Το όραμα της αλλαγής πορείας της ανθρωπότητας, από τα διαστρεβλωμένα μοντέλα και συστήματα του χθες και του σήμερα που καταστρέφουν τον πλανήτη και εμάς τους ίδιους, προς την εναρμόνιση και αξιοποίηση των διδαγμάτων της Φύσης, πρεσβεύει μια νέα επιστήμη, οι βάσεις της οποίας τίθενται αυτό το διάστημα σε 32 χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.....
Ο λόγος για τη βιομίμηση, την παρατήρηση και κατανόηση της φύσης δηλαδή που οδηγεί στην έμπνευση για την παραγωγή καινοτόμων εφαρμογών, στην τεχνολογία αλλά και σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών διοργάνωσε εκδήλωση παρουσίασης αυτών των φερέλπιδων ερευνητικών - και όχι μόνο- πρακτικών, με προσκεκλημένους μεταξύ άλλων τον εμπειρογνώμονα της βιομιμητικής, Διευθυντή Επιστημών και Περιβάλλοντος της Ομάδας Cousteau, Tarik Chekchak και την ιδρύτρια της Βιομιμητικής Ελλάδος, Kλεοπάτρα Αλαμανταριώτου.
Στην Ελλάδα η βιομίμηση αναπτύσσεται τώρα σε ερευνητικό επίπεδο, με την έδρα της να βρίσκεται στην πόλη της Λάρισας. Η ιδρύτρια Kλεοπάτρα Αλαμανταριώτου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο zougla.gr, ανέφερε ότι σύμφωνα με σχετική οικονομική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, αναμένεται μέχρι το 2025 να προκύψουν από αυτήν πολλά νέα προϊόντα, να "παραχθούν" 300 δισεκατομμύρια δολάρια στην πραγματική οικονομία και να δημιουργηθούν 1,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. "Η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτό το δίκτυο και το κέντρο έχει ως σκοπό να προσφέρει στην οικονομία της χώρας και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας", σημειώνει, και εξηγεί:
"Ο Βιομιμητισμός Ελλάδος είναι ένα πρότυπο κέντρο που παρέχει αξιόλογες καινοτόμες πρωτόγνωρες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις εκάστοτε ανάγκες. Η βιομίμηση είναι η πρακτική εφαρμογή των διδακτικών στρατηγικών της φύσης στην εφεύρεση βιώσιμων τεχνολογιών, σχεδίων και προϊόντων για τους ανθρώπους. Ειδικότερα στη φύση πού έχει μία εμπειρία 3,6 δισεκατομμυρίων χρόνων, εντοπίζονται πολλοί μηχανισμοί υψηλής απόδοσης με τέτοια δυναμική εξέλιξης και προσαρμοστικότητας ώστε αν διανθιστούν από τον άνθρωπο μέσω της βιομίμησης μπορούν να υποστηρίξουν τη θετική εξέλιξη της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, της τέχνης της επιστήμης και να βοηθήσουν γενικότερα στην ανάπτυξη.
»Επομένως, η βιομίμηση θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν σοβαρό πόλο οικονομικής και αειφόρου ανάπτυξης και στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι η βελτίωση της βιομιμητικής σκέψης στη διδασκαλία έρευνα και καινοτομία, να δημιουργήσουμε ανθρώπους ευφυείς, με την ευφυΐα της φύσης ώστε να δημιουργούν λύσεις εμπνευσμένες από αυτή, ακόμη και σε παγκόσμιες προκλήσεις της ανθρωπότητας", εξηγεί, και συνεχίζει:
«Οι μηχανισμοί και οι στρατηγικές της Φύσης, αν παρατηρηθούν διεπιστημονικά, θα οδηγήσουν σε πολύ σημαντικές ανακαλύψεις σε όλους τους τομείς. Η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει μακριά από αυτό που δημιουργείται σήμερα. Ακούγονται αισιόδοξα και ρομαντικά ίσως αυτά, όμως σε άλλες χώρες συμβαίνουν ήδη κι εμείς ξεκινάμε να μπούμε σε αυτή τη δυναμική», τονίζει, παρουσιάζοντας παράλληλα τη συνεργασία που επετεύχθη μεταξύ του Οργανισμού που προΐσταται και του Ανοιχτού Κέντρου Καινοτομίας της NASA, προκειμένου να αναπτυχθούν τεχνικές αξιοποίησης των μηχανισμών της φύσης στη διαστημική τεχνολογία.
"Ίσως ήρθε η ώρα να συνδεθούμε το wi fi της φύσης ώστε να βρούμε απαντήσεις", κατέληξε με νόημα...
Δείτε τη συνέντευξη:
Ένας από τους μεγαλύτερους πραγματογνώμονες παγκοσμίως στην βιομιμητική, ο Γάλλος Tarik Chekchak, Διευθυντής Επιστημών και Περιβάλλοντος στην Ομάδα Κουστώ, έχοντας εργαστεί σε θαλάσσια οικοσυστήματα όλου του κόσμου, ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους που κατέκλυσαν την αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο zougla.gr, περιέγραψε με παραδείγματα τα τρία είδη της βιομίμησης και τις τεράστιες προοπτικές που ανοίγονται για τη βελτίωση της ανθρωπότητας και τη διάσωση του πλανήτη, αρκεί να... κοιτάμε περισσότερο γύρω μας.
«Σκεφτείτε την αυτο-ίαση, που συμβαίνει παντού στη φύση και είναι τόσο σημαντική για τους μηχανικούς που εργάζονται σε τομείς της επιστήμης των υλικών, ώστε την αποκαλούν ως το "Ιερό τους Δισκοπότηρο". Για παράδειγμα στα smartphones, υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται πάνω στις οθόνες που θα επιδιορθώνονται μόνες τους! Έχει να κάνει με την αειφορία, γιατί αν πετάς αντικείμενα που έχουν σπάσει, σπαταλάς πολύ υλικό και δημιουργείς πολλά απορρίμματα. Αν επιδιορθώνεται μόνο του, τότε διασφαλίζεις πολλούς πόρους», σημειώνει μεταξύ άλλων, δηλώνοντας παράλληλα αισιόδοξος ότι η ανθρωπότητα θα τα καταφέρει να κερδίσει το δικαίωμά της να... υπάρχει στον πλανήτη.
Στο ερώτημα τέλος του zougla.gr, για το πώς πιστεύει ότι μπορεί η χώρα μας να αξιοποιήσει αυτή την επιστήμη ώστε να βγει από την κρίση, ο Γάλλος επιστήμονας απάντησε:
«Ίσως η Ελλάδα να διδάξει τον κόσμο, όπως στο παρελθόν ήταν η καρδιά της δυτικής φιλοσοφίας. Και ξέρετε τι συνέβη τότε; Η Αθήνα βρέθηκε σε κρίση, και σκότωσαν τον Σωκράτη. Και μετά εξελίχθηκαν από έθνος πολεμιστών, σε έθνος φιλοσόφων, που τη διέδωσαν σε όλο τον κόσμο. Οπότε πιστεύω ότι η κρίση είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον, αν δεν σε σκοτώνει, μπορεί να σε βελτιώσει, να σε κάνει να καινοτομήσεις, ακόμα και να εξάγεις κάτι στον υπόλοιπο κόσμο που θα είναι χρήσιμο για όλους»...
Δείτε τη συνέντευξη:
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitterhttps://twitter.com/NeaKalaMantata . Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου