Τα cannoli είναι ιταλικά γλυκά. Έχουν καταγωγή από την Σικελία και είναι χαρακτηριστικό γλυκό της. Είναι ζύμη σε σχήμα κυλίνδρου τηγανιτή και γεμισμένη με γλυκιά κρέμα και πολλές φορές με τυρί ρικότα. Το μέγεθος τους ποικίλει όπως .......
....και οι παραλλαγές τους.
Αυτή η εκδοχή τους είναι από τις καλύτερες. Βελούδινη και ελαφριά κρέμα με σοκολάτα και τυρί ρικότα. Οπτικά και γευστικά θυμίζει πολύ τα δικά μας τρίγωνα Πανοράματος.
Cannoli με σοκολάτα και τυρί ρικότα. Μοναδικά…
Γέμιση για Cannoli:
Υλικά:
- 425γρ. τυρί ρικότα
- 1/4 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
- 4 κουταλάκια του γλυκού σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένη μαύρη σοκολάτα
- 10 σπιτικά σοκολατένια cannoli (παρακάτω η συνταγή) ή έτοιμα
- ζάχαρη άχνη
- σκόνη κακάο (προαιρετικό)
Εκτέλεση:
- Για την γέμιση, σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε μαζί το τυρί ρικότα, την κρυσταλλική ζάχαρη, 4 κουταλάκια του γλυκού σκόνη κακάο, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι το μείγμα να γίνει σχεδόν λείο. Ανακατεύουμε μέσα και την σοκολάτα. Το καλύπτουμε και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
- Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε την ζύμη για τα cannoli.
- Βάζουμε την γέμιση μέσα σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με ένα αστέρι στην άκρη του ή στρογγυλή μύτη. Γεμίζουμε τα cannoli με την γέμιση. Εάν θέλουμε, τα καλύπτουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για έως και 1 ώρα. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και αν θέλουμε με επιπλέον σκόνη κακάο.
Ζύμη για Cannoli:
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 φλιτζανιού μαργαρίνη
- 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1/4 φλιτζανιού γάλα
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- 1 ασπράδι αυγού
- λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, την ζάχαρη και το αλάτι. Με ένα μίξερ, ανακατεύουμε την μαργαρίνη μέσα στο μείγμα αλευριού ώστε το μείγμα να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε μαζί τα αυγά, το γάλα και το μέλι. Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών στο μείγμα αλευριού. Ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μία μπάλα. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.
- Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε την ζύμη σε ένα τετράγωνο 40 εκατοστών. Κόβουμε κάθε τετράγωνο σε δεκαέξι τετράγωνα 10 εκατοστών. Τυλίγουμε κάθε τετράγωνο ελαφρά από την μία γωνία μέχρι την άλλη σε έναν κύλινδρο.
- Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρά 1 ασπράδι αυγού. Αλείφουμε το κάθε ένα με αυτό και απαλά πιέζουμε για να σφραγίσει.
- Τηγανίζουμε τα Cannoli, σε παρτίδες σε ένα βαθύ τηγάνι με ζεστό λάδι (180°C), περίπου 1 λεπτό ή μέχρι να ροδίσουν. Χρησιμοποιώντας λαβίδες, προσεκτικά και απαλά σηκώνουμε τα cannoli από το καυτό λάδι. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου