Η Ελληνική Αστυνομία προτρέπει τα παιδιά να αποφεύγουν τα #checkin και την ανάρτηση φωτογραφιών με το σπίτι, το σχολείο και τα μέρη που συχνάζουν, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Μην κοινοποιείς την παρουσία σου στα social media, δεν τη βλέπουν μόνο οι φίλοι σου».
«Όπως ισχύει γενικά στο Διαδίκτυο, λέμε ΝΑΙ στη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά ακολουθώντας βασικούς κανόνες. Η γνώση των κανόνων ασφαλείας, η ανάπτυξη κριτικής και αντιληπτικής ικανότητας και η ικανότητα αναγνώρισης των κινδύνων είναι βασικά εφόδια για την ασφαλή πλοήγησή μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα οποία εμείς οι γονείς πρέπει να μεταδώσουμε και στα παιδιά μας», τονίζει η ΕΛ.ΑΣ. και δίνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να προστατέψουμε τα παιδιά μας και να τα βοηθήσουμε να αποφύγουν τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης:
Προτρέπουμε τα παιδιά να αποφεύγουν τα #checkin &την ανάρτηση φωτογραφιών με τοσπίτι,το σχολείο&τα μέρη που συχνάζουν
- Μείνετε κοντά στα παιδιά σας και εμπλακείτε σε κάθε διαδικτυακή τους δραστηριότητα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με τον ίδιο τρόπο που κάνετε στις δραστηριότητες του σχολείου.
- Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας για να περιηγηθείτε σε αυτά και να κατανοήσετε τη λειτουργία και τους όρους χρήσης τους.
- Μην αποκλείσετε τα παιδιά σας από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Η απαγόρευση οδηγεί, συνήθως, σε αντίθετα αποτελέσματα.
- Εξηγήστε στα παιδιά σας γιατί δε δημοσιοποιούμε υλικό με προσωπικά δεδομένα μας στο Διαδίκτυο, αναφέροντας αναλυτικά τους κινδύνους που υπάρχουν από την πρόσβαση άγνωστων ατόμων στα δεδομένα αυτά.
- Να έχετε υπόψη σας ότι για ο,τιδήποτε δημοσιεύουμε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποποιούμαστε τα πνευματικά δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν να μη δημοσιεύονται στοιχεία και φωτογραφίες που θα έφερναν το παιδί σε δύσκολη θέση τώρα ή στο μέλλον, καθώς, ακόμα και όταν το παιδί διαγράψει το προφίλ, πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και το παιδί μπορεί να της συναντήσει και αλλού στο Internet μελλοντικά.
- Συμβουλεύστε τα παιδιά σας να μην δημοσιοποιούν την καθημερινή τους δραστηριότητα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μέσω της διαδικασίας check in καθώς με τον τρόπο αυτό οποισδήποτε κακόβουλος μπορεί να τα εντοπίσει και να τους κάνει κακό. Το ίδιο ισχύει και για την ανάρτηση φωτογραφιών, στις οποίες φαίνεται καθαρά το σπίτι τους, το σχολείο ή το μέρος που συχνάζουν.
- Τονίστε στα παιδιά σας ότι δεν εμπιστευόμαστε άτομα τα οποία δεν γνωρίζουμε και στην πραγματική ζωή και δεν τους δίνουμε οποιουδήποτε είδους πληροφορίες.
- Προσοχή απαιτείται και στις πληροφορίες που δίνουμε και στο περιεχόμενο (αρχεία, εικόνες, βίντεο) που ανταλλάσουμε με οποιονδήποτε χρήστη του Διαδικτύου. Ακόμη και οι γνωστοί μπορεί να αποδειχθούν άγνωστοι!
- Αποτρέψτε τα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω των Μέσων Κοινωνικών Δικτύωσης. Εξηγήστε τους ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνοι.
- Κατά τη δημιουργία του λογαριασμού, συμβουλέψτε τα παιδιά σας να επιλέγουν ασφαλείς κωδικούς και να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις απορρήτου ώστε ο λογαριασμός τους να είναι περισσότερο ασφαλής.
- Αν αντιληφθείτε ότι έχουν κλέψει τον λογαριασμό σας ή των παιδιών σας, αναφέρετε την κλοπή του λογαριασμού στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που μέσω της προτεινόμενης από αυτό διαδικασίας (report).
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitterhttps://twitter.com/NeaKalaMantata . Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου