ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Χαβάη. Νιώσε βαθιά το αλόχα


ΑΜΕΡΙΚΗΑπομακρυσμένα από τα ηπειρωτικά εδάφη όσο κανένα άλλο μέρος στη γη, τα Νησιά της Χαβάης υψώνονται σαν πράσινες πηγές φωτός στο κέντρο του «Μεγάλου Μπλε», του απέραντου Ειρηνικού Ωκεανού. Εδώ όταν λες αλόχα αναγνωρίζεις ότι βρίσκεσαι, μαζί με αυτόν στον οποίο απευθύνεσαι, ενώπιον ου Θεού και κάθε λέξη, σκέψη και πράξη θα πρέπει να είναι ενάρετες. 

Το Αρχιπέλαγος της Χαβάης περιλαμβάνει 137 νησιά, νησάκια και ατόλες, τα οποία ο Μαρκ Τουέιν αποκαλούσε «τα πιο όμορφα που υπάρχουν». Όλα μοιάζουν με κολιέ από ακατέργαστα μαργαριτάρια που απλώνονται κατά μήκος του Τροπικού του Καρκίνου, σε μία γραμμή 1.523 μιλίων από το Κούρε (σε γεωγραφικό πλάτος 28,5" βόρεια) έως το νησί της Χαβάης -ευρύτερα γνωστό ως το «Μεγάλο Νησί»-, το οποίο δανείζει το όνομα του σε όλο το συγκρότημα νησιών (σε γεωγραφικό πλάτος 19" νότια). Τα οκτώ κυρίως νησιά βρίσκονται στην τροπική ζώνη και έχουν το ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Πόλη του Μεξικού, την Αβάνα και το Χονγκ Κονγκ. Δροσεροί αληγείς άνεμοι πνέουν προς τα Νησιά από τα βορειοανατολικά του ωκεανού περίπου 300 ημέρες το χρόνο.

Νησί Oahu. Οι ουρανοξύστες ξεφυτρώνουν πάνω στην αμμουδιά στην παραλία Waikiki της Honolulu.
Τα Νησιά, με εξαίρεση τα πέντε Μίντγουεϊ, τα οποία ανήκουν διοικητικά στο Ναυτικό των ΗΠΑ, αποτελούν την 50ή πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η πρωτεύουσα της Χαβάης, η Χονολούλου, που βρίσκεται στο νησί Οάχου, είναι η μοναδική μεγάλη πόλη που θα συναντήσετε.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι έχουν εγκατασταθεί στα Νησιά, το 75% περίπου από αυτούς στο Οάχου. Η κύρια απασχόληση τους είναι ο τουρισμός και ακολουθούν η άμυνα και η γεωργία.


Διαφορετικά νησιά, διαφορετική ταυτότητα

Κάθε νησί έχει το δικό του ύφος και τη δική του προσωπικότητα. Το Οάχου είναι τρελό, πολυάσχολο, εκλεπτυσμένο και ευγενικό, με ένα απίστευτο αγροτικό ταμπεραμέντο. Το Μάουι είναι ο οραματιστής. Εδώ ανθούν οι τέχνες στις γκαλερί, στις σχολές και στο καινοτόμο Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών του Μάουι. Στις μικρές πόλεις υπάρχουν ακόμη απομεινάρια από τη γενιά των χίπις. Το Μεγάλο Νησί είναι ακατέργαστο και προσφέρει ευκαιρίες σφύζει από δημιουργική ενέργεια. Πλούσια θέρετρα ξεπηδούν μέσα από ρεύματα λάβας οψιδιανού. 

Το τεράστιο ηφαίστειο Μάουνα Λόα (Mauna Loa) στο εθνικό ηφαιστειακό πάρκο στο "Μεγάλο Νησί"
Το Καουάι είναι πανάρχαιο, σοφό και καταπράσινο. Εδώ βρίσκεται ο μοναδικός πλεύσιμος ποταμός της πολιτείας, ο Γουαϊλούα. Τα γήπεδα γκολφ, τα μονοπάτια για πεζοπορία και το Γκραν Κάνιον καθιστούν αυτό το νησάκι ιδανικό για όσους αναζητούν την περιπέτεια. Το Μολοκάι αψηφά τον χρόνο και αυτό το κάνει ιδιαίτερα γοητευτικό. 

Η βόρεια ακτή στο νησί Molokai
Το Λανάι μοιάζει να έχει χάσει την ταυτότητα του. Όταν φιλοξενούσε τη μεγαλύτερη φυτεία ανανά στον κόσμο συνήθιζαν να το αποκαλούν το «Νησί του Ανανά». Μόλις όμως η φυτεία έκλεισε, οι διαφημιστές του νησιού έπρεπε να εφεύρουν νέες προσωνυμίες για να προσελκύσουν τουρίστες, όπως «Ιδιωτικό Νησί» και Απομονωμένο Νησί». Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να του ταιριάζει. Το Νίχοου είναι ιδιωτική ιδιοκτησία και παραμένει σε μεγάλο βαθμό απομονωμένο. Ο πληθυσμός του αποτελείται αποκλειστικά αυτόχθονες και τα χαβανέζικα είναι η βασική γλώσσα. Το Καχοουλάουε, κάποτε γεμάτο με ναούς και ράντσα, εκκενώθηκε για να γίνει πεδίο βολής των ΗΠΑ πριν από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1990 ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους διέταξε παύση των δοκιμών και το Ναυτικό παρέδωσε τη δικαιοδοσία του νησιού στην πολιτεία το 1994.

Ειδυλλιακό δειλινό στο νησί Maui
Aloha. Πρόκειται για μια λέξη που δεν μεταφράζεται εύκολα, αλλά καθορίζει και προσδιορίζει μια γενιά ανθρώπων. Στη Χαβάη είναι μια κοινή λέξη που χρησιμοποιείται ως χαιρετισμός και αποχαιρετισμός. Όσον αφορά την ετυμολογία της, αποτελείται από τα συνθετικά alo που σημαίνει «ενώπιον» και ha που σημαίνει «της ζωοποιού πνοής», παραπέμποντας σε θείο δώρο. 

Παρακινούμενοι από τους τουριστικούς οδηγούς, οι τουρίστες απολαμβάνουν να προφέρουν μακρόσυρτα τη λέξη: «Α-λόοοοοο-χα». Σπάνια πληροφορούνται ότι αλόχα δεν είναι απλά ένας τρόπος να πεις γεια. Όταν λες αλόχα αναγνωρίζεις ότι βρίσκεσαι, μαζί με αυτόν στον οποίο απευθύνεσαι, ενώπιον ου Θεού και κάθε λέξη, σκέψη και πράξη θα πρέπει να είναι ενάρετες. 

Χαβανέζες πιτσιρίκες στολισμένες με Lei (παραδοσιακές γιρλάντες με λουλούδια) χορεύουν Hula τον εθνικό χορό της Χαβάης
Είναι μια από αυτές τις λέξεις που έχουν τη δύναμη να καθορίζουν μια ζωή. Είναι η μία και μοναδική λέξη που διαχωρίζει τη Χαβάη από κάθε άλλο μέρος στον κόσμο και καθιστά εφικτή την ειρηνική συνύπαρξη πολλών φυλών σ' έναν τόπο όχι από ανεκτικότητα αλλά από αμοιβαία εκτίμηση. Το πνεύμα του αλόχα σημαίνει «Έλα, φέρε την κληρονομιά σου, την οικογένεια σου. Νιώσε βαθιά το αλόχα».

Νιώσε βαθιά το αλόχα
Οι Χαβανέζοι ωστόσο ανησυχούν για το πνεύμα του αλόχα. Μήπως η χώρα τους απομακρύνεται από αυτό; Πώς θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα ισοπεδωθεί από τα κύματα των ξένων που κατακλύζουν τα Νησιά; Όπως οποιαδήποτε ερωτική σχέση, το αλόχα απαιτεί φροντίδα και δέσμευση. Καθρεφτίζει το εσώτερο πνεύμα του ατόμου και της κοινωνίας. Για να ζεις σύμφωνα με το αλόχα, πρέπει πρώτα να έχεις αυτοσεβασμό. Είναι μια ζωοδόχος λέξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου