ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Οι 6 ανθρώπινες ανάγκες: Η Ανάγκη της Αγάπης και Σύνδεσης

Παρόλο που δεν χρειάζονται πολλά λόγια για την "Ανάγκη να Αγαπάμε και να Αγαπιόμαστε" παρατηρούμε ότι πολλοί άνθρωποι προκειμένου να καλύψουν αυτή την ανάγκη προτιμούν να "Συνδέονται και όχι να Αγαπούν".

Η αγάπη βλέπετε, προϋποθέτει συναισθηματική επένδυση ενώ η Σύνδεση καλύπτεται ευκολότερα καθώς έχει πιο απλά "συστατικά" και απαιτήσεις.

Αν απορείτε πως γίνετε και κάποιοι έχουν στο Facebook 3.000 φίλους (πότε πρόλαβαν να τους αποκτήσουν άραγε;) σκεφθείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να καλύψουν με έναν αυτό τον εύκολο σχετικά τρόπο την Ανθρώπινη Ανάγκη της Σύνδεσης.

Σίγουρα γνωρίζετε και άλλους που αποκαλούν τους πάντες "κολλητούς" τους παρόλο που αυτό τελικά δεν ισχύει.

Είναι εκείνοι που σε γνωρίζουν σε μια παραλία, παίζετε ρακέτες για καμιά ώρα και την επόμενη μέρα που σε συναντάει σε χαιρετάει αποκαλώντας σε "κολλητό" και "φιλαράκι", στην ανάγκη του να αισθανθεί μεγαλύτερη οικειότητα και πιο κοντά σε έναν άλλον άνθρωπο παρόλο που η γνωριμία… μετράει ώρες.

Όλοι χρειαζόμαστε τη σύνδεση και όλοι προσπαθούμε να κερδίσουμε αγάπη.

Το μωρό χρειάζεται να αγαπηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα για να καταφέρει να αναπτυχθεί φυσιολογικά (ακόμα και για να επιβιώσει).

Στα τέλη του 13ου αιώνα, ο Γερμανός βασιλιάς Φρειδερίκος ο 2ος διέταξε ένα σκληρό πείραμα έχοντας πρόθεση να ανακαλύψει τι γλώσσα θα μιλούσαν τα παιδιά εάν δεν είχαν διδαχθεί ποτέ να μιλούν.


Πήρε λοιπόν κάποια νεογνά από τους γονείς τους και τα έδωσε να τα φροντίζουν νοσοκόμες, στις οποίες όμως είχε απαγορευθεί να μιλούν ή να επιδεικνύουν οποιαδήποτε φροντίδα όπως η στοργή, το χάδι ακόμα και το βασικότερο φυσικό άγγιγμα σε αυτά τα μωρά.

Τα πάντα γίνονταν με χρήση ειδικών εργαλείων. Η έρευνα αυτή δεν απέφερε τελικά καμία πληροφορία αφού όλα τα μωρά πέθαναν από την έλλειψη αγάπης.

Όπως αναφέρει σχετικά ο Ιταλός ιστορικός Σαλιμβένος (το 1248) "Τα μωρά αυτά πέθαναν γιατί δεν μπορούσαν να ζήσουν χωρίς χάδια". Χωρίς το στοργικό άγγιγμα της μητέρας, ένα παιδί δεν μπορεί να αναπτυχθεί νοητικά ή σωματικά επαρκώς και καταλήγει σε θάνατο.

Χρειάζεται να θυμάστε ότι εφόσον σήμερα είστε υγιείς και ζωντανοί, το οφείλετε στην αγάπη που πήρατε όσο ήσασταν παιδιά.
Η ανάγκη για αγάπη δεν μας εγκαταλείπει ποτέ. Η επιτομή της ονομάζεται ρομαντική αγάπη, δηλαδή όταν βρούμε έναν σύντροφο που θα αφιερώσει τη ζωή του σε εμάς κάνοντάς μας να αισθανόμαστε ολοκληρωμένοι.

Σε κάποιους πολιτισμούς, η έννοια της ρομαντικής αγάπης δεν υφίσταται. Έχει αντικατασταθεί από την αγάπη των συγγενών, των φίλων ή της φυλής.

Κάποιοι άνθρωποι σπάνια απολαμβάνουν την εμπειρία της αγάπης, αλλά έχουν πολλούς τρόπους να αισθάνονται συνδεδεμένοι με άλλους (μέσα στην κοινωνία, στην εργασία ή σε άλλους χώρους).

Έτσι η "Σύνδεση" μοιάζει να αποκαθιστά και να καλύπτει ικανοποιητικά την "Ανάγκη της Αγάπης" για κάποιους.

Λέξεις-κλειδιά για την Αγάπη και τη Σύνδεση είναι: Ενότητα, Πάθος, Ομάδα, Ζεστασιά, Τρυφερότητα, Οικειότητα, Επιθυμία.

Άσκηση για να καταλάβω καλύτερα τον εαυτό μου αλλά και παρατηρώντας τον σύντροφό μου, τους συνεργάτες ή τα παιδιά μου
Αναρωτηθείτε τώρα. Τι ρόλο παίζει η ανάγκη της Αγάπης / Σύνδεσης στη δική σας ζωή; Στη ζωή του / της συντρόφου σας; Στις ζωές των παιδιών σας;

Πως την αξιολογείτε με βαθμό σημαντικότητας σε κλίμακα 0-10 όπου 0 σημαίνει καθόλου σημαντική και 10 σημαίνει απόλυτα σημαντική;

Και κυρίως τι κάνετε καθημερινά για να εξασφαλίσετε ότι καλύπτετε ικανοποιητικά αυτή τη βασική ανάγκη;

Καταγράψτε κάθε επιλογή, σκέψη, συμπεριφορά και πράξη που κάνετε κάθε ημέρα για να καλύψετε την ανάγκη σας για Αγάπη / Σύνδεση.

Κάντε μια προσπάθεια κατανόησης αντίστοιχων τρόπων που χρησιμοποιεί ο σύντροφός σας ή τα παιδιά σας για να καταλάβετε καλύτερα τι αποζητούν και με ποιους τρόπους φροντίζουν να καλύψουν αυτή την ανάγκη τους και δώστε αγάπη απλόχερα!

Είναι θέμα επιβίωσης!
Οι 6 Ανθρώπινες Ανάγκες μας ωθούν να είμαστε και να κάνουμε αυτό που κάνουμε.
Οι 6 Ανάγκες είναι:




• Αγάπη ή Σύνδεση

• Ανάπτυξη ή Πρόοδος

• Συμμετοχή, Φιλανθρωπία, Προσφορά


Τα άρθρα είναι της Μάρεα Λαουτάρη – Δεληγιάννη, Life & Relationship Coach, RMT Certified, USA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου