ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Tρεις καινοτόμες εξετάσεις «χτυπούν» τον καρκίνο του προστάτη στη ρίζα του!

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα καρκίνου του προστάτη, αφού κάθε χρόνο τα περιστατικά σχεδόν διπλασιάζονται. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα διεθνή στατικά δεδομένα, ο καρκίνος του ......
..... προστάτη είναι η δεύτερη αιτία θανάτου των ανδρών στην Ευρώπη, με 87.400 θανάτους ετησίως, ενώ διαγιγνώσκονται ετησίως 345.000 νέες περιπτώσεις της πάθησης.


Γι’ αυτό και η άμεση διάγνωση μέσω προληπτικών εξετάσεων, αλλά και η αντιμετώπιση και θεραπεία της νόσου σε σύντομο χρονικό διάστημα αποτελεί το τρίπτυχο όχι μόνο για την πλήρη ίασή της, αλλά και για την παράταση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών.


Στην ιατρική φαρέτρα το σημαντικότερο εργαλείο παρακολούθησης παραμένει η εξέταση PSA (Prostate Specific Antigen), οι τιμές της οποίας όταν είναι πάνω από το φυσιολογικό θα πρέπει να οδηγούν κατ' ευθείαν στον ουρολόγο. Και αυτό επειδή έχοντας αυξημένο PSA, οι εξετάσεις θα πρέπει να εξειδικευτούν περαιτέρω. 


iatropolis-3



Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη 

Σημαντικό εργαλείο αποτελεί η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη ώστε να μπορούν οι θεράποντες ιατροί να μελετήσουν τη βιοχημική σύσταση, την αιμάτωση και την κυτταροβρίθεια του προστάτη ανώδυνα, χωρίς χρήση ενδοορθικού πηνίου. 
Ο ασθενής για μόλις τριάντα (30) λεπτά, ξαπλώνει αναπαυτικά στον μαγνητικό τομογράφο 3Τesla χωρίς καμία άλλη διαδικασία.
Όπως εξηγεί ο dr Ανδρέας Παπαδόπουλος, ακτινολόγος στον Όμιλο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ: 



«H πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτου αναλύει την περιεκτικότητα των ιστών του προστάτη σε μεταβολίτες, δηλαδή τις ουσίες που είναι διαφορετικές στον καρκινικό και στον φυσιολογικό ιστό. 

Ο συνδυασμός των παραπάνω πληροφοριών με τις κλασσικές ανατομικές εικόνες επιτρέπει τη διάγνωση και τη σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη χωρίς επεμβατικό τρόπο». 

Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς:
• Με αυξημένες τιμές ή σταδιακά αυξανόμενο PSA και αρνητικές βιοψίες 
• Με πρόσφατη διάγνωση καρκίνου του προστάτη 
• Μετά από θεραπεία για καρκίνο του προστάτη ο οποίος παρουσιάζει σταδιακή αύξηση του PSA, ενώ ο υπόλοιπος έλεγχος είναι αρνητικός 

Η υπερσύγχρονη νέα βιοψία


iatropolis-1

Στη συνέχεια οι επιστήμονες μπορούν να κάνουν λήψη υλικού για βιοψία με τη βοήθεια της πιο σύγχρονης τεχνολογίας. Ειδικότερα με τη μεθόδο elastic 3DMR - PET - CT /TRUS FUSION γίνεται αναίμακτη εντόπιση του όγκου αρχικά, ώστε η βιοψία να μην είναι τυχαία, αλλά κατευθυνόμενη από 3D υπέρηχο.

Με βάση και διεθνείς καταγραφές, σήμερα η ακριβέστερη μέθοδος εντοπισμού του καρκίνου του προστάτη με λήψη βιοψίας ονομάζεται ELASTIC 3DMR - PET - CT /TRUS  FUSION.

Μέσω του υπερσύγχρονου 3D υπερηχοτομογράφου KOELIS σε πραγματικό χρόνο λαμβάνονται εικόνες τριών διαστάσεων του προστατικού αδένα. 

Στη συνέχεια με τη χρήση εικόνων της πολυπαραμετρικής MRI, που είναι σε πραγματικό χρόνο με τον 3D υπέρηχο, εντοπίζονται οι ύποπτες εστίες και μαρκάρονται αυτόματα.

Ακολούθως διενεργείται επιλεκτική καθοδηγούμενη λήψη ιστοτεμαχίων από τις σεσημασμένες ύποπτες περιοχές μέσω του σύγχρονου συστήματος πλοήγησης που διαθέτει το συγκρότημα υπερήχων KOELIS.

Τα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου είναι:
• Μεγαλύτερη ασφάλεια για τον ασθενή καθώς λαμβάνονται στοχευμένα τμήματα ιστού
• Μεγαλύτερη ακρίβεια: εκμηδενίζει την πιθανότητα επέμβασης σε μη σημαντικούς κλινικά καρκίνους
• Απαλείφει την πιθανότητα να αγνοηθεί υπάρχων καρκίνος καθώς σε σύγκριση με την παλαιά μέθοδο της δεκαετίας του '80 ανιχνεύει 16% περισσότερους καρκίνους
• Follow up: τα δεδομένα παραμένουν αποθηκευμένα για παρακολούθηση και σύγκριση
• Αναίμακτη μέθοδος, διότι γίνεται λήψη μόνο στοχευμένων ιστοτεμαχίων
• Είναι ανώδυνη, ασφαλής και χορηγείται ήπιας μορφής μέθη

Ειδικό σκανάρισμα για τον προστάτη


iatropolis-2

Ενα ακόμη σημαντικό όπλο στη φαρέτρα των επιστημόνων αποτελεί η εξέταση PET-CT με το νέο ραδιοφάρμακο PSMA. Πρόκειται για μία νέα απεικονιστική μέθοδο, η οποία πρόσφατα έχει αρχίσει να πραγματοποιείται στην Ελλάδα στον όμιλο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ. 
Οι dr.Kαραντάνης Δημήτριος και Καλκάνης Δημήτριος, πυρηνικοί ιατροί διευθυντές του τμήματος PET/CT του ομίλου ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ, δίνουν λεπτομέρειες:

«Η εξέταση PET/CT με το νέο ραδιοφάρμακο PSMA χρησιμοποιείται ήδη παγκοσμίως, κυρίως για την ακριβέστερη ανάδειξη των ενεργών εστιών στην υποτροπή του καρκίνου του προστάτη, ακόμα και σε πολύ χαμηλές τιμές του PSA, και με σημαντικά μεγαλύτερη ακρίβεια από οποιαδήποτε άλλη απεικονιστική μέθοδο. 

Χρησιμοποιείται επίσης κατά την αρχική σταδιοποίηση της νόσου, ειδικά σε περιπτώσεις υψηλού ρίσκου.

Η πληροφορία που παρέχεται από την εξέταση PSMA PET/CT είναι διπλή: 

1. Συμπληρωματικά στην πολυπαραμετρική MRI μπορεί να χαρακτηρίσει ύποπτες περιοχές στον προστάτη, βοηθώντας έτσι στην ακριβή κατεύθυνση της βιοψίας. 
2. Πραγματοποιείται ταυτόχρονα ανίχνευση όλων των μεταστάσεων σε λεμφαδένες, στον σκελετό ή στο υπόλοιπο σώμα ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη θεραπεία για τον ασθενή».




Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!

                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου