ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Πως ο ιδιοφυής καταλάνος αρχιτέκτονας Γκαουντί έκανε τη Βαρκελώνη την πιο όμορφη ισπανική πόλη [εικόνες]

Πως ο ιδιοφυής καταλάνος αρχιτέκτονας Γκαουντί έκανε τη Βαρκελώνη την πιο όμορφη ισπανική πόλη [εικόνες]

Η πυκνοκατοικημένη Βαρκελώνη δεν είναι τυχαία η πιο κοσμοπολίτικη ισπανική πόλη που εντυπωσιάζει τους πάντες με την αρχιτεκτονική της.
Πρωτεύουσα της Καταλονίας, η πόλη είναι ταυτόχρονα παραδοσιακή και σύγχρονη, νεανική και κλασική. Κινείται και αναπνέει μέσα σε μεσαιωνικά παλάτια, καθεδρικούς ναούς, καλντερίμια αλλά και σε φαρδιούς, πολυσύχναστους δρόμους με καταπληκτικά κτίρια.
Ανάμεσα στα σύγχρονα σπίτια, τους πλακόστρωτους δρόμους και τα μεταμοντέρνα κτήρια της Βαρκελώνης, εντυπωσιάζουν –βγαλμένα σαν από παραμύθι- ορισμένα από τα πιο διάσημα δημιουργήματά του Γκαουντί, του εκκεντρικού και ιδιοφυή καταλανού αρχιτέκτονα της Αρ Νουβό, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή και τον πλούτο της αστείρευτης δημιουργικότητάς του στην πόλη του, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Η επιβλητική Sagrada Familia, το εντυπωσιακό πάρκο Guell, το όμορφο σπίτι Batlló κ.ά.. Οι δημιουργίες του θυμίζουν άλλοτε παραμύθι, άλλοτε κάτι από την απρόβλεπτη ομορφιά της φύσης και άλλοτε κάτι από Ανατολή.
Όπως αναφέρει το antikleidi, ο Γκαουντί είχε καταφέρει έναν εντυπωσιακό συγκερασμό της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής στο έργο του, αλλά και ιδιαίτερα τολμηρές στατικές επιλύσεις. Και πίσω από τις μορφές της αρχιτεκτονικής του, σταθερή πηγή έμπνευσης παραμένει η φύση: καμπυλωτές επιφάνειες να σπινθηρίζουν «ζωντανές» από τα πολύχρωμα κεραμικά τους, περιγράμματα να «ανεμίζουν» σχεδόν «φαγώσιμα», σχεδόν λιωμένα, σαν μορφές από θαλάσσια όντα, τα παράθυρά τους σαν οπές μιας κυψέλης. Σε αυτό το ρευστά γοτθικό στυλ της εξωτικά πλούσιας διακόσμησης όλα προσδίδουν μια σχεδιαστική ευφορία, μερικές φορές «αποπνικτική».
Sagrada Familia

Η εκκλησία Sagrada Familia εκείνη που αποτέλεσε το έργο ζωής του βαθιά θρήσκου Γκαουντί. Η κατασκευή της είχε αρχίσει το 1892 και συνεχίζεται ακόμη, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα εργοτάξια που συρρέουν για να θαυμάσουν αναρίθμητοι επισκέπτες.
Πάρκο Guell

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Γκαουντί είχε ολοκληρωτικά αφιερωθεί σε αυτή την ανάθεση, ζώντας στην κρύπτη του ναού. Ήταν εκείνα τα χρόνια τόσο ευτελής η εμφάνισή του που όταν το 1926 τον χτύπησε ένα τραμ σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση οι οδηγοί ταξί αρνήθηκαν αρχικά να τον πάνε στο νοσοκομείο πιστεύοντας ότι ήταν ζητιάνος. Ο φημισμένος αρχιτέκτονας πέθανε τρεις ημέρες αργότερα. Αυτή η εικόνα της εγκατάλειψης δεν ανταποκρινόταν στο μέγεθος της φυσιογνωμίας του η μισή Βαρκελώνη πήγε στην κηδεία του δημοφιλούς αρχιτέκτονα που λίγοι είχαν γνωρίσει από κοντά. Πηγή: antikleidi
Casa Batlló- 1904

Casa Batlló- Εσωτερικό


Casa Batlló - πρόσοψη

La Pedrera - 1906-1912

La Pedrera - Οροφή

Αντόνι Γκαουντί



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου