Σχεδόν όλοι μας έχουμε πράγματα που θα θέλαμε να αλλάξουμε στον εαυτό μας εντελώς ή που τέλος πάντων θα τα προτιμούσαμε σε μια παραλλαγή. Είναι απολύτως φυσιολογικό και στην πραγματικότητα το «ανικανοποίητο» αυτό μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά ως μηχανισμός κινητοποίησης και βελτίωση μας. Ωστόσο, είναι κάτι εντελώς...
Περισσότερη σημασία από όλα έχει το να καταφέρεις να αποδεχτείς εσύ η ίδια τον εαυτό σου και προς αυτή τη κατεύθυνση αξίζει να προσπαθήσεις:
marymary
Ρώτα τον εαυτό σου « τι αξίζω ;». Ρώτα τον εαυτό σου « ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που θαυμάζω στους άλλους ανθρώπους γύρω μου ;». Ακόμα και αν αισθάνεσαι κάποιου είδους ζήλια για τα χαρακτηριστικά κάποιου το πιθανότερο είναι περισσότερο να θαυμάζεις και να σου αρέσει το πώς αυτά σε κάνουν να αισθάνεσαι όταν έρχεσαι σε επαφή με αυτόν τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Αυτός τι τύπος είναι ; Πώς θα τον περιέγραφες ; Ως ευγενικό ; Ως γοητευτικό ; Ως αστείο ; Ως τολμηρό ; Οι θετικές ιδιότητες που αποδίδεις στο άτομο αυτό είναι στην πραγματικότητα οι ιδιότητες που είτε θα ήθελες να αποκτήσεις και εσύ , είτε θέλεις να αναπτύξεις περισσότερο. Αφού απαντήσεις σε αυτά, επικεντρώσου σε ένα χαρακτηριστικό που νομίζεις ότι έχεις και θέλεις να βελτιώσεις και προσπάθησε να εξασκηθείς σε αυτό. Για παράδειγμα, το να είσαι γενναιόδωρη. τι μπορεί να κάνεις στην καθημερινότητα σου που να είναι σε συμφωνία με το χαρακτηριστικό αυτό, κάτι που να σου επιβεβαιώνει έμπρακτα ότι το έχεις ; Θα μπορούσε να είναι το να βοηθήσεις κάποιον αγαπημένο σου ή να προσφέρεις εθελοντική εργασία.
Εξασκήσου στην αυτό-συγχώρεση. Πολύ συχνά προτιμάμε το να εστιάσουμε σε κάτι εξωτερικό που δεν πάει καλά ή δεν είναι αρκετό ή το να κατηγορήσουμε κάποιον άλλο, από το να έρθουμε αντιμέτωποι με τα πράγματα που εμείς οι ίδιοι ευχόμαστε να μην είχαμε κάνει καθόλου ή τουλάχιστον να τα είχαμε χειριστεί διαφορετικά. Το να ζεις με τύψεις και ενοχές για κάτι που έγινε στο παρελθόν και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα πια για να το αλλάξεις και ανώφελο είναι και σε εμποδίζει από το να ζεις το παρόν σου. Συμφιλιώσου με το γεγονός ότι δεν είσαι αλάνθαστη, συμφιλιώσου με τα συγκεκριμένα λάθη που έκανες, ζήτα συγνώμη από όποιον νομίζεις ότι χρειάζεται και ξεκίνα να αλλάξεις ό,τι δεν σου αρέσει από όσα συμβαίνουν τώρα.
Βάλε στόχους που είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, αφορούν στο όχι πολύ μακρινό μέλλον και σχετίζονται άμεσα με ό,τι θεωρείς εσύ απαραίτητο, σημαντικό και αξιόλογο. Άφησε φυσικά χώρο για στόχους που απλώς έχουν πλάκα όταν τυχαίνει να επιτευχθούν αλλά δεν σου ασκούν καμία πίεση. Μην φανταστείς τίποτα βαρύγδουπο. Στο να χτίσεις την αυτοεκτίμηση σου μπορεί να σε βοηθήσει το να κάνεις μια απλή λίστα με τις καθημερινές σου υποχρεώσεις και να προσφέρεις έτσι στον εαυτό σου τη χαρά να τις σβήνεις μία μία. Δηλαδή : δουλειά, σούπερ μάρκετ, καθαριότητα σπιτιού, να πληρώσω τη ΔΕΗ, να δω την κολλητή μου για ένα καφέ. Αν αποφασίσεις να το κάνεις για λίγες μέρες, θα εκπλαγείς με το πόση ικανοποίηση μπορεί να σου προσφέρει κάτι τόσο μικρό!
Προσπάθησε να φανταστείς τον εαυτό σου χωρίς όλες αυτές τις περιττές αρνητικές σκέψεις που κάνεις.Προσπάθησε να φανταστείς πώς αλλιώς μπορεί να εξελιχθεί μια κατάσταση ή μια σχέση σου αν εσύ απομακρυνθείς από τις παγιωμένες αντιλήψεις και συμπεριφορές σου και προσπαθήσεις να είσαι ανοιχτή και με αρχικά καλή πρόθεση ως προς τα πράγματα, τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν αλλά (!) κυρίως ως προς τον εαυτό σου. Το να αισθάνεσαι κατώτερη, θύμα ή ανεπαρκής είναι το χειρότερο εμπόδιο που βάζεις στη ζωή σου !
Είναι σημαντικό να μην ξεχνάς ότι το αν η χαμηλή αυτοεκτίμηση σου είναι πραγματικά ένα πρόβλημα για το οποίο ίσως να πρέπει να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό δεν μπορεί να σου το πει κανένας άλλος! Μόνο εσύ η ίδια μπορείς να καταλάβεις πόσο μεγάλη επιρροή έχει στην ψυχολογία σου ή πόσο εμπόδιο γίνεται για τα πράγματα που θέλεις ή έχεις ανάγκη να κάνεις.marymary
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου