ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ηλεκτρονικός σεφ

Ηλεκτρονικός σεφ
Στο κοντινό μέλλον ο ηλεκτρονικός υπολογιστής θα αποτελεί διαγνωστικό εργαλείο όχι μόνο για τους γιατρούς, αλλά και για τους σεφ. Οι ερευνητές της IBM έχουν ήδη αποδείξει ότι με την κωδικοποίηση της μαγειρικής γνώσης, ένα σύστημα μπορεί να χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να καθορίσει τη χημική δομή των φαγητών και να προτείνει νέους συνδυασμούς υλικών που να είναι ταυτόχρονα επιστημονικά αποδεκτοί και ανατρεπτικοί.

Ο ερευνητής της IBM, Lav Varshney, μάλιστα, έχει ήδη φτιάξει έναν αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψιν παραμέτρους όπως η κουζίνα, οι περιορισμοί της δίαιτας και η ώρα της ημέρας και προσφέρει προτάσεις για δισεκατομμύρια συνδυασμούς υλικών. Αρχικά, ο ίδιος και η ομάδα του πέρασαν στο σύστημα μια πληθώρα συνταγών από αξιόπιστα βιβλία μαγειρικής, αλλά και από το διαδίκτυο, δίνοντας την απαραίτητη «έμπνευση» στο μηχάνημα, το οποίο στη συνέχεια ξεκίνησε να αλλάζει τα υλικά και να ενώνει συνταγές για να καταλήξει στους πιο γευστικούς συνδυασμούς. Στόχος της ομάδας είναι να ωθήσει τον υπολογιστή σε νέους τομείς δημιουργικότητας που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και να τον καταστήσει το δεξί χέρι του σεφ. Ισως βέβαια στο μέλλον οι ρόλοι χρειαστεί να αλλάξουν.
Το BHMAGOURMET μίλησε με τον Lav Varshney και έμαθε περισσότερα για το εγχείρημά του, που μπορεί να είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο, αλλά η IBM ήδη συζητά προτάσεις με εταιρείες που εκφράζουν το ενδιαφέρον τους.
Γιατί αποφασίσατε να φτιάξετε έναν τέτοιο αλγόριθμο και πως πιστεύετε θα βοηθήσει τη γαστρονομία;
Ενα από τα μεγάλα ερωτήματα στην τεχνητή νοημοσύνη είναι το αν ένας υπολογιστής μπορεί να γίνει δημιουργικός. Με την ανάπτυξη ενός υπολογιστικού συστήματος για συνταγές είμαστε σε θέση να ωθήσουμε την τεχνολογία προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, η γαστρονομία είναι ένας ιδανικός τομέας για κάτι τέτοιο επειδή είναι κεντρικής σημασίας για τον πολιτισμό και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Το σύστημα έχει ιδέες που οι άνθρωποι δεν έχουν φανταστεί, διευρύνει τους ορίζοντες της γαστρονομίας και κάνει τον κόσμο πιο γευστικό.
Πώς προέκυψε η ιδέα;
Υπάρχει η αντίληψη ότι η δημιουργικότητα είναι στιγμιαία. Λάθος, εγώ έχω αναπτύξει αυτή την ιδέα με την πάροδο του χρόνου. Είναι ένα πρότζεκτ τολμηρό αλλά ταυτόχρονα εφικτό που εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο τις νέες κατευθύνσεις στην πληροφορική. 

Τι θα προσφέρει τελικά στον κόσμο;

Το σύστημα ωθεί τους ανθρώπους να γίνουν πιο δημιουργικοί και πιο αποτελεσματικοί. Ολοι τρώνε. Αν μπορούν πιο εύκολα να βρίσκουν γευστικές και υγιεινές συνταγές, η καθημερινή ζωή των ανθρώπων θα γίνει σίγουρα καλύτερη. 

Πώς δουλεύει ακριβώς;

Χρησιμοποιεί τεχνικές από τα μοντέλα της ανθρώπινης αντίληψης και της γνωστικής λειτουργίας για να δημιουργήσει εκατομμύρια νέες ιδέες με λίστες υλικών και στη συνέχεια για να προβλέψει ποια θα είναι η πιο γευστική επιλογή. Τέλος, δημιουργεί τις αναλογίες των υλικών και τη βασική διάταξη των βημάτων της συνταγής.
Ενα παράδειγμα;
Ο αλγόριθμος δημιούργησε μια τσεχική συνταγή μουσακά με χοιρινό, διαλέγοντας από τα υλικά το χοιρινό, τα μπιζέλια, το σέλινο, τον μαϊντανό, τις κόκκινες πιπεριές, το τυρί τσένταρ, το έμενταλ, αλλά και άνηθο, βούτυρο, τυρί cottage, αβγά, αλεύρι και γάλα. Αν και ο μουσακάς γίνεται παραδοσιακά με μελιτζάνα, το συγκεκριμένο συστατικό δεν περιλήφθηκε και ο συνδυασμός του άνηθου με τη σελινόριζα αποδείχτηκε μια ιδιαίτερα έξυπνη ιδέα.
Πιστεύετε ότι οι ερασιτέχνες σεφ θα επωφεληθούν;
Προσωπικά είμαι ερασιτέχνης και βρίσκω το συγκεκριμένο σύστημα ιδιαίτερα χρήσιμο. Οι γευστικές του προβλέψεις μου δίνουν αυτοπεποίθηση να δοκιμάσω πράγματα που δεν θα δοκίμαζα διαφορετικά. Μου αρέσει να μαγειρεύω και αυτή η έρευνα έχει ενισχύσει τις ικανότητές μου. 

Θα μπορέσει ο υπολογιστής να αντικαταστήσει τον σεφ στο μέλλον;

Θεωρώ ότι ο συνδυασμός της ανθρώπινης δημιουργικότητας και της δημιουργικότητας του μηχανήματος είναι πιο ισχυρός, αφού η κάθε πλευρά αντλεί στοιχεία από την άλλη και μετριάζει τις δικές της αδυναμίες.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας πιάτο;
Μου αρέσει το γλυκό με τη φράουλα από το Εκουαδόρ που δημιούργησε το σύστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου