Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί αν καταναλώνοντας συγκεκριμένα τρόφιμα ή συνδυασμούς τροφίμων (π.χ. ψάρι με φέτα ή ψάρι με αβγό) θα αναπτύξουμε κάποια αλλεργία. Γι' αυτό το λόγο και τα αποφεύγουμε. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την πλειονότητα του πληθυσμού, μιας και η εμφάνιση μιας αλλεργικής αντίδρασης εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό.
Η τροφική αλλεργία ορίζεται ως μια ατομική δυσμενής αντίδραση του οργανισμού στις πρωτεΐνες της τροφής, μέσω ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος ορισμένων ατόμων σε κάποιο τρόφιμο η οποία προκαλείται από την κατανάλωση (εκούσια ή μη) ενός αλλεργιογόνου τροφίμου.
Οι ενήλικοι είναι πιο πιθανό να πάσχουν από αλλεργίες:
στα οστρακοειδή
τα φιστίκια
τους ξηρούς καρπούς
τα ψάρια
το αβγό
Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν αμέσως μετά τη λήψη του αλλεργιογόνου (από λίγα λεπτά έως λίγες ώρες), οπότε η αλλεργική αντίδραση λέγεται "άμεση" είτε μετά από πολλές ώρες ή και ημέρες, οπότε η αλλεργική αντίδραση λέγεται "επιβραδυνόμενη".
Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι: φούσκωμα στο πρόσωπο, υπνηλία, ρινική καταρροή, σφίξιμο στο στήθος,σφύριγμα στην αναπνοή, πονός στην κοιλιακή χώρα, εμετοί, διάρροια.
Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων έχει άμεση σχέση με τους ακόλουθους παράγοντες:
- Την ποσότητα της τροφής
- Τη μορφή της τροφής, μιας και τα υγρά απορροφούνται πιο γρήγορα από τα στερεά
- Το αν η τροφή είναι μαγειρεμένη, κάτι που σημαίνει πως θα είναι καλύτερα ανεκτή
- Το αν θα είναι αναμεμειγμένη τροφή με άλλα είδη τροφής, κάτι που ίσως προκαλέσει λιγότερα συμπτώματα
Η αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας συνίσταται κατά βάση στην ολοκληρωτική αποφυγή κατανάλωσης των υπεύθυνων αλλεργιογόνων συστατικών και στην ενημέρωση για την παρουσία «κρυμμένων» αλλεργιογόνων σε ορισμένα τρόφιμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου