ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Φάτε ψάρια με τον κυκλαδίτικο τρόπο!

Εκτός από φρέσκο ψαράκι με τη θάλασσα να σας βρέχει τα πόδια, οι Κυκλάδες έχουν κι άλλους τρόπους να καταναλώνουν τα ψάρια τους και να ...
..... παίρνουν τα απαραίτητα καλά λιπαρά στη διατροφή τους.
Σίγουρα το φρέσκο ψαράκι είναι η πρώτη επιλογή στις διακοπές για όσους αγαπούν τα ψάρια. Μαζί με τα αντιοξειδωτικά της ντομάτας, τα μονοακόρεστα λιπαρά του ελαιόλαδου, την ενυδατική δράση του αγγουριού και την αντιφλεγμονώδη δράση του κρεμμυδιού από τη χωριάτικη, το ψάρι προσθέτει το φώσφορο, την πρωτεΐνη, τη βιταμίνη D και τα καλά λιπαρά του –μεταξύ άλλων- και δίνει ένα υπέροχο, χορταστικό, καλοκαιρινό και ελαφρύ γεύμα.

Στις Κυκλάδες, όμως, και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, η κατανάλωση ψαριού με αυτό τον τρόπο δεν είναι η μόνη επιλογή. Πολύ συχνά επιλέγουν να κάνουν τα μικρά ψάρια παστά, για να διαρκέσουν όλο το χειμώνα και να έχουν άρωμα καλοκαιριού και τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες. Για να τα φτιάξουν, τα αφήνουν στον ήλιο να ξεραθούν και τοποθετούνται σε αλάτι, το οποίο τα συντηρεί όλη τη χρονιά. Συνήθως, το καλοκαίρι παστώνονται ο γαύρος και οι σαρδέλες, ψάρια πλούσια σε καλά λιπαρά, φώσφορο και ασβέστιο.

Στην Πάρο, αλλά και στη Νάξο προτιμούν τη λεγόμενη «γούνα», δηλαδή ψάρι που συνήθως είναι κολιός, αλλά μπορεί να είναι και σκουμπρί ή παλαμίδα, και έχει «ψηθεί» και αφυδατωθεί στον ήλιο, για να ψηθεί μετά στη σχάρα και να συνοδέψει το ούζο και τη σαλάτα σας.

Τέλος, οι Κυκλάδες φημίζονται και για τις περίφημες κακαβιές τους, δηλαδή τις σούπες από ψάρι, που περιέχουν και πατάτα, καρότο, σέλινο, κολοκύθι, λεμόνι, συνδυάζοντας τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες των λαχανικών, με τα καλά λιπαρά του ψαριού, σε ένα γεύμα ό,τι πρέπει για την επόμενη ημέρα από τις νησιώτικες… κραιπάλες!



Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου