Οι γονείς λένε πολλά πράγματα στα παιδιά τους. Αυτή είναι η δουλειά τους εξάλλου, να τα διδάξουν, να τα προετοιμάσουν και να τα προστατέψουν.....
Αλλά μερικές φορές στις λέξεις που λένε, οι κοινές φράσεις ή οι κλισέ ιδέες βασίζονται σε ξεπερασμένες ή λάθος υποθέσεις και είναι τοξικές. Ειδικά όταν μιλάμε στα αγόρια. Έχουμε ακόμα μια τάση να προσπαθούμε στα αγόρια μας να τους δώσουμε τα χαρακτηριστικά των παλιών αρσενικών στερεότυπων, σε μια προσπάθεια να γίνουν δυναμικά, ενώ εν τέλει οι ίδιοι οι γονείς τους δημιουργούν ψυχολογικά.
«Οι άκαμπτες πεποιθήσεις για το αγόρι μπορεί να είναι πολύ επιζήμιες για ένα παιδί», λέει η Anahid Lisa Derbabian, σύμβουλος της Licensed Professional. «Όταν ένα πολύ συγκεκριμένο πρότυπο παρουσιάζεται σε ένα αγόρι ως προς το τι πρέπει να μοιάζει ένα αγόρι ή ένας άντρας, να ακούγεται, να ενεργεί, να απολαμβάνει, να κάνει κλπ. Τότε φυσικά το αγόρι μπορεί συχνά ασυνείδητα να προσπαθήσει να το μιμηθεί αυτό, αγνοώντας έτσι τις δικές του φυσικές τάσεις», λέει. «Εναλλακτικά, μερικές φορές τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να αντιστέκονται σε αυτό που τους αναγκάζεται, και σε αυτή την εξέγερση μπορούν στην πραγματικότητα να βρεθούν ενάντια σε αυτό που είναι φυσικά μέρος του εαυτού τους».
Εδώ είναι τέσσερις κοινές φράσεις που πρέπει να αποφύγετε.
1. «Είσαι πολύ ευαίσθητος»
Τα αγόρια μπορούν να αρχίσουν να αισθάνονται πολύ ντροπή όταν εκφράζουν τα συναισθήματά τους, φτάνοντας σχεδόν στο σημείο να μην επιτρέπεται να έχουν ακόμη και συναισθήματα, πόσο μάλλον να τα βγάζουν προς τα έξω.
2. «Τα αγόρια δεν κλαίνε»
Πολλά αγόρια μαθαίνουν ότι δεν πρέπει να κλαίνε, θεωρώντας ότι αυτά τα συναισθήματα ανήκουν σε κορίτσια και ότι, για τους άνδρες υπάρχουν μόνο ορισμένα συναισθήματα που είναι επιτρεπτά ή αποδεκτά.
3. «Παίζεις σαν κορίτσι»
Αυτή η φράση στέλνει το μήνυμα στα αγόρια ότι τα κορίτσια είναι λιγότερα άξια από αυτά. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα συγκεχυμένο, καθώς τα αγόρια γενικά έχουν θετικά γυναικεία πρότυπα στη ζωή τους με τη μορφή μητέρων, γιαγιάδων, αδελφών. Και όμως, αυτή η φράση ενσταλάζει σε αυτή την ιδέα ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι κάπως κατώτεροι.
4. «Πρέπει να κερδίσεις»
Η ενδυνάμωση μιας νοοτροπίας «κέρδισε με κάθε κόστος» μπορεί να φανεί σαν να δίνετε σε έναν νεαρό κίνητρα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, περιορίζετε την εστίασή του, έτσι ώστε να βλέπει μόνο το βραβείο, και όχι την εμπειρία. Εστιάζουν μόνο στη νίκη του παιχνιδιού παρά στη χαρά του παιχνιδιού.
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου