – PMS).
Τι ακριβώς είναι αυτό; Πρόκειται για ένα σύνολο σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον έμμηνο κύκλο μας. Αν και οι περισσότερες γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία (περίπου το 75-90%) παρουσιάζουν κάποια από τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα, οι γυναίκες με PMS αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα στην κοινωνική τους ζωή εξαιτίας των συμπτωμάτων αυτών.
Τα συμπτώματα είναι συνήθως προβλέψιμα και εμφανίζονται δύο εβδομάδες πριν από τα έμμηνα. Τις περισσότερες φορές εξαφανίζονται μετά την έναρξη της εμμηνόρροιας, αλλά κάποιες φορές ίσως και να συνεχίζονται μετά την έναρξη της ροής. Και παρόλο που πρόκειται για κάτι αρκετά συνηθισμένο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και απόλυτα φυσιολογικό. Όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα, όπως ανησυχία, νευρικότητα, αϋπνία, πονοκέφαλος, κόπωση, κλάματα κτλ., το σώμα μας μας επικοινωνεί ότι έχει ανάγκη επαναπρογραμματισμού. Δεν είναι απαραίτητο οι γυναίκες να αισθάνονται συναισθηματικά μετέωρες πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.
Βέβαια, η ερώτηση που παραμένει είναι η εξής: Γιατί οι ορμονικές διαταραχές παρουσιάζονται ακόμα και σε κορίτσια που διανύουν την τόσο μικρή ηλικία των 10 ετών; Σύμφωνα με τη δρ. Σάρα Τζέλικ, φυσιοθεραπεύτρια και ενδοκρινολόγος, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Επειδή οι γυναίκες είναι πλέον υπερεκτεθειμένες σε ορμόνες, από τις τροφές μέχρι τη μολυσμένη ατμόσφαιρα, τις μεθόδους αντισύλληψης και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Σε γενικές γραμμές, έχουν βάλει το σώμα τους και τον οργανισμό τους σε δεύτερη μοίρα.
Για να μην αναφερθούμε και στο σύγχρονο -κατά τα άλλα- τρόπο ζωής, με τους ιλιγγιώδεις, αγχωτικούς και αντιαναπαραγωγικούς ρυθμούς, που η κοινωνία προσπαθεί να επιβάλλει ως φυσιολογικούς. Είναι πλέον καιρός να προσγειωθούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει όλο αυτό να το σταματήσουμε με κάποιον τρόπο. Οφείλουμε -για το καλό μας- να δώσουμε στην υγεία μας την προτεραιότητα που της αξίζει και να αρχίσουμε να αφουγκραζόμαστε αυτή την εσωτερική φωνή που εκλιπαρεί για λίγη φροντίδα!
6 τρόποι να επαναριθμήσετε τις ορμόνες σας
1. Μειώστε τα επίπεδα του άγχους
Είναι αλήθεια ότι το καθημερινό μας πρόγραμμα είναι υπερφορτωμένο και έχουμε ελάχιστο χρόνο για τον εαυτό μας. Παρ’ όλα αυτά, ας αφήσουμε για λίγο τις δικαιολογίες στην άκρη κι ας γίνουμε λίγο πιο φιλικές με την υγεία μας: Κάντε λίγο διαλογισμό, αφήστε κάτω το τηλέφωνο και μην κουβαλάτε τη «δουλειά» σας στο σπίτι.
2. Κοιμηθείτε λίγο παραπάνω
Προσπαθήστε να συμπληρώνετε τουλάχιστον 8 ώρες βραδινού ύπνου, γαλήνιου και χωρίς διακοπές ύπνου.
3. Υιοθετήστε μια χορτοφαγική διατροφή, τουλάχιστον λίγες μέρες την εβδομάδα
Οι ορμόνες που υπάρχουν στις τροφές επιδρούν αρνητικά στο ορμονικό σας σύστημα, οπότε σταματήστε να παραπονιέστε για τις τιμές στα βιολογικά προϊόντα. Μπορεί να είναι λίγο πιο τσιμπημένες, αλλά κάντε μια «θυσία» για την υγεία σας και αγοράστε ένα μπλουζάκι λιγότερο…
4. Διατηρήστε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας σε φυσιολογικές τιμές καταναλώνοντας τακτικά γεύματα
Όταν αφήνετε τον οργανισμό σας νηστικό για περισσότερες από 6 ώρες, να είστε σίγουρες ότι απορυθμίζετε τελείως τις ορμόνες σας. Η συχνή κατανάλωση γλυκών και πρόχειρου φαγητού επιδεινώνει το Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο και διαταράσσει τον κύκλο σας. Η δρ. Τζέλικ προτείνει: για το πρώτο μισό του κύκλου σας, την καθημερινή πρόσληψη 2 κ.σ. κοπανισμένου λιναρόσπορου ή κολοκυθόσπορου, και για το δεύτερο μισό του κύκλου σας, την καθημερινή πρόσληψη 2 κ.σ. ηλιόσπορων ή σουσαμιού.
5. Πάρτε τα σωστά συμπληρώματα
Ο οργανισμός σας έχει ανάγκη από καλής ποιότητας πολυβιταμίνες, βιταμίνη Β (ιδιαίτερα τη Β6), λιπαρά οξέα (ω3 και ω6) και μαγνήσιο.
6. Βάλτε τη γυμναστική στη ζωή σας, σηκώστε μερικά βαράκια και κάντε γιόγκα
Η άσκηση συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της έκκρισης ενδορφινών στον οργανισμό σας, σας χαρίζει ενέργεια και σας εξασφαλίζει έναν καλό και βαθύ νυχτερινό ύπνο.
Όπως τονίζει η δρ. Τζέλικ, αυτές οι μικρο-αλλαγές στον τρόπο ζωής μας είναι προτιμότερες από τα παυσίπονα που συνήθως παίρνουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις εμμηνορροϊκές κράμπες, τους πόνους στη μέση και τις ορμονοεξαρτώμενες κεφαλαλγίες.
Κι αφού δεν είναι λίγες οι γυναίκες που κατάφεραν να συμφιλιωθούν με τις ορμόνες τους απλά και μόνο υιοθετώντας μια νέα «φιλοσοφία» ζωής, είναι σίγουρο ότι μπορούμε κι εμείς! Γιατί, όχι, δεν είμαστε τρελές, απλά χρειαζόμαστε μια διανοητική και σωματική αποτοξίνωση από τις ορμόνες μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου