Τι γνωρίζουμε για τη χοληστερίνη αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τη μειώσουμε; Ποιες διατροφικές επιλογές είναι αποτελεσματικές;Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα είναι κάτι «κακό». Κάπου εκεί όμως οι γνώσεις μας αρχίζουν να περιορίζονται. Για το λόγο ..........
.............αυτό, το Becel pro-activ ζήτησε να πραγματοποιηθεί για λογαριασμό του μια μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα που έδειξε ότι στο ζήτημα της χοληστερίνης κυριαρχούν οι μύθοι και οι παρανοήσεις. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε σε 5.020 άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών, στο Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.
Μύθος 1ος: Ο «συνήθης ύποπτος»
Η πιο λανθασμένη αντίληψή μας –και μεγαλύτερη, ίσως, παρανόηση σχετικά με τη χοληστερίνη– είναι ότι θεωρούμε πως αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων, όπως για παράδειγμα τους ηλικιωμένους και τους παχύσαρκους. Σύμφωνα με την έρευνα, για τους περισσότερους από εμάς, ο «συνήθης ύποπτος» για υψηλή χοληστερίνη είναι ένας άντρας νωθρός, με παραπανίσια κιλά, με κοιλίτσα, πάνω από 45 ετών, που καπνίζει και καταναλώνει πολύ αλκοόλ.
4 στους 5 πιστεύουμε ότι υψηλή χοληστερίνη έχουν κυρίως οι υπέρβαροι ή οι παχύσαρκοι.
«Ύποπτοι» για υψηλή χοληστερίνη θεωρούνται και όσοι κάνουν καθιστική ζωή (74%) και δεν είναι σε φόρμα (65%).
Η αλήθεια: Τα φαινόμενα απατούν
Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η υψηλή χοληστερίνη έχει πολλά πρόσωπα! Μπορούν να την εμφανίσουν όλοι - νεότεροι και μεγαλύτεροι, άντρες και γυναίκες, αγύμναστοι και αθλητικοί, παχουλοί και αδύνατοι. Στη Σύμη και στη Βόνιτσα, για παράδειγμα, οι δωρεάν εξετάσεις των κατοίκων έδειξαν ότι σε πολλές περιπτώσεις υψηλή χοληστερίνη είχαν νέοι, λεπτοί και αθλητικοί άνθρωποι. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 44% των Ελλήνων έχει υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και 1 στους 2 δεν το γνωρίζει.
Μύθος 2ος: «Μήπως γι’ αυτό έχω και ταχυκαρδία;»
Σχεδόν 1 στους 2 πιστεύουμε ότι η παρουσία υψηλής χοληστερίνης συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως για παράδειγμα ταχυκαρδίες και άλλα.
Η αλήθεια: Η χοληστερίνη είναι… βουβή.
Δυστυχώς, η υψηλή χοληστερίνη είναι μια βουβή «αόρατη» απειλή, που δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα αλλά συνδέεται άμεσα με το 1/3 των περιστατικών στεφανιαίας νόσου (ισχαιμικής καρδιοπάθειας) παγκοσμίως. Η εξέταση είναι απαραίτητη ακόμα και για άτομα μικρότερης ηλικίας, αθλητές ή και όσους έχουν φυσιολογικό βάρος. Όταν η τιμή της ολικής χοληστερίνης είναι μικρότερη των 190mg/dl, η εξέταση επαναλαμβάνεται κάθε 5 χρόνια. Οι τιμές από 190-240mg/dl επιβάλλουν ετήσια παρακολούθηση. Πάντοτε όμως και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες συμβουλευόμαστε το γιατρό μας.
Περισσότερα στοιχεία από την έρευνα
Από αυτούς που ρωτήθηκαν στην πανευρωπαϊκή έρευνα :
Μόνο 4 στους 10 κατοίκους στην Ευρώπη γνωρίζουν τα επίπεδα χοληστερίνης τους. Το 39% λέει ότι δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτά, ενώ από αυτούς που έκαναν έλεγχο χοληστερίνης το 52% είχε αυξημένες τιμές.
Το 36% δηλώνει ότι η χοληστερίνη είναι κακό πράγμα, αλλά δεν γνωρίζει ότι μόνο η υψηλή LDL χοληστερίνη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.
Ένα ποσοστό 60% θεωρεί πως υψηλή χοληστερίνη έχουν κυρίως οι ηλικιωμένοι.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η υψηλή χοληστερίνη εμφανίζεται κυρίως στους άντρες.
Το 83% επισημαίνει σωστά πως ένας από τους πολλούς τρόπους να διατηρηθεί η χοληστερίνη σε φυσιολογικά επίπεδα είναι ο περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών.
Το 75% αναγνωρίζει ότι η άσκηση συμβάλλει στη διαχείριση της χοληστερίνης, ενώ το 77% πιστεύει ότι η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών.
Παρόλα αυτά, το 34% δεν θα άλλαζε τρόπο ζωής και διατροφής, ακόμη και αν μάθαινε περισσότερα για τη χοληστερίνη και το 26% δεν θα δεχόταν να στερηθεί αγαπημένα του φαγητά.
Γενικά, 6 στους 10 λένε ότι δεν μπορούν να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Το 47% δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν και τρόφιμα που μειώνουν τη χοληστερίνη.
Απλά βήματα για τη μείωση της χοληστερίνης
Αν θέλουμε να προστατέψουμε την υγεία της καρδιάς μας καλό είναι, μεταξύ άλλων, να φροντίσουμε να μειώσουμε τα επίπεδα LDL χοληστερίνης στο αίμα μας, δεδομένου ότι είναι πια ευρέως αποδεκτό πως αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Μερικά απλά πράγματα μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσουμε την καρδιά μας υγιή. Ας τα δούμε συνοπτικά:
Ελέγχουμε τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μας. Όταν η τιμή της χοληστερίνης είναι μικρότερη των 190mg/dl, η εξέταση επαναλαμβάνεται κάθε 5 χρόνια. Οι τιμές από 190-240 mg/dl επιβάλλουν ετήσια παρακολούθηση. Ο έλεγχος είναι απαραίτητος ακόμα και για άτομα μικρότερης ηλικίας, αθλητές ή και όσους έχουν φυσιολογικό βάρος.
Εντάσσουμε την άσκηση στη ζωή μας, σταδιακά και αυξάνοντας τη διάρκεια και τη συχνότητα, ώστε να φτάσουμε τουλάχιστον τα 30 λεπτά καθημερινά.
Μειώνουμε το κάπνισμα και φροντίζουμε να διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος.
Περιορίζουμε την κατανάλωση οινοπνεύματος.
Φροντίζουμε να κοιμόμαστε αρκετά.
Καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
Καταναλώνουμε συστηματικά προϊόντα με φυτικές στερόλες οι οποίες, σύμφωνα με ανεξάρτητες κλινικές έρευνες, μειώνουν τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερίνης. Οι φυτικές στερόλες είναι φυσικά συστατικά που υπάρχουν σε μικρές ποσότητες σε φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, προϊόντα δημητριακών, φρούτα και λαχανικά.
Συμβουλές για πιο υγιεινή ζωή
Διατροφή
Κάνουμε 3 γεύματα την ημέρα.
Αποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά, όπως τα τηγανιτά, το αγελαδινό βούτυρο και το κόκκινο κρέας.
Λέμε «ναι» στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα φυτικά έλαια, τις φυτικές μαργαρίνες και τα λιπαρά ψάρια. Προτιμάμε υγιεινά ενδιάμεσα σνακ, όπως φρούτα και λαχανικά.
Πίνουμε άφθονο νερό.
Περιορίζουμε το αλάτι.
Προσοχή! Η παχυσαρκία θεωρείται ως ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.
Άσκηση
Φροντίζουμε να έχουμε κάποια σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον μισή ώρα ημερησίως – συνεχόμενη ή σε τρία 10λεπτα. Κατά τα άλλα, προσπαθούμε να:
Παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας μακριά από τον προορισμό μας.
Κατεβαίνουμε από το λεωφορείο μια στάση νωρίτερα.
Ανεβαίνουμε από τις σκάλες αντί με το ασανσέρ.
Κάνουμε στατικό ποδήλατο όση ώρα παρακολουθούμε τηλεόραση.
Χορεύουμε ακούγοντας μουσική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου