ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Άσε τους latin χορούς και ξεκίνα pole dancing

Pole Dancing. "Α, αυτό που χορεύουν οι στριπτιτζούδες", "Μα καλά θα σου χρειαστεί σε κάτι;", "Να μου χορέψεις μια μέρα", "Ντροπή ρε Ιωάννα τι θα πει ο κόσμος αν το μάθει". Κάτι τέτοιες ατάκες, από φίλους, άνδρες μέχρι τη μάνα μου άκουσα και ακούω όταν πω ότι ασχολούμαι με το pole dancing. Ναι, το χορό που βλέπεις στα στριπτιτζάδικα. Αλλά με τελείως διαφορετική ματιά.

Από καιρό ήθελα
να ασχοληθώ με το pole dancing. Προτού γίνει γνωστό στην Ελλάδα. Ωστόσο κάποια προσωπικά θέματα και υγείας έκαναν αυτήν την επιθυμία να πάρει αναβολή. Αλλά όχι ακύρωση.
Όταν πλέον το πήρα απόφαση γράφτηκα σε μια σχολή pole dancing που βρήκα  τυχαία στο διαδίκτυο. Θυμάμαι έπαιζε το "Blue Jeans" της Lana Del Rey, κοιτούσα του στύλους και έλεγα 'σιγά το πράγμα, το έχω'. Όμως, δεν το είχα. Όπως και οι περισσότερες που έκαναν για πρώτη φορά αυτό το είδος χορού. Όταν ανέβεις στο στύλο θα με θυμηθείς. Γιατί προσπαθείς να σηκώσεις όλο το βάρος του σώματός σου και όχι απλά να σταθείς αλλά να κάνεις φιγούρες. Και να έχεις και χάρη.
Από τη συγκεκριμένη σχολή δεν ήμουν ικανοποιημένη και έτσι αποφάσισα να πάω σε άλλη από το να τα παρατήσω. Στο Polosi Pole Studio όπου συνεχίζω μέχρι σήμερα. Το πρώτο πράγμα που ζήτησα εναγωνίως  είναι να καταφέρω επιτέλους την  κίνηση 'πυροσβέστης' και να γυρίζω γύρω από το στύλο. Με χάρη και όχι σαν αγγούρι. Σε αντίθεση με την προηγούμενη σχολή, σε αυτή οι στύλοι δεν ήταν ακίνητοι γεγονός που με βοήθησε ιδιαίτερα στις κινήσεις.

Ο "πυροσβέστης", η "μπαλαρίνα" και η "λιποθυμία"

Το 'πυροσβέστη' τον κατάφερα. Και  την 'μπαλαρίνα'. Και τη 'λιποθυμία'. Παράλληλα, καθώς κοιτιόμουν στον καθρέφτη έβλεπα πως έπρεπε να χάσω μερικά κιλά ώστε να νιώθω πιο άνετη με το σώμα μου. Και σε αυτό με βοήθησε πολύ το pole dancing.
Ερχόμαστε στο δια ταύτα. Τι προσφέρει αυτό το παρεξηγημένο είδος χορού. Αν παρατηρήσεις το σώμα των κοριτσιών που κάνουν pole dancing και όχι απλά να πηγαινοέρχονται γύρω από τον στύλο, θα δεις ότι  είναι πολύ γυμνασμένο και γραμμωμένο. Καταρχάς, μετά το ζέσταμα οι ασκήσεις που ακολουθούν βασίζονται στο βάρος  του σώματος. Φαντάσου ασκήσεις όπως: να κρατάς τα χέρια  σου στον στύλο και να σηκώνεις τα πόδια πάνω ως άσκηση κοιλιακών  ή να ανεβοκατεβάζεις το σώμα σου  το οποίο στηρίζεται στα χέρια σου που βρίσκονται ψηλά στον στύλο.
Στύλος, στύλος, στύλος. Ίσως σε κούρασε  η επανάληψη της λέξης όμως αυτό είναι το βασικό εργαλείο με το οποίο έχω τσακωθεί άπειρες φορές. Και ο λόγος είναι ότι γλιστράω αφού τα χεράκια μου ιδρώνουν αρκετά. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση  υπάρχει λύση. Η λεγόμενη κόλλα  που μειώνει αρκετά αυτό το φαινόμενο.
 
Βέβαια με τον καιρό και τη μείωση του άγχους 'θα πέσω', 'θα χτυπήσω', 'πάνε τα χεράκια μου', μειώνεται και  ο ιδρώτας και αυξάνεται η απόδοση στις κινήσεις.
 
 
Μετά το ζέσταμα και τις ασκήσεις, μαθαίνεις βασικές κινήσεις και  όσο περνά ο χρόνος, όπως είναι φυσικό, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει. Τώρα, παραδείγματος χάρη μαθαίνω τη 'σανίδα' και κάνουμε τις πρώτες απόπειρες να γυρίζουμε ανάποδα. Η 'σανίδα' (για όσες έχουν κάνει) πονάει πολύ αλλά με τον καιρό συνηθίζεται ο πόνος ενώ για το ανάποδο, οφείλω να παραδεχτώ πως με φοβίζει λίγο.

Το pole dancing και η αυτοπεποίθηση

Πέρα από την εκγύμναση που  προσφέρει, το pole dancing τονώνει την  αυτοπεποίθηση. Σε κάθε μάθημα καταφέρνεις  και κάτι. Ακόμα και αν αυτό είναι  να γλιστράνε τα χέρια σου με χάρη πάνω στον στύλο. Και κάθε φορά που καταφέρνεις κάτι, νιώθεις πολύ όμορφα. Βλέπεις τον εαυτό σου να αλλάζει, να γραμμώνεται και να αποκτάς ευλυγισία και πλαστικότητα στις κινήσεις σου, ειδικά αν δεν έχεις ξανασχοληθεί με άλλο είδος χορού. Έρχεσαι σε επαφή με το σχεδόν γυμνό σου σώμα αφού τα ρούχα είναι ένα πολύ κοντό σορτσάκι και ένα μπουστάκι. (Ναι, είναι ο παράδεισος για έναν άνδρα). Σημειωτέον, πως μέσα σε ένα διάστημα 5 μηνών έχασα επτά κιλά (σε συνδυασμό με διατροφή), είμαι πιο γυμνασμένη και η αυτοπεποίθησή μου έχει ανέβει αρκετά.

Το live show

Μια από τις... δοκιμασίες είναι  το live show όπου καλείς φίλους και γνωστούς για να σε δουν να χορεύεις τη χορογραφία που ετοίμαζες ένα ολόκληρο δίμηνο. Η μέρα είχε φτάσει και κάναμε πρόβες. Και 'πάμε ξανά την μπαλαρίνα', 'με πιο χάρη, όχι σαν τσολιάς'. Τα βήματα τα είχα ξεχάσει αλλά δε με ένοιαζε και τόσο αφού δεν είχα καλέσει κανέναν. Η ώρα ήρθε και με βάζουν μπροστά - μπροστά.
 
Eυτυχώς τα θυμήθηκα όλα και δεν έγινα ρεζίλι γιατί στην τελική τα ήξερα, τα είχα μάθει καλά απλώς δεν είχα πίστη στον εαυτό μου.
 
Και αφού ολοκληρώσαμε επιτυχώς την χορογραφία είχαμε καταφέρει τον στόχο μας.
Για να συνοψίσω, αν σκέφτεσαι να αρχίσεις το pole dancing θα σε παρότρυνα να το κάνεις. Υπολόγισε ότι περίπου είναι 50 ευρώ ο μήνας στις περισσότερες σχολές και είναι μια φορά την εβδομάδα.
 
Να εξοπλιστείς με σορτσάκι, ένα αθλητικό μπουστάκι και μια πετσέτα με την οποία θα σκουπίζεις τον στύλο. Και στην αρχή και στο τέλος του μαθήματος.
 
Φτιάχνεις σώμα και αυτοπεποίθηση. Αν έχεις περιττά κιλά, μη θεωρείς ότι είναι απαγορευτικό αφού πολλές κοπέλες με παραπανίσια κιλά έχουν πολύ καλή πορεία συν ότι γυμνάζονται. Μη σκέφτεσαι ότι θα πέσεις και θα χτυπήσεις μια και δεν κάνεις ακροβατικά. Το πολύ πολύ να γλιστρήσεις και να μην κάνεις σωστά την κίνηση.
(Και η... αναγνώριση των κόπων!)
Επίσης, σκέψου ότι το κάνεις για  σένα και για κανέναν άλλο. Αν έχεις όρεξη και υπομονή θα έχεις πολύ καλή πορεία. Μάλιστα, αν σ' αρέσει τόσο πολύ που δε σου φτάνει μόνο η προπόνηση στη σχολή μπορείς -εφόσον έχεις μια εμπειρία- να βάλεις στύλο στο σπίτι, το οποίο στοιχίζει περίπου 300 ευρώ.
Τέλος, θα σου συνιστούσα να μη δώσεις βάση στα αρνητικά σχόλια που θα ακούσεις από τον καθένα αφού το pole dancing είναι είδος χορού και  γυμναστικής που βοηθά αρκετά ενώ δεν πρόκειται για κάτι παρωχημένο όπως οι latin χοροί. Είναι ατομικό και συνοδοιπόρος είναι ο εαυτό σου τον οποίο πρέπει να δαμάσεις.
Οπότε δεν έχω να σου πω τίποτα άλλο παρά να πάρεις την πετσέτα  σου και να ξεκινήσεις προπονήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου