Για να φτιάξουμε τα σοκολατάκια αυτά, χρειαζόμαστε τετράγωνο κατά προτίμηση ταψάκι 20 ή 22 εκ. Βρέχουμε τσαλακώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Βάζουμε τη .....
.... ζάχαρη με 2-3 κ.σ. νερό σε μικρο κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά να λιώσει. Αφού λιώσει η ζάχαρη, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά ανακατεύοντας με σπάτουλα. Αφήνουμε να πάρει ομοιόμορφο καραμελένιο χρώμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Με προσοχή ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι γιατί πετάγεται λόγω της θερμοκρασίας που έχει αναπτύξει η καραμέλα.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να λιώσει η καραμέλα που σκλήρυνε με την προσθήκη του χυμού.
Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθεί στο μισό του όγκου του. Χρειαζόμαστε στο τέλος 1/2 φλ. από αυτό το σιρόπι.
Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπολ. Στεγνώνουμε πολύ καλά το γλυκό κουταλιού από το σιρόπι του και το ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα με την μαύρη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και η κρέμα να αρχίσει να βράζει.
Περιχύνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα με την κρέμα και προσθέτουμε λίγο αλάτι και την κρέμα βαλσαμικού. Προσθέτουμε το ζεστό σιρόπι πορτοκαλιού. Απαλά ανακατεύουμε από το κέντρο προς τα έξω φροντίζοντας να μην κάνει φουσκάλες το μείγμα στην επιφάνεια.
Μην του βάζετε δηλαδή αέρα μέσα με δυνατό ανακάτεμα. Τέλος, προσθέτουμε τα φρουτάκια ψιλοκομμένα και στεγνά.
Αδειάζουμε στην φόρμα. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το παγώνουμε στο ψυγείο.
Για το σερβίρισμα
Το γλυκό ξεφορμάρεται με την λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε μπόλικο κακάο στην επιφάνεια και με κοφτερό μαχαίρι που βουτάμε σε καυτό νερό να ζεσταθεί η λάμα. Αφού το στεγνώσουμε, κόβουμε σε μικρές τετράγωνες μπουκίτσες. Τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου για να τα σερβίρουμε.
Extra tips
-Αν θέλετε, μπορείτε να παραλείψετε το γλυκό κουταλιού.
-Διατηρούνται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα αεροστεγώς κλεισμένα με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα.
Υλικά Συνταγής
1/4 φλ. ζάχαρη
2/3 φλ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού
300 γραμ. σοκολάτα 60-70% περιεκτικότητα σε κακάο
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος 35%
2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
1-2 πρέζες αλάτι
2 κ.σ. γλυκό κουταλιού πορτοκάλι
(ή νεράντζι ψιλοκομμένο και καλά στεγνωμένο ή κοντίτα κίτρινων φρούτων)
κακάο άγλυκο
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου