Η Μεγάλη Πέμπτη πλησιάζει και το βάψιμο των αυγών έρχεται στο προσκήνιο. Τα τελευταία χρόνια, πολλές νοικοκυρές έχουν κάνει στροφή στις…
“πράσινες” βαφές. Όταν λέμε “πράσινες” δεν εννοούμε τόσο το χρώμα, όσο τη διαδικασία, η οποία βασίζεται εξ’ ολοκλήρου σε αγνά, οικολογικά χρώματα τα οποία μπορούμε να “κλέψουμε” από τη φύση! Μια διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να οπλιστούμε με λίιιγη υπομονή πραπάνω μια και διαρκεί αρκετά περισσότερο από τον απλό, παραδοσιακό τρόπο βαψίματος των αυγών. Μάλιστα, για αυτόν ακριβώς τον λόγο, μπορούμε αν θέλουμε να ξεκινήσουμε να βάφουμε τα αυγά μας μία ημέρα πριν. Πως; Έχουμε και λέμε…
Για το εγχείρημά μας, επιστράτευσα πέντε διαφορετικά υλικά: Παντζάρι, Σπανάκι, Κόκκινο λάχανο, Κουρκουμά και Καφέ. Τα δύο τελευταία είναι πιο “επεξεργασμένα” υλικά απ’ ότι τα υπόλοιπα τρία , ωστόσο μπορούν να δώσουν ενδιαφέρουσες αποχρώσεις στα αυγά μας. Η διαδικασία έχει ως εξής:
Παίρνουμε τα παντζάρια μας (μόνο τους βολβούς), αρκετά φύλλα από το σπανάκι ή από το κόκκινο λάχανο ή 30 γρ. σκόνη κουρκουμά ή καφέ (επιλέγουμε ένα υλικό, ανάλογα με το χρώμα το οποίο θέλουμε να χαρίσουμε στα αυγά μας) και τα βάζουμε μαζί με κρύο νερό και 100 γρ. ξίδι μέσα σε μία πλατιά κατσαρόλα.
Φέρνουμε σε βρασμό και βράζουμε για 20 λεπτά.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτοτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το ζουμί μας. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νεράκι.
Παίρνουμε τα αυγά μας τα οποία έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου (καλό θα ήταν να επιλέξουμε ανοιχτόχρωμα αυγά για να φαίνονται πιο έντονα τα χρώματα) και τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το ζουμί (χωρίς να αφαιρέσουμε τα παντζάρια, τα φύλλα από το σπανάκι ή το κόκκινο λάχανο αν έχουμε επιλέξει κάποιο από αυτά), σε μονή στρώση, με μία τρυπητή κουτάλα, προσεχτικά για να μη σπάσουν. Φέρνουμε ξανά σε βρασμό και βράζουμε για ακόμα 20 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει έτσι ακριβώς όπως είναι, με τα φύλλα, το ζουμί και τα αυγά ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν κρυώσει εντελώς το ζουμί, βάζουμε την κατσαρόλα στο ψυγείο και την αφήνουμε εκεί όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα αφαιρούμε τα αυγά, τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί, τα γυαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα στολίζουμε σε ένα καλάθι!
Καλό Πάσχα σε όλους!
Άκης
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου