ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

7 όμορφα και οικονομικά μέρη για να επισκεφτείτε!

Από το Σπλιτ στο Σαράγεβο και από το Βελιγράδι στο Πρίζρεν, τα Βαλκάνια έχουν πολλές τοποθεσίες και ομορφιές να επιδείξουν στους ταξιδιώτες που τα επιλέγουν ως προορισμό, χωρίς να αδειάζουν τις τσέπες τους.

Τα τελευταία χρόνια τα Βαλκάνια φαίνεται πως έχουν αρχίσει να εκτιμώνται από τον κόσμο που θέλει να γνωρίσει και μια άλλη πλευρά της Ευρώπης και η αλήθεια είναι πως ήταν θέμα χρόνου οι ταξιδιώτες να αφήσουν στην άκρη τις αμφιβολίες τους και να τα δουν γι’ αυτό που πραγματικά είναι: ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της Ευρώπης.
Από την Αδριατική στις σχετικά ανέγγιχτες Δειναρικές Άλπεις, η περιοχή αυτή, που μέχρι τώρα παραβλεπόταν από τους περισσότερους, έχει τα πάντα με σχεδόν το μισό κόστος από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όλα δείχνουν ότι είναι μια καλή χρονιά να προγραμματίσετε ένα οικονομικό ταξίδι σε όποια βαλκανική χώρα σας κινεί το ενδιαφέρον.
Ιδού 7 όμορφα μέρη για να ξεκινήσετε.
Σαράγεβο, Βοσνία & Ερζεγοβίνη
Μια από τις πόλεις που και μόνο στο άκουσμά της «ζεσταίνεται» η καρδιά σου μετά την πολύπαθη ιστορία της, το Σαράγεβο είναι η πρωτεύουσα όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση τόσο όσον αφορά την αισθητική, όσο και τη διάθεση της περιοχής. Βρίσκεται στην κοιλάδα Σαράγεβο στα εδάφη της Βοσνίας και περιβάλλεται από τις Δειναρικές Άλπεις, σχηματίζοντας ένα πανέμορφο τοπίο. Επισκεφτείτε τη μουσουλμανική πόλη δίπλα στο σύγχρονο κέντρο για να αισθανθείτε το αμάλγαμα Ανατολής-Δύσης και νιώστε τον παλμό της περιοχής περπατώντας στους δρόμους της και πίνοντας kafa στα «ζεστά» cafe της.


Βελιγράδι, Σερβία
«Ζωντανή» και γεμάτη ρυθμό, η πρωτεύουσα της Σερβίας σφύζει από ζωή και ενέργεια, κάτι που γίνεται αντιληπτό και από τα πάρτι που γίνονται κάθε μέρα της εβδομάδας προσελκύοντας τους νέους στην ηλικία και την… ψυχή. Με πλούσια ιστορία, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, το πιθανότερο είναι να «χαθείτε» ανάμεσα στις τέχνες και τον πολιτισμό του Βελιγραδίου. Βολτάρετε στη Skadarska, την πιο γραφική και μποέμ γειτονιά της πόλης, περάστε από την Πλατεία Trg Republike και επισκεφτείτε το Εθνικό Μουσείο, πιείτε το ποτό σας στα πλωτά bar του Δούναβη και κάντε τα ψώνια σας στην Knez Michailova σε μια πόλη που ετοιμάζεται να γίνει μια από τις πιο… hot πρωτεύουσες της Ευρώπης.


Κότορ, Μαυροβούνιο
Το Κότορ είναι μια από τις «μαγικές πόλεις» του Μαυροβουνίου στην Αδριατική ακτή, που περιβάλλεται από βουνά σχηματίζοντας ένα πανέμορφο τοπίο, που βρίσκει μια θέση στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco από το 1979. Η μεσαιωνική παλιά πόλη του δεν ξεχνιέται εύκολα από τους επισκέπτες του, με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να γεμίζει τουρίστες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του Κότορ διατηρεί τη γοητεία και την αυθεντικότητά του, με τις ενετικές επιρροές στην αρχιτεκτονική, τον κόλπο του που αποκαλείται το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης, παρ’ όλο που δεν είναι φιόρδ, και το παλιό, μεσογειακό λιμάνι του.


Σπλιτ, Κροατία
Στο Σπλιτ θα νιώσετε για τα καλά την αρχαία ιστορία του, ειδικά αν περάσετε αρκετό χρόνο ανάμεσα στα τείχη του Παλατιού του Διοκλητιανού που μετρά 1600 χρόνια. Παρ’ όλο που αποτελούσε πάντα το ιδανικό ορμητήριο για να εξερευνήσει κάποιος τα κοντινά Δαλματικά νησιά, έχει «ανθίσει» τα τελευταία χρόνια και το ίδιο, σαν προορισμός που αξίζει κάποιος να παραμείνει κι όχι απλά να περάσει, με νέα εστιατόρια, όμορφα ξενοδοχεία, το Εθνικό Πάρκο Krka, το όμορφο κλίμα του και την ιταλική του ατμόσφαιρα σε πιο οικονομικό πακέτο.


Φιλιππούπολη, Βουλγαρία
Η Φιλιππούπολη ή αλλιώς Πλόβντιβ της Βουλγαρίας «κυκλοφορεί» με τον τίτλο της παλαιότερης, συνεχώς κατοικημένης πόλης της Ευρώπης, την οποία δεν θα καταφέρετε να καταλάβετε εύκολα, μέχρι να ανέβετε ψηλά στο Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο του 2ου αιώνα, το οποίο ανακαλύφθηκε μόλις το 1968 κατά λάθος, κατά τη διάρκεια μιας κατασκευής τούνελ σε ένα βουνό. Η πόλη είναι χτισμένη στις δύο όχθες του ποταμού Έβρου, γνωστού και ως Μαρίτσα και συνδέεται με αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας με τη Σόφια, ενώ έχει αδελφοποιηθεί με την Θεσσαλονίκη καθώς και με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.


Τίρανα, Αλβανία
Ίσως εκπλήσσει πολλούς, αλλά τα Τίρανα αποτελούν μια πολύχρωμη επιλογή της Αλβανίας, με όμορφες παραλίες, φουτουριστικά κτίρια, μεγάλες λεωφόρους και πολυτελή ξενοδοχεία. Στα Τίρανα θα συναντήσετε πολύ πλούσιους και πολύ φτωχούς, με τη μεσαία τάξη να προσπαθεί να αναδυθεί, ενώ το “block”, όπου κάποτε έμεναν τα στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος, αποτελεί πλέον περιοχή επιχειρηματιών, καλλιτεχνών, πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων. Δεν θα βρείτε εύκολα άλλη πόλη να παρομοιάσετε τα Τίρανα, τι άλλο, όμως, να περιμένετε από μια χώρα που παρέμεινε απομονωμένη για σχεδόν μισό αιώνα;


Πρίζρεν, Κόσοβο
Ως πολιτιστική πρωτεύουσα του Κοσόβου, το Πρίζρεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή για να αρχίσετε να εξερευνάτε το δεύτερο νεότερο έθνος του κόσμου. Κάποτε υπήρξε εξέχουσα πόλη υπό την οθωμανική αυτοκρατορία, ενώ ακόμα μπορείτε να βρείτε αρχιτεκτονική εκείνης της εποχής κι αν γνωρίζετε τούρκικα, θα μπορέσετε εύκολα να βρείτε ανθρώπους να συνεννοηθείτε. Το Πρίζρεν είναι πολύ γραφικό με χριστιανικές εκκλησίες, μουσουλμανικά τεμένη, παλιά οθωμανικά σπίτια του 18ου και 19ου αιώνα με κόκκινες κεραμοσκεπές στην κεντρική πλατεία της πόλης (Shadervan Square), λιθόστρωτους δρόμους και τουρκικά λουτρά. Αν είστε φίλοι του κινηματογράφου, έχετε υπόψη σας ότι τον Αύγουστο η πόλη «ξυπνάει» λόγω του Dokufest, διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους, με διάφορες εκθέσεις, προβολές και πάρτι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου