ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΠΙΑΝΕΣΑΙ ΚΟΡΟΙΔΟ...

Πραγματικά, αγαπημένη μου, πόσες φορές δεν βρέθηκες θύμα εξαπάτησης ή ψεύδους χωρίς καν να υποψιαστείς το τι γίνεται; Πόσες φορές αφού κατάλαβες καθυστερημένα το τι έγινε, δεν έπιασες τον εαυτό σου να λέει «μα πόσο ηλίθια είμαι τελικά»;! Άφησε τις ενοχές και την αυτολύπηση! Άφησε τα τώρα αμέσως γιατί δεν φταίει ότι είσαι εσύ ηλίθια, φταίει ότι υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι ...
             ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΠΙΑΝΕΣΑΙ ΚΟΡΟΙΔΟ...


... ψυχολογικοί παράγοντες που σχεδόν σε ωθούν στο να πιαστείς κορόιδο!
Η προκατάληψη της εμπιστοσύνης.
Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και ως τέτοια σε όλη τη διάρκεια της εξέλιξης του είδους μας, ήταν απολύτως απαραίτητο να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέσα στους αιώνες να «προγραμματιστούμε» στο να εμπιστευόμαστε του άλλους ανθρώπους γύρω μας. Οπότε η πρώτη ενστικτώδης τάση σου είναι να εμπιστευτείς το διπλανό σου εκτός και αν υπάρξουν συγκεκριμένοι λόγοι που θα σε κάνουν καχύποπτη και θα σε εμποδίσουν από τη φυσική αυτή λειτουργία σου.
Για να καταλάβεις πόσο δεδομένο θεωρούμε μέσα μας ότι μας λένε την αλήθεια : σε σχετικές έρευνες που ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να πουν ποιος τους λέει αλήθεια και ποιος ψέματα, η τάση να πιστέψουν ότι τους λένε την αλήθεια ήταν αισθητά εντονότερη παρά το ότι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι το 50 % ήταν ψέματα. Κανείς δεν σου λέει φυσικά ότι πρέπει να γίνεις μια τρελή που δεν εμπιστεύεται κανέναν και είναι σίγουρη ότι όλοι είναι ψεύτες, αλλά (!) όταν κάτι σου «κλωτσάει», ερεύνησε το. Κάνε ερωτήσεις. Ψάξε αποδείξεις και μην πιστεύεις ό,τι ακούς!
Ο κανόνας της αμοιβαιότητας.
Έχουμε μια φυσική ροπή να δρούμε υπακούοντας στον κανόνα της αμοιβαιότητας. Όταν κάποιος μας κάνει μια χάρη ή μας κάνει ένα δώρο, θέλουμε να ανταποδώσουμε. Είναι τόσο έντονο το αντανακλαστικό μας αυτό που, σύμφωνα με τον ψυχίατρο δρ. Robert Cialdini, σε αυτό βασίζονται οι στρατηγικές πωλήσεων που μοιράζουν στους καταναλωτές διάφορα δωρεάν δείγματα προϊόντων προκειμένου να «πυροδοτήσουν» αυτή την αυτόματη ανταπόκριση και τελικά να τους οδηγήσουν στο να αγοράσουν κάτι. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσεις εσύ είναι ότι δεν έχεις καμία απολύτως υποχρέωση να υπακούσεις στον κανόνα της αμοιβαιότητας, ειδικά όταν σε κάνει απλώς θύμα ενός σπάταλου και ανούσιου καταναλωτισμού !
Η αποφυγή της αμηχανίας.
Η αμηχανία είναι ένα δυνατό συναίσθημα και κατά συνέπεια η αποφυγή της αμηχανίας είναι ένα πολύ δυνατό κίνητρο. Ακόμα και αν υποψιαζόμαστε ότι κάποιος προσπαθεί να μας εξαπατήσει, πολύ συχνά δεν τον αμφισβητούμε ή δεν τον προκαλούμε επειδή φοβόμαστε ότι μπορεί να βρεθούμε σε δύσκολη θέση και να αισθανθούμε αμηχανία αν κάνουμε λάθος. Οπότε προτιμάμε να παραμείνομε σιωπηλοί και συγκαταβατικοί ακόμα και αν αυτό μας βάλει σε μπελάδες! Γι να ξεφύγεις από αυτήν την παγίδα που μπορεί να σε εγκλωβίζει και να σε καταπιέζει, πρέπει να καταλάβεις ότι μπορείς να έρχεσαι σε ευθεία αντιπαράθεση με κάποιον που πιστεύεις ότι έχεις λόγο να αμφισβητείς, αλλά (!) πάντα με ευγένεια !Έτσι, δίνεις χώρο και χρόνο όχι μόνο να απαντήσει εκείνος αλλά και να μπορέσεις εσύ να χειριστείς ακόμα και το ενδεχόμενο να έχεις κάνει λάθος ή να τον έχεις αδικήσει.
Πίστη στη δικαιοσύνη.
Πιστεύουμε ότι ο κόσμος που ζούμε είναι δίκαιος. Πιστεύουμε σε κάποιου είδους νομοτέλεια η οποία θα φροντίσει να βρούμε το δίκιο μας και να αποκατασταθούν οι χαμένες ισορροπίες. Σου έχω κακά νέα: αυτός κόσμος είναι άδικος και κακά πράγματα συμβαίνουν ακόμα και σε πολύ καλούς ανθρώπους! Το σημαντικό είναι ενώ παραμένεις αισιόδοξη, να μη στέκεσαι αδρανής περιμένοντας ένα θαύμα εξ ουρανού που θα σε σώσει από το πουθενά! Πρέπει να παραμένεις σε εγρήγορση και να παίρνεις την κατάσταση στα χέρια σου όταν υπάρχει ανάγκη.  
Τώρα ξέρεις. Μην πιαστείς κορόιδο ξανά, τουλάχιστον όχι τόσο εύκολα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου