ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΦΥΓΑΜΕ ΓΙΑ ΘΑΣΟ

Μιας και δεν πήγα διακοπές σε νησί φέτος (αλλά δεν παραπονιέμαι) σκέφτηκα ότι έχω πάει πάνω από δέκα – δεκαπέντε φορές στη Θάσο και δεν έχω γράψει καμία ιστορία. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να γράψω μία ιστορία γενικά για την Θάσο, συνολικά από τις επισκέψεις μου εκεί.

ΘΑΣΟΣ ….
Η Θάσος βρίσκεται κάτω από την Καβάλα. Ακτοπλοΐκά συνδέεται με το λιμάνι της Καβάλας και το λιμάνι της Κεραμωτής. Κατά διαστήματα έχουν υπάρξει και δρομολόγια από Νέα Πέραμο, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια τα έχουν κόψει. Αεροπορικά δεν συνδέεται με τίποτα. Μπορείς να προσγειωθείς στο αεροδρόμιο της Καβάλας και από εκεί να πάρεις το πλοίο. Από Καβάλα το πλοίο σε πάει στον Πρίνο (1 ώρα και 10 λεπτά), ενώ από Κεραμωτή στο Λιμένα (τη χώρα της Θάσου – 45 λεπτά). Το νησί περιμετρικά είναι περίπου 100χλμ, με καλό οδικό δίκτυο. Εύκολα κάνεις «το γύρο του νησιού» που λένε και οι ντόπιοι.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τις παραλίες που είναι και το πιο σημαντικό σε ένα νησί. Σίγουρα υπάρχουν πολλές περισσότερες παραλίες από αυτές που θα αναφερθούν αλλά σκέφτηκα να αναφέρω μόνο αυτές που έχω πάει μιας και για τις άλλες δεν έχω άποψη.
                                            
1. ΔΑΣΥΛΛΙΟ ΠΡΙΝΟΥ
                            
Παραλία μέσα στον Πρίνο, με καθαρά νερά, άμμο έξω και μέσα. Ειδικότερα είναι δύο παραλίες, μία μπροστά στο δημοτικό κάμπινκ του Πρίνου (για το οποίο θα μιλήσουμε αργότερα) και μία λίγο νωρίτερα στην οποία λειτουργεί και beach bar κάποιου ξενοδοχείου.
2. ΑΤΣΠΑΣ – ΣΚΑΛΑ ΜΑΡΙΩΝ
Μικρός κολπίσκος με ρηχά νερά, δέκα (κυριολεκτικά ξαπλώστρες). Κατεβαίνεις από το δρόμο με σκαλιά. Μέχρι σήμερα ποτέ δεν την είδα με πολύ κόσμο. Άμμο μέσα και έξω από τη θάλασσα. Έχει beach bar αν θέλεις έναν καφέ ή ένα νερό.
3. ΤΡΥΠΗΤΗ
Μία φορά πήγα, έχει έναν χαρακτηριστικό βράχο με τρύπα στη μέση που είναι και η attraction της παραλίας. Προσωπικά δεν εντυπωσιάστηκα.
4. ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ
Από τις καλύτερες παραλίες (κατά τη γνώμη μου) στο νησί. Με πολύ ωραίο beach bar, ούτε βαράει, ούτε έχει στημμένες τις ξαπλώστρες ο ένας πάνω στον άλλο. Η παραλία έχει πετραδάκι ψιλό, και στη θάλασσα έχει πλάκες και μετά άμμο. Δεν είναι ιδιαίτερα βαθιά θάλασσα. Επίσης για να προσεγγίσεις τη συγκεκριμένη παραλία κατεβαίνεις βατό χωματόδρομο περίπου για 5 λεπτά, και περνάς μέσα από δασάκι. Συνεπώς το τοπίο είναι φανταστικό, με τα δέντρα να φτάνουν ως την αρχή της παραλίας.
5. ΠΕΥΚΑΡΙ 
Η παραλία είναι λίγο πριν τον Ποτό, σε ήσυχο μέρος, καθαρά νερά, (όπως σε όλο το νησί άλλωστε), με ψιλό βότσαλο μέσα και έξω από την παραλία
6. ΠΟΤΟΣ
Τohotspot του νησιού. Μεγάλη παραλία με πάρα πολλά beachbars και ξαπλώστρες. Ταβέρνες, θαλάσσια σπορ και ότι άλλο τραβάει η ψυχή σου. Αν είναι γεμάτη θα παίζει λίγο στρίμωγμα αλλά η θάλασσά του αποζημιώνει.
7. ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Οργανωμένη παραλία και ήσυχη σχετικά. Άμμος μέσα και έξω από τη θάλασσα. Έχει μπαρ για καφεδάκι.
8. ΛΙΒΑΔΙ
Αρκετά δύσβατη (εκτός αν άλλαξε κάτι φέτος), και όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Σίγουρα στο νησί θα βρείτε πολύ καλύτερες. Δεν είναι οργανωμένη, οπότε ότι χρειάζεστε καλό είναι να το έχετε μαζί σας.
9. ΨΙΛΗ ΑΜΜΟΣ
Πολύ μικρή παραλία γεμάτη ξαπλώστρες. Δυστυχώς δεν έχω άποψη για τα νερά γιατί όσες φορές προσπάθησα να πάω είχε τόσο κόσμο που δεν ήθελα να κάνω μπάνιο σαν την σαρδέλα.
10. ΑΛΥΚΕΣ
                           
Δύο μικρά κολπάκια πολύ γραφικά. Στο ένα υπάρχουν ταβέρνες οι οποίες εκμεταλλεύονται και τις ξαπλώστρες. Φήμη λέει ότι οι ξαπλώστρες παρέχονται δωρεάν με την προϋπόθεση ότι θα φας μετά στην εκάστοτε ταβέρνα. Υπάρχει χώρος για να στήσει κανείς τη δική του ομπρέλα, οπότε όσες φορές πήγα δεν χρησιμοποίησα τις ξαπλώστρες.
Στο αριστερά κολπάκι (όπως κοιτάς από ψηλά) είναι πιο ήσυχα. 
Και τα δύο επειδή είναι ρηχή η θάλασσα έχει αρκετές οικογένειες με παιδιά.
11. ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Η πιο διάσημη παραλία του νησιού. Ο δρόμος για να κατέβεις είναι πολύ στενός και χωματόδρομος. Το καλοκαίρι επικρατεί χάος από τα αυτοκίνητα που στριμώχνονται γιατί δεν χωράνε. Η παραλία αποζημιώνει καθώς έχει άμμο μέσα και έξω από τη θάλασσα και τον βράχο που ξεπροβάλει μέσα από τα νερά που δημιουργεί πολύ ωραίο τοπίο. Έχει δύο μπαράκια. Στο αριστερά όπως κοιτάς τη θάλασσα συγκεντρώνονται οι γυμνιστές.
12 ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΥΔΙΑ – ΧΡΥΣΗ ΑΚΤΗ
(ΣΚΑΛΑ ΠΟΤΑΜΙΑΣ – ΣΚΑΛΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ)

Τυπικά είναι δύο παραλίες αλλά ουσιαστικά είναι μία τεράστια έκταση. Είναι η κλασσική παραλία που μπορείς να βρεις σε κάθε νησί και ανταποκρίνεται στο όνομά της. Απέραντη άμμος μέσα και έξω από τη θάλασσα. Στην πλευρά της ποταμιάς είναι και σχετικά πιο ρηχά. Μπαράκια λειτουργούν κατά μήκος της ακτής, πάρκινκ υπάρχει, ξαπλώστρες επίσης αλλά και αρκετά σημεία που μπορείς να χαλαρώσεις κάτω από τα δέντρα που φτάνουν μέχρι την αρχή της αμμουδιάς.
13. ΣΑΛΙΑΡΑ

Η καλύτερη παραλία του νησιού (πάντα κατά τη γνώμη μου). Πριν δυο χρόνια που την ανακάλυψα ήταν απολύτως ανοργάνωτη, αν ήθελες νερό έπρεπε να οδηγήσεις μέτριο χωματόδρομο για κανένα εικοσάλεπτο. Πλέον ο εικοσάλεπτος χωματόδρομος παραμένει αλλά έχει τουριστικοποιηθεί, με ένα beachbar, ξαπλώστρες και ομπρέλες. 
Έχει άσπρο ψιλό βότσαλο, καταγάλανα νερά, μέσα στη θάλασσα συνεχίζεται το βοτσαλάκι και μετά έχει άμμο. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μία τροπική παραλία του ινδικού ωκεανού. Είναι τόσο γαλανά τα νερά και τόσο άσπρη η παραλία που με την αντανάκλαση του ήλιου σε ενοχλεί στα μάτια. Έχετε καταλάβει βέβαια ότι δεν είμαι αντικειμενική γιατί πώς να το κάνουμε, οι αδυναμίες δεν κρύβονται.
Τώρα για να πάτε εκεί γιατί οι χάρτες δεν την έχουν. Από όποια πλευρά του νησιού και αν έρχεστε θα ακολουθήσετε τις ταμπέλες για μακρύαμμο. Κάποια στιγμή φτάνετε μπροστά σε μία συρόμενη πόρτα (είναι το ξενοδοχείο της μακρυάμμου). Εκεί στη διχάλα, από τη μία πας στο ξενοδοχείο και από την άλλη αρχίζει ένας χωματόδρομος τον οποίο ακολουθείτε για κανένα εικοσάλεπτο και ξαφνικά βρίσκεστε πάνω από την παραλία. Το πάρκινκ θεωρητικά είναι άπλετο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πλέον με την τουριστικοποίηση.
14. ΓΛΥΚΑΔΙ
Παραλία ανάμεσα στο Λιμένα και τον Πρίνο. Αρκετά γραφική, με σκιά και μπαράκι για τα απαραίτητα. Ψιλό βότσαλο και άμμος και ωραία νερά.
15. ΓΛΥΦΟΝΕΡΙ
Διπλανή παραλία με την από πάνω και με τα ίδια σχεδόν χαρακτηριστικά αλλά αρκετά πιο μικρή.
16. ΠΑΧΥΣ
Ήσυχη και σκιερή παραλία, με μία ταβερνούλα με ωραίο φαγητό. Ξαπλώστρες υπάρχουν αλλά έχει αρκετό χώρο για να στήσεις την ομπρελίτσα σου.
17. ΡΑΧΩΝΙ
Επίσης σκιερή παραλία. Τα δέντρα φτάνουν σχεδόν στη θάλασσα. Με άμμο μέσα και έξω από τη θάλασσα, η οποία είναι πολύ ρηχή. Ενδεχομένως να εξυπηρετεί μικρά παιδιά.
18. Άλλες παραλίες τις οποίες δεν έχω επισκεφθεί είναι στο Λιμένα, στη χώρα δηλαδή της Θάσου, στη Σκάλα Σωτήρος και στη Σκάλα Καλλιράχης, ο Ρωσογκρεμός (μετά τον ποτό), η Γκιόλα (η οποία δεν είναι παραλία, είναι μία φυσική λίμνη που δημιουργείται στην άκρη του γκρεμού και ενώνεται με τη θάλασσα)

, η αστρίς, τα κοίνυρα και μάλλον πολλές άλλες μικρές που μπορεί να μην έχουν και όνομα.
Εκτός από τις παραλίες η Θάσος έχει και γραφικά χωριά. Για όσα έχω πάει θα σας γράψω την άποψή μου.
- ΚΑΖΑΒΗΤΙ (ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΙΝΟΣ) – ορεινό χωριό
Το λιμάνι βρίσκεται στη Σκάλα Πρίνου. Λίγα χιλιόμετρα μακριά είναι το χωριού του πρίνου και επάνω στο βουνό είναι το Καζαβήτι. Πολύ μικρό ορεινό χωριό, με φοβερή βλάστηση. Γραφική πλατεία με τον απαραίτητο πλάτανο στη μέση και δύο ταβέρνες με εξαίσιο φαγητό. Η διαδρομή είναι κανένα μισάωρο από τη Σκάλα, σχεδόν περνάς μέσα από το δάσος. Το μόνο κακό είναι ότι έχει μικρό πάρκινκ.
Από τις δύο ταβέρνες του χωριού εμένα μου αρέσει πιο πολύ η πρώτη όπως φτάνεις στην πλατεία από την πλακόστρωτη ανηφόρα. Στο χωριό επίσης υπάρχει και η εκκλησία των Αποστόλων. Επίσης πολύ γραφική.
- ΘΕΟΛΟΓΟΣ – ορεινό χωριό
Διάσημος για το κατσικάκι του και όχι άδικα. Ορεινό χωριό πάνω από τον Ποτό. Έχει δύο δρόμους όλους και όλους και πολλές ταβέρνες για κατσικάκι. Η Θασος παρά το γεγονός ότι είναι νησί, και άρα έχει ψάρια, έχει και αρκετούς εκτροφείς ζώων που σημαίνει ότι θα βρεις φρέσκο κατσικάκι και παιδιά πραγματικά είναι πολύ νόστιμο.
Κάτι άλλο το οποίο δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι στο χωρίο υπάρχει ένα μαγαζάκι, που φτιάχνει χειροποίητες σαγιονάρες. Το ζευγάρι που το έχει μεγάλοι σε ηλικία, κρατούν αυτό το παραδοσιακό στυλ. Φτηνές, ανθεκτικές και στυλάτες (σαν διαφήμιση ακούστηκε, ε ε έχω αγοράσει κανα δυο ζευγάρια σε διάφορα χρώματα)
- ΠΑΝΑΓΙΑ – ορεινό χωριό
Το πιο γνωστό ορεινό χωριό. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, πάνω από τη χρυσή αμμουδιά. Είναι σχεδόν όλο πλακόστρωτο, και μέσα στο χωριό κυλουν ρυάκια, υπάρχουν γεφυράκια και ένας περίπατος είναι παραμυθένιος. Έχει επίσης αρκετές ταβέρνες και καφέ παραδοσιακά και κλασσικά πρόβλημα παρκαρίσματος μιας και οι επισκέπτες είναι πάρα πολλοί. Α σε αυτό το χωριό (ενώ στα άλλα δύο όχι) έχει και μαγαζιά με τουριστικά, αναμνηστικά και τέτοια.
- ΣΩΤΗΡΟΣ – ορεινό χωριό
Δεν έχω πάει αλλά φέτος πήγαν δύο φίλοι μου και με ενημέρωσαν ότι αξίζει τον κόπο μία επίσκεψη. Μου το χαρακτήρισαν χωριό ξεχασμένο από το χρόνο. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού μετά τον Πρίνο. Υπάρχει η σκάλα Σωτήρος (παραλία) και το ορεινό χωριό του.
-ΠΟΤΟΣ
Ο Ποτός είναι παραθαλάσσιο χωριό στο νότιο τμήμα του νησιού, και είναι το πιο τουριστικό μέρος σε όλο το νησί. Έχει πάρα πολλά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, τουριστικά μαγαζάκια, τα πάντα. Το καλοκαίρι σφύζει από τουρισμό και ζωή αλλά και το χειμώνα κάποια καταστήματά του παραμένουν ανοιχτά προς εξυπηρέτηση του κόσμου.
-ΛΙΜΕΝΑΡΙΑ
Επίσης παραθαλάσσιο χωριό δίπλα στον Ποτό και μοιάζουν αρκετά. Τουριστικό με τα καταστήματα και τα καφέ του, κάποια από τα οποία επίσης μένουν ανοιχτά και το χειμώνα προς εξυπηρέτηση του κόσμου.
-ΛΙΜΕΝΑΣ ή αλλιώς ΘΑΣΟΣ

Η χώρα του νησιού η οποία έχει τα πάντα. Τράπεζες, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, μπαρ, κλαμπ, τουριστικά, φτηνά και ακριβά εστιατόρια και ότι θελήσεις θα το βρεις εκεί. Γραφικά σοκάκια με τουριστικά για βόλτα και ένα πολύ ωραίο καφέ στην ανατολική άκρη του χωριού (καρνάγιο το λένε ή κάπως έτσι).
-ΠΡΙΝΟΣ
Toέτερο λιμάνι του νησιού που συνδέεται με Καβάλα. Ήσυχο μέρος, χωρίς ιδιαίτερη κίνηση (εκτός του λιμανιού). Έχει μία συμπαθητική παραλία στο Δασύλλιο που είναι και το κάμπινκ και δυο τρία καφέ – μπαρ για το βράδυ. Κινείται γενικά σε πολύ χαλαρούς ρυθμούς, ψιλομακρία από την πλήρη τουριστικοποίηση. Ένα αρκετά θετικό είναι ότι έχει αρκετά φτηνά δωμάτια και ένα ωραίο δημοτικό κάμπινγκ (θα αναφερθούν παρακάτω).
- ΑΞΙΟΘΕΤΑ : ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ
Σίγουρα θα έχει και άλλα αξιοθέατα (νομίζω ότι υπάρχει και αρχαίο Θέατρο) αλλά προς το παρόν μόνο σε αυτό έχω πάει. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό σημείο του νησιού, και κρέμεται κυριολεκτικά από τα βράχια. Η Θέα (όπως σε όλα τα μοναστήρια) είναι απερίγραπτη, απλώνεται μπροστά σου όλο το Αιγαίο. Αυστηρό σχετικα μοναστήρι, δηλαδή φούστα κάτω από το γόνατο και μπλούζα με μανίκια. Το σόρτς στους άντρες μάλλον επιτρέπεται γιατί στον άντρα μου δεν είχαν κάνει παρατήρηση. Αν δεν έχεις σου δίνουν αυτοί. Το καλοκαίρι έχει πάρα πολύ κόσμο λόγω τουρισμού.
Για τη διαμονή στο νησί τι να γράψω. Σε όλα τα χωριά έχει δωμάτια και ξενοδοχεία. Αναλόγως τι ψάχνει ο καθένας εκεί θα πάει. Αν θέλει κάποιος έντονη νυχτερινή ζωή καλύτερα να μείνει στον Ποτό, ή στα Λιμενάρια ή στο Λιμένα. Είναι και τα μόνα τρία που έχουν έντονη νυχτερινή ζωή. Στα άλλα μέρη (όπως στον Πρίνο) υπάρχουν δυο τρία καφέ μπαρ αλλά μέχρι εκεί. Τα δωμάτια ξεκινάνε από αρκετά χαμηλά, δηλαδή 30-35? το δίκλινο για Ιούλιο και Αύγουστο και είναι αξιοπρεπή. Δεν αναφέρω συγκεκριμένα γιατί έχει αρκετά με αυτές τις τιμές. Επιβεβαιωμένα τέτοιες τιμές υπάρχουν στη Σκάλα Πρίνου, στον Ποτό, στο Λιμένα αλλά και στη Σκάλα Ποταμιάς.
Στο νησί βέβαια υπάρχουν και κάμπινγκ. Τρία που έχω επισκεφθεί θα τα αναφέρω. 
1. Κάμπινγκ χρυσής ακτής
Πάρα πολύς κόσμος, οι σκηνές πολύ κοντά η μία στην άλλη. Βέβαια είναι πάνω στην Παραλία και αυτό ενδεχομένως αποζημιώνει τον διαμένονται
2. Κάμπινγκ πευκάρι.
Πάνω στην ομώνυμη παραλία. Το λειτουργούν κάποιοι Γερμανοί, έχει αρκετούς Ευρωπαίους, κάτι το οποίο το κάνει και σχετικά ήσυχο. Έχει μπαράκι και πολύ ωραία θάλασσα με βότσαλο.
3. Κάμπινγκ δασύλλιο πρίνου
Είναι κάμπινγκ δημοτικό, καθαρό, με φοβερή σκιά. Τα οικοπεδάκια που μπορείς να στήσεις είναι χωρισμένα με θάμνους και αρκετά μεγάλα, που μπορεί άνετα να χωρέσει σκηνή, αυτοκίνητο και τραπεζάκι με καρέκλες. Επίσης ως δημοτικό είναι πολύ φτηνό. Πλέον έχει σούπερ μάρκετ και μπαράκι.
4. Υπάρχει και ένα κάμπινγκ στην παραλία Σωτήρος αλλά δεν έχω πάει (ούτε στην παραλία ούτε στο κάμπινγκ) οπότε δεν έχω άποψη

1 σχόλιο: