Είναι μία συνταγή παραδοσιακή όσο και νόστιμη η οποία μένει έως τις ημέρες μας αναλλοίωτη (οι φήμες αναφέρουν ότι έχει πολύ μεγάλη και μακρόχρονη ιστορία). Γευστικά θα σας φέρει στο μυαλό πολλούς συνδυασμούς:λουκάνικο, συκωταριά, σπληνάντερο κλπ. Σερβίρεται ως πρώτο πιάτο ή ως απλός μεζές για κρασάκι κυρίως .............. το χειμώνα (λόγω των πολλών θερμίδων). Η συνταγή και η γεύση είναι μοναδική και λέγεται Μπουμπάρι!!! Σας συνιστώ να το δοκιμάσετε!
Τι χρειαζόμαστε:
1 έντερο από προβατίνα 1-1,5 μέτρο περίπου (καθαρισμένο από τον χασάπη εκτός κι αν θέλετε να μπείτε σε αυτή την χρονοβόρα και...δύσοσμη διαδικασία)
1 συκωταριά από αρνάκι του γάλακτος ΧΩΡΙΣ το συκώτι (και με τα γλυκαδάκια της)
1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 ματσάκι μαιντανό
1 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα
2 μικρές πιπεριές κόκκινες καυτερές
Αλάτι, πιπέρι, λάδι, ρίγανη και χυμό 2 λεμονιών
1,5 κιλό πατάτες
Θα χρειαστούμε επίσης για να γεμίσουμε το έντερο μία "μπουρού", είναι ένα μεταλλικό χωνί όπως τα κλασσικά πλαστικά αλλά με μεγαλύτερη διατομή στην έξοδό του (λίγο μικρότερη από τη διάμετρου του εντέρου). Εάν δεν βρείτε όμως μπορείτε πχ να κόψετε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού και να δημιουργήσετε έτσι κάτι παρόμοιο.
Πώς το κάνουμε:
Βράζουμε καλά τη συκωταριά μας για 5 περίπου λεπτά και στη συνέχεια την ψιλοκόβουμε (με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού κατά προτίμηση) σε κομματάκια 1-1,5 εκατοστών και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ μαζί με τον κιμά, εκεί θα φτιάξουμε τη γέμισή μας.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια την καυτερή πιπεριά και το μαιντανό και το προσθέτουμε μαζί με το ρύζι στη γέμιση.
Αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση (μπόλικο πιπεράκι) και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ρίγανη.
Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση και... αρχίζει το γέμισμα του εντέρου.
Η διαδικασία θέλει λίγο προσοχή ώστε να μην μας κοπεί το εντεράκι, βάζουμε το χωνί μέσα στο έντερο και με ένα κουτάλι προσθέτουμε στο χωνί τη γέμιση, πιέζοντας πολύ μαλακά σπρώχνουμε τη γέμιση προς το άκρο του εντέρου το οποίο έχουμε δέσει κόμπο.
Δεν πρέπει να "φουσκώσουμε" το έντερο γιατί με το ρυζάκι που έχει μέσα θα μας ανοίξει στο ψήσιμο, το γεμίζουμε έτσι ώστε σε όλο του το μήκος να έχει ομοιόμορφο πάχος.
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις αλατοριγανώνουμε.
Σε ένα ταψί ή μια γάστρα τοποθετούμε το μπουμπάρι (αφού κλείσουμε και την άλλη άκρη του εντέρου με ένα κόμπο) και γύρω του τις πατάτες.
Ανοίγουμε με μία οδοντογλυφίδα τρυπούλες κατά μήκος του μπουμπαριού ανά 5 εκατοστά περίπου για να μην μας "σκάσει".
Περιχύνουμε το ταψί με 1 φλυτζάνι του τσαγιού λαδάκι και το χυμό 2 λεμονιών.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1,5-2 ώρες (ανάλογα εάν το ψήνουμε σε ταψί ή γάστρα).
Σερβίρουμε ζεστό το πιάτο και το συνδυάζουμε υπέροχα με τζατζίκι, γαλοτύρι και καλό κόκκινο κρασί!!!
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη φίλοι μου!!!
Λίγα μυστικά ακόμα
Επειδή το ρύζι στη γέμιση φουσκώνει, προσέξτε στο γέμισμα να μην "μπουκώσετε" το έντερο και σας ανοίξει στο ψήσιμο (το έχω πάθει αρκετές φορές).
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου