ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Απολαυστικά και πανεύκολα φθινοπωρινά γλυκά με μήλα!

Όταν νιώσεις έντονα την υπέροχη ευωδιά της κανέλας, αυτή τη μυρωδιά που σου ζεσταίνει την καρδιά και σε γεμίζει μια γλυκιά νοσταλγία, ξέρεις ότι το φθινόπωρο είναι εδώ. Εμείς συγκεντρώσαμε για σένα 5 πανεύκολες συνταγές για φθινοπωρινά γλυκά με μήλα και μπόλικη κανέλα από πάνω. Καλή απόλαυση.

Πανεύκολη τάρτα με σφολιάτα


Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας κομμένο στη μέση
2 πράσινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
1/3 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κ.γλ. αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Ακουμπάμε τα φύλλα σφολιάτας σε βουτυρωμένο ταψί. Σε μπολ ανακατεύουμε τη μαύρη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Προσθέτουμε τις φέτες μήλου και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τα μήλα στο μείγμα για 10 λεπτά. Κατόπιν τοποθετούμε σε σειρά, το ένα να ακουμπάει στο άλλο, τις φέτες μήλων στην επιφάνεια της σφολιάτας. Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η σφολιάτα. Σερβίρουμε αμέσως, γαρνίροντας με χτυπημένη κρέμα γάλακτος, παγωτό ή ζάχαρη άχνη.

Τηγανητά δαχτυλίδια από μήλα (μια γλυκιά παραλλαγή των onion rings)


Υλικά
4 μεγάλα κόκκινα μήλα
1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.σ. ζάχαρη
1/4 κ.γλ. αλάτι
1/8 κ.γλ. κανέλα
1 μεγάλο αυγό
1 φλιτζ. γάλα ή ξινόγαλα
1/2 φλιτζ. ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
Εκτέλεση
Σε μπολ αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι και την κανέλα. Σε ξεχωριστό μπολ αναμειγνύουμε το αυγό με το γάλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε κατά πλάτος, σε στρογγυλές φέτες. Αφαιρούμε τον πυρήνα και κόβουμε σταδιακά όλο και μικρότερους κύκλους από την κάθε φέτα, έτσι ώστε να σχηματίσουμε χοντρά δαχτυλίδια.
Με χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε καλά τα μήλα για να απορροφηθεί η υγρασία. Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Μέχρι να ζεσταθεί το τηγάνι, ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το μείγμα στερεών και υγρών υλικών. Βουτάμε τα δαχτυλίδια μήλου στο μείγμα και τηγανίζουμε σε μικρές δόσεις, γυρνώντας τα συχνά, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα και να γίνουν τραγανιστά. Μόλις είναι έτοιμα, τα ακουμπάμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας. Επικαλύπτουμε τα τηγανισμένα δαχτυλίδια με 3 κ.σ. ζάχαρη και 1 κ.γλ. κανέλα και απολαμβάνουμε.

Apple crumble (μηλόπιτα με ψιχουλιαστή ζύμη)


Υλικά
4 μεγάλα κόκκινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κομματάκια
250 γρ. ζάχαρη
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. βούτυρο παγωμένο, σε κυβάκια
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βράζουμε τα μηλά με νερό και λίγη ζάχαρη για 30 λεπτά περίπου. Ανακατεύουμε συχνά, ελέγχοντας ότι δεν λιώνουν. Κατόπιν τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ πυράντοχο σκεύος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150οC.
Σε βαθύ μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο στα μείγμα στερεών υλικών και ζυμώνουμε με τις άκρες των δακτύλων μας έτσι ώστε να σχηματιστεί μια "ψιχουλιαστή" ζύμη. Στη συνέχεια καλύπτουμε το πυράντοχο σκεύος μας με τη ζύμη χωρίς να την πιέσουμε. Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να δούμε την επιφάνεια της ζύμης να χρυσίζει.

Ρολάκια κανέλας με γέμιση μήλο


Υλικά
Ζύμη μπριος για ρολάκια κανέλας

2 μέτρια μήλα, σε κυβάκια
1 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη
1/4 φλιτζ. κανέλα
1 φλιτζ. βούτυρο, λιωμένο
μερικά καρύδια πεκάν, χοντροκομμένα
Εκτέλεση
Σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να πάρει καφέ χρώμα, προσέχοντας να μην καεί. Όταν ξεκινήσει να παίρνει καφέ χρώμα, αποσύρουμε από την φωτιά. Κατόπιν, σε μικρό μπολ ανακατεύουμε τη μαύρη ζάχαρη και την κανέλα. Απλώνουμε τη ζύμη μπριός σε λαμαρίνα και αλείφουμε την επιφάνειά της με το μείγμα μαύρη ζάχαρης και από πάνω ρίχνουμε βροχηδόν τα μήλα.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και με μαχαίρι κόβουμε χοντρές φέτες. Τοποθετούμε τις φέτες την μία δίπλα στην άλλη σε πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με τα καρύδια πεκάν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40 λεπτά.

Ταρτάκια με μήλο και τυρί μπρι


Υλικά
2 φύλλα σφολιάτας
1 πράσινο μήλο, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
1 κ.σ. βούτυρο
1/4 κ.γλ. κανέλα
150 γρ. τυρί μπρι
1 αυγό, χτυπημένο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Σε αλευρωμένο πάγκο απλώνουμε τη σφολιάτα και την κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια. Στο κέντρο τοποθετούμε μία μέτρια φέτα τυρί μπρι και 3-4 φέτες μήλου. Πασπαλίζουμε με άχνη και μαύρη ζάχαρη και διπλώνουμε τις τέσσερις άκρες της ζύμης προς το κέντρο, σαν να κλείνουμε ένα φάκελο. Αλείφουμε τα ταρτάκια με το αυγό και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου