Με μήνυμα «Κάθε στιγμή της ζωής είναι σημαντική. Μην περιμένεις να τη στερηθείς για να την εκτιμήσεις. Εμβολιάσου και προστατέψου από τον ....
..... έρπητα ζωστήρα!», ο Μηνάς και η Βούλα από την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του Alpha, «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα», επισημαίνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ένας ασθενής με έρπητα ζωστήρα και μεταφέρουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: τη σημασία της πρόληψης, μέσω του εμβολιασμού έναντι του έρπητα ζωστήρα σε ενήλικες άνω των 60 ετών.
Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια επώδυνη νόσος, που επηρεάζει τα νεύρα και την περιοχή του δέρματος που καταλήγουν και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες και σοβαρές επιπλοκές, απειλώντας το 95% των ενηλίκων άνω των 50 ετών
Να εκδηλώσει έρπητα ζωστήρα κινδυνεύει το 95% των ενηλίκων άνω των 50 ετών, αν στο παρελθόν έχουν νοσήσει από ανεμευλογιά, με τον κίνδυνο να αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας.
Ωστόσο, η εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό, ο οποίος συστήνεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για όλα τα άτομα άνω των 60 ετών και χορηγείται δωρεάν από τους ασφαλιστικούς φορείς.
Δυστυχώς, όμως, τα ποσοστά εμβολιασμού κατά του έρπητα ζωστήρα στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλά, μόλις 5% το 2018, αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου δύο εκατομμύρια άτομα είναι άνω των 60 ετών στη χώρα μας. Επιχειρώντας να αιτιολογήσουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τόσο η άγνοια των πολιτών για την ύπαρξη του εμβολίου για τον έρπητα ζωστήρα, όσο και ο δισταγμός των γιατρών να ενημερώσουν το κοινό για την ύπαρξη του, εκθέτει τελικά σε κίνδυνο μια σημαντική αναλογία του πληθυσμού.
Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια επώδυνη νόσος, που επηρεάζει τα νεύρα και την περιοχή του δέρματος που καταλήγουν και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες και σοβαρές επιπλοκές. Προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ίδιου ιού που προκαλεί την ανεμοβλογιά, γι’ αυτό συνιστάται ο προληπτικός εμβολιασμός έναντι του ιού της ανεμευλογιάς-έρπητα ζωστήρα, που γίνεται σε μία δόση σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών.
Τα συµπτώματα του έρπητα ζωστήρα μπορούν να κυμανθούν από ήπια έως πολύ σοβαρά. Τυπικά, υπάρχει ένα εξάνθημα στη µία πλευρά του σώματος, συχνά στο άνω μέρος του, το θώρακα, το λαιμό ή γύρω από το μάτι. Το εξάνθημα μετατρέπεται σε επώδυνες, γεμάτες υγρό φυσαλίδες, οι οποίες σπάνε, σχηματίζουν κρούστα και επουλώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από καυστικό, διαπεραστικό πόνο στην περιοχή του εξανθήματος που μπορεί να είναι σταθερός ή διαλείπων. Μερικές φορές, ακόμη και απαλά ερεθίσματα, όπως η αφή των ρούχων ή ένα ελαφρύ αεράκι κατά μήκος του δέρματος μπορεί να προκαλέσει πόνο.
Σε μερικές περιπτώσεις ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει μια χρόνια κατάσταση που ονομάζεται Μεθερπητική Νευραλγία. Όπως εξηγεί ο κ. Μανώλης Αναστασίου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλγολογίας, «ο πόνος που διαρκεί για πάνω από 90 μέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος του έρπητα ζωστήρα ονομάζεται Μεθερπητική Νευραλγία και πολλοί ασθενείς περιγράφουν αυτόν τον πόνο ως ‘βασανιστικό’. Καθώς οι ασθενείς μεγαλώνουν σε ηλικία, ο πόνος της Μεθερπητικής Νευραλγίας μπορεί να καταστεί πιο σοβαρός και να οδηγήσει, σε κατάθλιψη, εξάντληση, αϋπνία, μειωμένη ικανότητα στις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και σε κοινωνική απομόνωση του ασθενή. Πολλά περιστατικά Μεθερπητικής Νευραλγίας αντιμετωπίζονται στις 62 Μονάδες (Ιατρεία) Πόνου, που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα».
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου