Το gazzetta.gr παρουσιάζει τις δέκα μεγαλύτερες μεταγραφές που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι
Το καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι πλησιάζει στα μέσα του και οι ομάδες της Ευρώπης εντείνουν τις προσπάθειές τους για
την ενίσχυση των ρόστερ τους. Όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης θα βρίσκονται στη σέντρα τον Αύγουστο και οι μεταγραφές, τα σενάρια και οι φήμες φουντώνουν! Ήδη κάποιες ομάδες έχουν δαπανήσει μεγάλα ποσά πραγματοποιώντας ηχηρές μεταγραφικές κινήσεις, ενώ αναμένονται κι άλλα «μπαμ» μέχρι τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τις δέκα μεγαλύτερες μεταγραφές που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής.
Νεϊμάρ (Από Σάντος σε Μπαρτσελόνα – 57 εκατομμύρια ευρώ)
Ο Βραζιλιάνος μάγος ήταν το... αντικείμενο του πόθου από τους δύο μεγάλους του ισπανικού ποδοσφαίρου, την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης από πέρυσι. Τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν καθ' όλη τη διάρκεια της περσινής σεζόν σχετικά με τις επαφές που είχε ο παίκτης με τα δύο μεγαθήρια της Ισπανίας. Τελικά οι «μπλαουγκράνα» βγήκαν νικητές από τη διεκδίκηση του Βραζιλιάνου επιθετικού και βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, πλήρωσαν «ζεστά» 57 εκατομμύρια ευρώ στη Σάντος, φέρνοντας τον Νεϊμάρ στη Βαρκελώνη. Πλέον ο Νεϊμάρ καλείται να «δέσει» με τον Μέσι στο Καμπ Νου και μαζί να... τρελάνουν με τα κόλπα τους το καταλανικό κοινό.
Ίσκο (Από Μάλαγα σε Ρεάλ Μαδρίτης – 27 εκατομμύρια ευρώ)
Ο 21χρονος Ισπανός μεσοεπιθετικός αποτελεί ένα από τα καινούργια «καυτά» ονόματα της ισπανικής ποδοσφαιρικής βιομηχανίας και ήταν σίγουρο ότι όποιος ήθελε να τον αποκτήσει από τη Μάλαγα θα έπρεπε να δώσει αρκετό... χαρτί. Η κόντρα ήταν μεγάλη μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μάντσεστερ Σίτι με τους «Πολίτες» εκτός από τη μεγάλη οικονομική δυναμική τους να έχουν και το πλεονέκτημα της παρουσίας του Μανουέλ Πελεγκρίνι στον πάγκο, που είχε τον Ίσκο ως παίκτη μέχρι και φέτος στη Μάλαγα. Τελικά όμως η «βασίλισσα» γέλασε τελευταία και με 27 εκατομμύρια ευρώ έφερε τον Ισπανό αρτίστα στο Μπερναμπέου.
Ραδαμέλ Φαλκάο (Από Ατλέτικο Μαδρίτης σε Μονακό – 60 εκατομμύρια ευρώ)
Ο Κολομβιανός επιθετικός... έσκισε τα αντίπαλα δίχτυα τα τελευταία δύο χρόνια στην Πριμέρα Ντιβιζιόν με τη φανέλα της Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία ήταν δεδομένο ότι θα ζητούσε ένα... καράβι λεφτά για να τον παραχωρήσει. Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς τον ήθελε πολύ στην Τσέλσι για να βρει επιτέλους λύση στο πρόβλημα της αφλογιστίας, ωστόσο ένας άλλος Ρώσος μεγιστάνας του την... έκανε! Ο λόγος για τον ιδιοκτήτη της Μονακό, Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ ο οποίος δεν δίστασε να ακουμπήσει στο τραπέζι 60 εκατομμυριάκια και να τον φέρει στο Πριγκιπάτο. Πλέον ο Φαλκάο ετοιμάζεται να «ματώσει» τα αντίπαλα δίχτυα και στο Σαμπιονά.
Κάρλος Τέβες (Από Μάντσεστερ Σίτι σε Γιουβέντους – 11,8 εκατομμύρια ευρω)
Ο Αργεντινός επιθετικός δεν προσαρμόστηκε ποτέ στην Αγγλία και στο βροχερό Μάντσεστερ. Μπορεί μέσα στο χορτάρι αυτό να μην φαινόταν ξεκάθαρα καθώς βοήθησε τόσο τη Γιουνάιτεντ όσο και τη Σίτι στα χρόνια της παρουσίας του εκεί, ωστόσο η συνεχής του γκρίνια και το γεγονός ότι δεν έμαθε ποτέ αγγλικά πιστοποιούν ότι σκεφτόταν συνέχεια την έξοδο. Τελικά αυτό ήρθε το φετινό καλοκαίρι με τη Γιουβέντους να κλείνει τον Αργεντινό φορ με ένα χαμηλό σχετικά ποσό για την αξία του περί τα 11,8 εκατομμύρια ευρώ. Ο «Καρλίτο» μετακόμισε έτσι στη Γιούβε ανεβάζοντας μάλιστα από νωρίς τον πήχη καθώς το νούμερο 10 που επέλεξε είναι αρκετά βαρύ όταν το έχει δοξάσει στο παρελθόν ο μεγάλος Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο.
Μάριο Γκέτσε (Από Ντόρτμουντ σε Μπάγερν Μονάχου – 37 εκατομμύρια ευρώ)
Ο 21χρονος μεσοεπιθετικός είναι πιθανότατα ό,τι καλύτερο έχει βγάλει πρόσφατα το γερμανικό ποδόσφαιρο. Προϊόν των ακαδημιών της Ντόρτμουντ, ο Γκέτσε ξεχώρισε πολύ γρήγορα με το πλούσιο ταλέντο του με την Ντόρτμουντ να το... μυρίζεται αρκετά νωρίς και να του βάζει ρήτρα πώλησης ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ. Λίγο πριν μπει η ρήτρα ο ειδήμονας των ταλέντων ανά την Ευρώπη, Αρσέν Βενγκέρ, είχε προσπαθήσει να τον φέρει στην Άρσεναλ, αλλά ανεπιτυχώς. Οι μετοχές του ανέβηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν και η Μπάγερν στριφογύριζε συνεχώς σαν τον καρχαρία γύρω του έτοιμη να τον αρπάξει. Έτσι κι έγινε. Λίγο πριν τη λήξη της σεζόν οι Βαυαροί έσπασαν τη ρήτρα πληρώνοντας 37 εκατομμύρια ευρώ και έφεραν και αυτό το αστέρι του γερμανικού ποδοσφαίρου στο Μόναχο.
Φερνάντο Γιορέντε (Από Αθλέτικ Μπιλμπάο σε Γιουβέντους – ελεύθερος)
Μερικές φορές δεν χρειάζεται να πληρώσεις έναν πακτωλό χρημάτων για να κάνεις μία καλή μεταγραφή, κι αυτό έδειξε η Γιουβέντους με την απόκτηση του Φερνάντο Γιορέντε. Ο υψηλόσωμος Ισπανός επιθετικός της Αθλέτικ Μπιλμπάο έκανε πασίγνωστο το όνομά του τη σεζόν 2011-2012 όταν με τα δικά του γκολ κατάφερε να οδηγήσει τους Βάσκους στον τελικό του Europa League. Τότε αρκετοί σύλλογοι είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον για να εντάξουν στο δυναμικό τους τον γκολεαδόρ Γιορέντε, αλλά η Αθλέτικ δεν ενέδιδε. Αυτό οδήγησε τις σχέσεις του παίκτη με τον σύλλογο της καρδιάς του σε ρήξη και τον έθεσε εκτός ομάδας τη σεζόν που μας πέρασε, ενώ παράλληλα είχε κάνει γνωστό πως δεν θα ανανέωνε το συμβόλαιό του και θα αποχωρούσε ως ελεύθερος. Η Γιουβέντους κινήθηκε γρήγορα και τον «έκλεισε» συνθέτοντας με τον Τέβες ένα φαινομενικά φονικό δίδυμο για τη νέα σεζόν.
Χεσούς Νάβας (Από Σεβίλλη σε Μάντσεστερ Σίτι – 17,6 εκατομμύρια ευρώ)
Μπορεί να άργησε να πάρει την απόφαση να αποχωρήσει από την ομάδα της καρδιάς του, τη Σεβίλλη, ωστόσο ο Χεσούς Νάβας φέτος το καλοκαίρι σε ηλικία 27 ετών πήρε την απόφαση να κάνει το παραπάνω βήμα στην καριέρα του πηγαίνοντας στη Μάντσεστερ Σίτι. Η... σαΐτα της Σεβίλλης αποτέλεσε μέλος εκείνης της εκρηκτικής ομάδας που διέθετε ο σύλλογος της Ανδαλουσίας στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Ο Βενγκέρ στην Άρσεναλ τον είχε τσεκάρει από πολύ μικρή ηλικία, αλλά ο ίδιος ο Χεσούς Νάβας δήλωνε... κολλημένος με τη Σεβίλλη καθώς δεν μπορούσε να φύγει πέρα από την Ανδαλουσία και τον ηλιόλουστο καιρό της. Τελικά οι καιροί άλλαξαν και η ελκυστική Πρέμιερ Λιγκ μαζί με την παρουσία του Πελεγκρίνι που βάζει στη Σίτι μια αρτίστικη πινελιά τον φέραν στο Έτιχαντ Στέιντιουμ έναντι 17,6 εκατομμυρίων ευρώ.
Φερναντίνιο (Από Σαχτάρ Ντόνετσκ σε Μάντσεστερ Σίτι – 40 εκατομμύρια ευρώ)
Ο Βραζιλιάνος μέσος είναι το απόλυτο μηχανάκι στη μεσαία γραμμή. Τα κάνει κυριολεκτικά όλα. Μπορεί να κόψει, να πασάρει, να κρατήσει μπάλα, να την κατεβάσει προς την αντίπαλη περιοχή, να βγάλει ασίστ, να σουτάρει από μακριά... Διαθέτοντας ταχύτητα και ανεξάντλητη δύναμη ο 28χρονος μέσος έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του για οκτώ σεζόν στο ουκρανικό πρωτάθλημα και στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, η οποία σε ηλικία μόλις 20 ετών τον είχε «τσιμπήσει» από την Ατλέτικο Παραναένσε. Μετά από τόσες σεζόν εκεί λογικό ήταν να ήθελε να πραγματοποιήσει το άλμα στην καριέρα του και φέτος το καλοκαίρι πίεσε για να πάρει μεταγραφή. Η Σαχτάρ δεν δυσκολεύτηκε να τον πουλήσει βάζοντας μάλιστα και ένα εξαιρετικό ποσό στα ταμεία της. Ας είναι καλά οι Άραβες της Μάντσεστερ Σίτι που δαπάνησαν ούτε λίγο ούτε πολύ 40 εκατομμύρια ευρώ για να το φέρουν στο Έτιχαντ.
Ζοάο Μουτίνιο (Από Πόρτο σε Μονακό – 25 εκατομμύρια ευρώ)
Ο Ριμπολόβλεφ στη Μονακό δεν ξόδεψε όλο το χρήμα για να φέρει στο Πριγκιπάτο μόνο τον Φαλκάο, αλλά προσπάθησε να ενισχύσει και τις άλλες γραμμές του ρόστερ και κυρίως τον χώρο της μεσαίας γραμμής. Μία από τις κινήσεις του ήταν και αυτή για τον 26χρονο Πορτογάλο μέσο Ζοάο Μουτίνιο, τον οποίο οι «Δράκοι»... μοσχοπούλησαν (όπως πάντα άλλωστε) στους Μονεγάσκους έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Μουτίνιο στα τρία χρόνια της παρουσίας του στο Οπόρτο εξελίχθηκε στο απόλυτο μηχανάκι της ομάδας στη μεσαία γραμμή με ανασταλτικές και επιθετικές αρμοδιότητες. Η φυσική του θέση είναι όμως πίσω από τους επιθετικούς, όπου με το μυαλωμένο παιχνίδι του μπορεί να περνάει όμορφες μπαλιές. Ο Φαλκάο ήδη περιμένει...
Παουλίνιο (Από Κορίνθιανς σε Τότεναμ – 20 εκατομμύρια ευρώ)
Η πληθωρική παρουσία του για τρία συνεχόμενα χρόνια στη μεσαία γραμμή της Κορίνθιας και οι 17 εμφανίσεις του με την Εθνική Βραζιλίας τα τελευταία δύο χρόνια έκαναν γνωστό τον Παουλίνιο στο ευρωπαϊκό κοινό και ήταν δεδομένο πως αυτό το καλοκαίρι θα πέρναγε τον Ατλαντικό για κάποιο από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Η Τότεναμ είχε από την αρχή του καλοκαιριού μπει σε θέση οδηγού για την απόκτησή του και με 20 εκατομμύρια ευρώ τον έφερε στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν βάζοντας στη μηχανή της έναν μέσο ο οποίος έχει τεράστια πνευμόνια και έναν ελεύθερο ρόλο στο κέντρο όπου κάνει όλες τις δουλειές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου