Τσουρέκια αφράτα, ευωδιαστά, καλοψημένα, με λαχταριστή εμφάνιση που κερδίζουν τις εντυπώσεις! Τι πρέπει να προσέξεις στα υλικά, τι προετοιμασία ....
..... χρειάζονται, πως τα ζυμώνουμε, τι κάνουμε για να φουσκώσουν, πως τα πλάθουμε και πότε είναι η σωστή στιγμή να τα στολίσουμε, τι χρειάζεται για να καλοψηθούν και πότε τοποθετούμε το κόκκινο αβγό και τέλος πως τα συντηρούμε ώστε να παραμείνουν φρέσκα, αρωματικά και αφράτα?
Συγκέντρωσα λοιπόν ένα-ένα τα μικρά μου μυστικά και σας τα δίνω με πολύ αγάπη για να φτιάξετε υπέροχα πασχαλινά τσουρέκια με τα χεράκια σας!
Υλικά
Επιλέξτε με προσοχή τα υλικά σας για να μην πάει στράφι ο χρόνος σας και ο κόπο σας. Δώστε μεγάλη σημασία στην ποιότητα των υλικών.
- Χρησιμοποιήστε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας. Το βούτυρο είναι πολύ σημαντικό για την υφή, τη γεύση και το άρωμα.
- Επιλέξτε αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, πάνω από 13%. Όσο μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης έχει ένα αλεύρι τόσο πιο φουσκωτή και αφράτη θα γίνει η ζύμη του τσουρεκιού. Το ποσοστό πρωτεΐνης που περιέχει κάθε αλεύρι αναγράφεται στη συσκευασία του.
Προετοιμασία
Συγκεντρώστε όοοολα τα υλικά στο πάγκο σας πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία παρασκευής των τσουρεκιών.
- Βγάλτε τα αβγά και την μαγιά από το ψυγείο αρκετές ώρες πριν για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Ζυγίστε και κοσκινίστε το αλεύρι.
- Στύψτε το πορτοκάλι.
Ζύμωμα
Δεν χρησιμοποιώ μίξερ και ούτε ζυμώνω πολύ. Η ζύμη για το τσουρέκι έχει στάδια που πρέπει να ακολουθήσεις πιστά σαν ιεροτελεστία ώστε το τσουρέκι να γίνει αφράτο και πλούσιο σε ίνες. Χρειάζεται πρώτα να γίνει το προζύμι και μετά να αναμειχθούν όλα τα υλικά με μια συγκεκριμένη ακολουθία.
- Μεγάλης σπουδαιότητας αυτής της διαδικασίας είναι ο τρόπος ανάμειξης του βουτύρου. Είναι το τελευταίο υλικό που μπαίνει στη ζύμη και γίνεται με συγκεκριμένη τεχνική. Το ρίχνουμε γύρω γύρω από το ζυμάρι, στο αυλάκι που σχηματίζεται μεταξύ ζυμαριού και σκεύους. Με τα δάχτυλά μας διπλώνουμε το ζυμάρι από έξω προς το κέντρο παίρνοντας και μικρές ποσότητες από το βούτυρο. Με επαναλαμβανόμενες κινήσεις περιμετρικά από έξω προς τα μέσα το ζυμάρι θα απορροφήσει όλο το βούτυρο.
Φούσκωμα
Όλα τα ζυμάρια είναι ευαίσθητα στις πολύ χαμηλές ή στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η ζύμη για τα τσουρέκια είναι λίγο πιο ευαίσθητη.
- Ιδανικά, χρειάζεται μια σταθερή θερμοκρασία χωρίς αυξομειώσεις. Για το λόγο αυτό επιλέγω την ελεγχόμενη κατάσταση του προθερμασμένου φούρνου στους 35 βαθμούς Κελσίου.
- Η ζύμη θέλει το χρόνο της! Οπλιστείτε με υπομονή!!! Το καλό πράγμα αργεί να γίνει.
Πλάσιμο
Θέλω να έχω ποικιλία από σχέδια στα τσουρέκια μου. Παίζω με την ζύμη και πλέκω πλεξούδες με πολλά κορδόνια. Μερικά τα κάνω και γεμιστά. Φυσικά κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στη γέμιση με σοκολάτα αλλά πάντα φροντίζω και φτιάχνω και ατομικά γεμιστά με μαρμελάδα, φρέσκες φράουλες ή φρούτα του δάσους και ξηρούς καρπούς.
- Το μυστικό μου στο πλάσιμο είναι ότι, κάθε κορδόνι το στρίβω πριν φτιάξω τις πλεξούδες. Έτσι το τσουρέκι αποκτά περισσότερες ίνες.
- Για όμορφα σχέδια πλέξτε τις κοτσίδες χαλαρές για να μη χαλάσει το σχέδιο καθώς η ζύμη θα διπλασιαστεί όταν φουσκώσουν.
- Μετά το πλάσιμο αφήστε τα τσουρέκια να ξεκουραστούν και να διπλασιαστούν στον όγκο τους σε ζεστό περιβάλλον πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου.
Στόλισμα
Τα γιορτινά τσουρέκια της Λαμπρής τα στολίζω και κλέβουν τις ματιές. Θέλω να είναι όμορφα και γυαλιστερά.
- Η σωστή στιγμή για να αλείψουμε το τσουρέκι και να το στολίσουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι ή ότι άλλο θέλουμε, είναι, αφού έχουν φουσκώσει, λίγο πριν μπουν στον φούρνο για ψήσιμο.
- Για να γυαλίζουν και να έχουν ωραίο ροδαλό χρώμα αλείψτε τα με μείγμα από ένα ολόκληρο αβγό και 2 κουταλιές της σούπας γάλα.
- Αλείψτε με πινέλο φυσικής τρίχας, με απαλά περάσματα, χωρίς πίεση πάνω στο τσουρέκι.
Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε 9 υπέροχες προτάσεις για εντυπωσιακά τσουρέκια.Πλεξούδες, σαλιγκαράκια και γεμιστά!
Ψήσιμο
Καθώς τα τσουρέκια ψήνονται και αρχίζει η μοσχοβολιά τους να απλώνεται παντού στο σπίτι, μεγαλώνει η προσμονή για το αποτέλεσμα. Να που όμως πολλά μπορούν να πάνε λάθος κατά το ψήσιμο.
- Για καλοψημένα τσουρέκια χρησιμοποιήστε τα ταψιά του φούρνου ή αντικολλητικά ταψιά. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιήστε λαδόκολλα. Τα ταψάκια μιας χρήσης καθώς και τα χοντρά αλουμινένια ταψιά είναι ακατάλληλα για να ψήσετε τα τσουρέκια σας.
- Ακολουθήστε τις οδηγίες ψησίματος που δίνονται στο εγχειρίδιο χρήσης του φούρνου. Δεν ισχύει ο ίδιος κανόνας ψησίματος για τσουρέκια για όλους τους φούρνους. Μερικοί φούρνοι ψήνουν καλύτερα τα τσουρέκια πάνω κάτω αντιστάσεις ενώ άλλοι στον αέρα. Σας το λέω εκ πείρας!! Παθούσα!!!!!!
- Αν θέλετε τα τσουρέκια να παραμείνουν φουσκωτά και να γίνουν καλοψημένα μην ανοιγοκλείνετε τον φούρνο συχνά. Όπως ήδη έχουμε πει τα τσουρέκια είναι ευαίσθητα στην αυξομείωση της θερμοκρασίας και αυτό ισχύει σε όλα τα στάδια της παρασκευής τους.
Κόκκινο αβγό
Το πασχαλινό τσουρέκι έχει άλλη χάρη όταν βρίσκεται πάνω του το κόκκινο αβγό, ζωηρό και γυαλιστερό. Στη σωστή του θέση, καμαρωτό χωρίς να γλιστρά και χωρίς να αφήνει ίχνη από τη βαφή του πάνω τσουρέκι. Όλα αυτά θα τα πετύχετε με μια κίνηση!
- Βάλτε το κόκκινο αβγό στη θέση που θέλετε αφού ψηθεί το τσουρέκι και όσο είναι ακόμη ζεστό. Όταν κρυώσει το τσουρέκι, το αβγό μένει σφιχτά στη θέση του. Δείτε το παρακάτω βίντεο.
Συντήρηση
Συνήθως τα πασχαλινά τσουρέκια τα φτιάχνουμε την Μ. Πέμπτη. Πως όμως θα παραμείνουν φρέσκα, θα διατηρήσουν την υγρασία τους, τα αρώματά τους και θα είναι σούπερ λαχταριστά μέχρι την Κυριακή του Πάσχα?
- Τυλίξτε τα με μεμβράνη αφού κρυώσουν καλά. Κάντε το καλύτερα την επόμενη ημέρα από το ψήσιμο.
Κανένα μυστικό όμως δεν θα σας βοηθήσει όσο αυτή η ΣΥΜΒΟΥΛΗ!!!!
Επιλέξτε ποιοτικά υλικά, βάλτε μουσική, αισθανθείτε όμορφα και χωρίς άγχος ξεκινήστε να παρασκευάζετε τα τσουρέκια σας! Τα τσουρέκια θέλουν χρόνο, ηρεμία και ζέστη.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!
Δείτε το βίντεο της συνταγής με τα υλικά και την διαδικασία παρασκευής με όλα τα μυστικά για υπέροχα πασχαλινά τσουρέκια!
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου