ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Καφές vs Smoothies: Ποιο είναι καλύτερο για τον οργανισμό;

Καφές vs Smoothies: Ποιο είναι καλύτερο για τον οργανισμό;
Το πρώτο περιέχει καφεΐνη, ενώ το δεύτερο είναι φτιαγμένο από φρούτα. Η απάντηση μοιάζει προφανής, όμως αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα επιστημονικά δεδομένα.
 
Ο καφές είναι για πολλούς «αναγκαίο κακό», καθώς τους βοηθά να ξεκινήσουν πιο άνετα τη μέρα τους ή να πάρουν μια δόση ενέργειας όταν αισθάνονται πως οι δυνάμεις τους τους εγκαταλείπουν. Από την άλλη, τα smoothies παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
 
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος. Το πρόβλημα είναι ότι όσοι αγαπούν τον καφέ έχουν και πολλές άλλες βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα, κι έτσι τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν απαραιτήτως μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος.
 
Όταν μάλιστα ερευνητές μελέτησαν δεδομένα σχετικά με τις συνήθειες 130.000 ανδρών και γυναικών σε περίοδο 20 ετών, διαπίστωσαν ότι ο καφές ήταν ευεργετικός για την υγεία τους (Annals of Internal Medicine, 2008). Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ο καφές δε σχετίζεται με τον κίνδυνο θανάτου είτε στους άνδρες είτε στις γυναίκες.
 
Υπάρχουν και άλλες μελέτες που αποδεικνύουν τα οφέλη του καφέ, όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο World Journal of Biological Psychiatry, η καφεΐνη λειτουργεί και ως ήπιο αντικαταθλιπτικό, καθώς εντείνει την εγρήγορση και διεγείρει τους νευροδιαβιβιαστές του εγκεφάλου που βελτιώνουν τη διάθεσή μας (ντοπαμίνη και σεροτονίνη).
 
Και τώρα η σειρά των smoothies… Μπορεί να αποτελούνται εξ ολοκλήρου από φρούτα, όμως όταν αφαιρούμε τις φλούδες και τα πολτοποιούμε, χάνουν σε μεγάλο βαθμό τη διατροφική τους αξία. Έτσι, μένουν αρκετές ποσότητες ζάχαρης.
 
Επίσης, τα οξέα από τα φρούτα καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών, επομένως οι οδοντίατροι δε δηλώνουν φανατικοί υπέρμαχοι των smoothies.
 
Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο British Medical Journal σχετικά με την κατανάλωση φρούτων και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι όταν τρώμε τα φρούτα ο κίνδυνος μειώνεται όταν όμως πίνουμε τους χυμούς τους μπορεί να αυξάνεται.


onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου