ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Σιροπιαστά καρυδοπιτάκια!

Βήμα 1ο: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Το αλεύρι πρέπει να είναι μαλακό και όχι σκληρό. Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το αλάτι, το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε....
...Προσθέτουμε το νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα. Προσοχή!!! Πρέπει το νερό να είναι χλιαρό. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία η ζύμη (να “πιει” το αλεύρι). Θέλουμε η ζύμη να είναι μαλακιά. Γι’ αυτό, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε αλεύρι ή νερό.
Στη συνέχεια δουλεύουμε τη ζύμη σε μια επίπεδη επιφάνεια με λίγο αλεύρι. Ζυμώνουμε διπλώνοντας τη ζύμη για να πάρει αέρα μέσα.
Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης στο μέγεθος καρυδιού (τα γκουμούλια όπως τα είπε η γιαγιά Χρυσούλα στο βίντεο). Δουλεύουμε κάθε κομμάτι με τα χέρια μας διπλώνοντάς το πάνω στην επιφάνεια εργασίας να γίνει ένα λείο μπαλάκι και το τοποθετούμε σε σκεύος όπου έχουμε καλύψει τον πάτο με ένα στρώμα αλευριού. Πασπαλίζουμε τα ζυμαράκια με αλεύρι και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15’ με 20’ περίπου.
Βήμα 2ο: Προετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το καρύδι μαζί με τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, το γαρύφαλο, την κανέλα και το άρωμα βανίλιας. Προσθέτουμε λίγο – λίγο το ελαιόλαδο ανακατεύοντας το μείγμα. Ρίχνουμε τόσο ελαιόλαδο όσο χρειάζεται για να υγρανθεί το μείγμα. Προσοχή λοιπόν στην ποσότητα του ελαιολάδου. Δεν θέλουμε να κολυμπήσουμε το μείγμα στο λάδι.
Βήμα 3ο: Ανοίγουμε τα φύλλα. Κάθε ζυμαράκι το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη (δείτε το βίντεο). Το τοποθετούμε σε επίπεδη επιφάνεια και συνεχίζουμε με το επόμενο. Βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο. Δεν κολλάνε μεταξύ τους γιατί μένει πάνω τους αλεύρι καθώς τα ανοίγουμε.
Βήμα 4ο: Προετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε για 5’ λεπτά τη ζάχαρη μαζί με το νερό και την κανέλα. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και συνεχίσουμε τη διαδικασία του γλυκού.
Βήμα 5ο: Γέμισμα των φύλλων. Παίρνουμε ένα φύλλο από τα ανοιγμένα και ρίχνουμε ελαιόλαδο όπως στη φωτό. Τοποθετούμε και ένα δεύτερο αποπάνω. Ρίχνουμε και σε αυτό ελαιόλαδο φροντίζοντας να πέσει σε διαφορετικά σημεία από το πρώτο.
Κόβουμε τα δύο φύλλα σε λωρίδες πλάτους περίπου 3 δάχτυλα. Βγαίνουν περίπου 7 λωρίδες. (Στις δύο λωρίδες που είναι στις άκρες διπλώνουμε λίγο τα φύλλα προς τα μέσα για να ισιώσουν ή αφαιρούμε την άκρη).
Στην αρχή κάθε λωρίδας βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Τυλίγουμε τη γέμιση με τα φύλλα σχηματίζοντας τρίγωνο. Τυλίγουμε χωρίς να πιέζουμε για να γίνουν τα τριγωνάκια αφράτα.
Τα τοποθετούμε με το κλείσιμο του φύλλο προς τα κάτω σε ταψί που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.
Γεμίζουμε το ταψί με τα τριγωνάκια τοποθετώντας το ένα πολύ κοντά στο άλλο.Περιχύνουμε λίγο ελαιόλαδο πάνω σε κάθε τρίγωνο. Ψήνουμε στους 180 – 200 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω ή στον αέρα μέχρι να πάρουν ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.
Βήμα 6ο: Σιρόπιασμα. Αμέσως μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο περιχύνουμε με ένα κουτάλι το σιρόπι που έχει πλέον κρυώσει. Αφήνουμε τα τρίγωνα μέσα στο ταψί να κρυώσουν και να τραβήξουν σιρόπι μέσα μέσα.
Τρώγονται κρύα και είναι πολύ τραγανά και σιροπιασμένα!
Καλή σας απόλαυση!!!
Σημαντικές επισημάνσεις
  • Φτιάξετε τα καρυδάκια της κας Χρυσούλα και με αγοραστό φύλλο κρούστας καλής ποιότητας εάν δεν έχετε χρόνο να ανοίξετε δικό σας φύλλο.
  • Αν το ταψί γεμίσει και σας μείνουν φύλλα είναι ευκαιρία να φτιάξετε μια τεμπελόπιτα με τυρί φέτα. Ραντίστε το φύλλο με ελαιόλαδο, ρίξτε απλωτά θρυμματισμένη φέτα. Μαζέψτε το φύλλο σαν φυσαρμόνικα και βάλτε το στο ταψί. Επαναλάβετε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα. Περιχύστε με σόδα και ψήστε την πίτα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Υλικά για τη ζύμη
750 γρ. αλεύρι μαλακό
1 κ. γλ. αλάτι
1 κ. σ. ξίδι
3 κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
400 ml νερό
έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
έξτρα ελαιόλαδο για τα φύλλα

Υλικά για τη γέμιση
3 κούπες χοντροκομμένο καρύδι
1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
3/4 κούπα φρυγανιά τριμμένη
1 κ. γλ. γαρίφαλο τριμμένο
1 κ. σ. κανέλα τριμμένη
2 κάψουλες άρωμα βανίλιας
περίπου 1/2 κούπα ελαιόλαδο

Υλικά για το σιρόπι
3 κούπες νερό
2 1/2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική

1 ξυλάκι κανέλα
Παρακολουθήσετε την συνταγή σε βίντεο:


πηγη


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!




                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου