Μια νέα γενιά ηλεκτρονικών θα σε κάνουν να ξεχάσεις και το ποντίκι, και το πληκτρολόγιο και τις οθόνες retina.
Mέχρι τώρα χρησιμοποιείς τον ηλεκτρονικό σου υπολογιστή ως εξής: Βλέπεις την οθόνη, πληκτρολογείς, αντιγράφεις μια διεύθυνση, πατάς enter κάθε φορά που κάνεις search, κάνεις κλικ με το ποντίκι όταν βρεις κάτι ενδιαφέρον.
Αυτό, όμως, θα αλλάξει πολύ σύντομα και, αν οι οθόνες αφής αποτελούν ένδειξη της ταχύτητας των εξελίξεων (πέντε περίπου χρόνια από το stylus στα smartphone μέχρι τη retina display στο iphone), μιλάμε για κάτι που έχει πολλές πιθανότητες να συμβεί πριν την αλλαγή της δεκαετίας.
Πάρε για παράδειγμα το MYO Armaband που είναι ήδη ένα βήμα πριν τα ράφια των καταστημάτων. Είναι μία ελαστική ταινία που φοριέται γύρω από το πήχη και καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα στους μυς. Τα διάφορα πρότυπα που καταγράφει αντιστοιχούνται με εντολές.
Όταν ας πούμε "πυροβολείς" μπροστά από μια οθόνη σε ένα videogame, ενεργοποιούνται μυς του πήχη και του δείκτη. Παράλληλα, ο αντίχειρας είναι όρθιος αλλά κάνει μικρές κινήσεις. Το MYO που προέρχεται από τη λέξη myoelectric ανιχνεύει αυτή τη δραστηριότητα και τη μετατρέπει σε “πυροβολισμό”.
Ναι, σωστά, μπορείς να στέκεσαι μπροστά στη οθόνη χωρίς κάμερα.
Και δεν είναι μόνο ότι μπορείς να κάνεις κλικ χωρίς να κρατάς ποντίκι. Είναι ότι θα μπορείς να σερφάρεις όταν χέρια σου είναι απασχολημένα με κάτι άλλο, όταν π.χ. τρέχεις. Δεν είναι κάτι διαφορετικό από τα ακουστικά ή το bluetooth αλλά το να μην πατάς κουμπιά ή να έχεις ανιχνευτές μπροστά σου πάει τα πράγματα σε άλλη διάσταση.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το MYO θα χρησιμοποιείται σαν ένα γενικό περιφερειακό, πολύ πιθανό σε πρώτη φάση μόνο σαν ποντίκι. Θα συνοδεύεται από ένα λογισμικό εγκατάστασης που θα περιλαμβάνει την αντιστοίχηση των χειρονομιών σε συγκεκριμένες εντολές.
Αυτό φυσικά αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα. Πληκτρολόγιο ή joystick κάποια στιγμή στο μέλλον, τροποποίηση των εντολών και δημιουργία custom χειρονομιών και άλλα που οι κατασκευαστές εντάσσουν στην κατηγορία “εντελώς πέρα από ό,τι φανταζόμαστε σήμερα για τους υπολογιστές".
Αυτό που σίγουρα δεν φανταζόμαστε, πάντως, είναι ότι η αφή είναι το νέο hot spot στην έρευνα που αφορά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η αφή είναι μια σύνθετη αίσθηση και περιλαμβάνει την αντίληψη της φυσικής επαφής, της πίεσης, της θερμότητας, της υγρασία και αυτό μέχρι τώρα ήταν το βασικό πρόβλημα.
Κάθε πρόβλημα όμως έχει τη λύση του. Μια εντελώς πειραματική διάταξη (από το Jacobs School of Engineering) αναπαράγει την αίσθηση της αφής με τη βοήθεια ενός πλαισίου από μηχανισμούς που ενεργοποιούνται με πίεση. Τα δεδομένα που προκύπτουν από τις καταγραφές μπορούν να αποθηκευθούν, να αναπαραχθούν να σταλούν μέσω ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.
Και μερικά βηματάκια πιο μπροστά σε εξέλιξη είναι ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα που έχει κατασκευάσει μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Το κύκλωμα έχει τις διαστάσεις και το βάρος ενός μικρού φτερού ενώ λειτουργεί σαν αισθητήρας αφής.
Όλο το σύστημα μπορεί να διπλώσει χωρίς να σπάσει, να τσαλακωθεί σα χαρτί, να εκταθεί σαν τσίχλα και να πάρει το σχήμα οποιασδήποτε επιφάνειας χωρίς επηρεάζεται η λειτουργία του, μπορεί να λειτουργήσει βυθισμένο σε νερό, μπορεί να λειτουργήσει με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Γι’ αυτό ήδη κλείνει το μάτι σε πολλές συσκευές και κυρίως smartphone.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να είναι το πρώτο από μια σειρά μικροσκοπικών ηλεκτρονικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν φορητά controllers ή ακόμα να ενσωματωθούν στο δέρμα ως εμφυτεύματα.
Τραβηγμένο το σενάριο, αλλά αν τόσοι άνθρωποι καταφεύγουν στους πλαστικούς χειρούργους για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων ή λιποαναρρόφηση τι θα εμποδίσει τις επόμενες γενιές χίπτερ να εμφυτεύσουν το αγαπημένο τους controller στο χέρι.
Οπότε, ναι, το επόμενο mouse μπορεί όντως να είναι το δέρμα σου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου