Ένα από τα συχνότερα αίτια προσκόμισης των γατών στον κτηνίατρο αποτελεί η εκδήλωση μιας ή περισσοτέρων δερματοπαθειών, οι οποίες εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους, επηρεάζοντας τη γενική κατάσταση υγείας αλλά και την ποιότητα ζωής του ζώου......
Ο κνησμός, η απώλεια τριχώματος, η επίμονη λείξη του τριχώματος αποτελούν μερικές από τις συνήθεις εκδηλώσεις.
Ποια είναι τα συχνότερα δερματικά προβλήματα με τα οποία θα έρθει αντιμέτωπη η γάτα σας;
Ψύλλοι
Αυτά τα μικροσκοπικά αιμοδιψή πλασματάκια δε θα μπορούσαν να αφήσουν ανενόχλητη τη γάτα σας. Πέρα από την προφανή βλαπτική επίδραση, δηλαδή την ερεθιστική δερματίτιδα εξαιτίας των νυγμάτων ή της αναιμίας, σε πολύ βαριές παρασιτώσεις ειδικά σε γατάκια, οι ψύλλοι είναι υπαίτιοι τόσο για μετάδοση νηματωδών παρασίτων όσο και για πρόκληση αντίδρασης υπερευαισθησίας. Η λεγόμενη αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα αποτελεί τη συχνότερη αλλεργική δερματίτιδα τη γάτας και οφείλεται σε αλλεργιογόνα του σιάλου των ψύλλων. Ακόμη και ένας μοναδικός ψύλλος είναι ικανός να πυροδοτήσει την αντίδραση σε μια ευαίσθητη γάτα.
Το καλυτερο όπλο μας δε θα μπορούσε να είναι άλλο από την προληπτική αντιπαρασιτική αγωγή με κατάλληλο εξωπαρασιτοκτόνο στα κατάλληλα μσοδιαστήματα. Επιπλέον μη ξεχνάτε ότι για κάθε ένα ψύλλο που εντοπίζετε στο ζώο σας υπάρχουν άλλοι εννιά στο περιβάλλον οπότε ο εξονυχιστικός καθαρισμός του περιβάλλοντος αποτελεί σημείο κλειδί για τη θεραπεία.
Otodectes cynotis
Πρόκειται για εξωπαράσιτο της γάτας και λιγότερο του σκύλου με υψηλή μεταδοτικότητα και παρασιτεί στον έξω ακουστικό πόρο και στην επιφάνεια του δέρματος. Είναι ιδιαίτερα συχνό σε νεαρά γατάκια καθώς το προσλαμβάνουν από τους γονείς τους. Αποτελεί το πρώτο σε συχνότητα αίτιο ωτίτιδας στη γάτα με χαρακτηριστικό την παραγωγή εξιδρώματος που παρομοιάζεται με "κόκκους καφέ". Επιπλέον προκαλεί μηχανικό ερεθισμό και σπανιότερα αντίδραση υπερευαισθησίας οδηγώντας σε αυτοτραυματικές αλλοιώσεις της κεφαλής και του τραχήλου λόγω του εντονότατου κνησμού. Σημείο κλειδί της θεραπείας αποτελεί η ταυτόχρονη χορήγηση φαρμάκου στις υπόλοιπες γάτες που συμβιώνουν με τη πάσχουσα, ακόμη και στις ασυμπτωματικές.
Δερματοφυτίαση
Τα δερματόφυτα, με κύριο εκπρόσωπο το Microsporum canis, προκαλούν μια συχνότατη μυκητιακή δερματίτιδα των γατών, τη δερματοφυτίαση. Ο συγκεκριμένος μύκητας προσβάλλει τόσο το σκύλο όσο και τον άνθρωπο. Ειδικά στον τελευταίο προκαλεί χαρακτηριστικές κυκλοτερείς αλλοιώσεις, το λεγόμενο μολυσματικό κηρίο. Αντίθετα στη γάτα οι αλλοιώσεις δεν είναι τόσο χαρακτηριστικές και ποικίλουν, από την εικόνα μιας κνησμώδους δερματοπάθειας μέχρι την ασυμπτωματική μορφή. Η θεραπεία περιλαμβάνει τόσο τοπική όσο και συστηματική χορήγηση φαρμάκων σε συνδυασμό με καθαρισμό του περιβάλλοντος.
Αλλεργίες
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως η πρώτη σε συχνότητα αλλεργική δερματίτιδα της γάτας είναι η αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα. Δεύτερη σε σειρά έρχεται η ατοπική δερματίτιδα και τέλος η τροφική αλλεργία-δυσανεξία. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η κλινική εικόνα ποικίλλει καθώς οι αλλοιώσεις οφείλονται στον κνησμό που συνυπάρχει. Συγκεκριμένα για την τροφική αλλεργία-δυσανεξία οι αλλοιώσεις εντοπίζονται κυρίως στην κεφαλή και στο 10-15% των περιστατικών συνυπάρχουν συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα.
Θεραπευτικά, στην περίπτωση της τροφικής αλλεργίας-δυσανεξίας χορηγείται υποαλλεργικό σιτηρέσιο για 13 εβδομάδες και εφόσον ελεγχθούν τα συμπτώματα συνεχίζει ως αποκλειστική τροφή εφ΄όρου ζωής.
Εφόσον στην παθογένεια εμπλέκονται περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα η αιτιολογική θεραπεία εφαρμόζεται δύσκολα σε επίπεδο ρουτίνας.
Βακτηριακή δερματίτιδα
Μια επιπλοκή "μπαλαντέρ" σχεδόν σε κάθε μορφή κνησμώδους δερματίτιδας. Εξαιτίας του κνησμού δημιουργούνται λύσεις συνεχείας του δέρματος μέσω των οποίων εισβάλλουν κοινά βακτήρια του περιβάλλοντος και προκαλούν επιπλέον κνησμό, απώλεια τριχώματος, εφελκιδοποίηση κ.α. Βεβαίως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εάν δεν εξαλειφθεί η πρωτογενής αιτία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υποτροπής.
Ακμή της γάτας
Πρόκειται για παθολογική κατάσταση "μυστήριο" καθώς η παθογένεια δεν είναι απόλυτα γνωστή και μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις φυλές γατών σε κάθε ηλικία και ανεξάρτητα από το φύλο. Κύρια κλινική εκδήλωση είναι τα κόμεδα στη γενειακή χώρα, το κάτω χείλος και σπανιότερα το άνω χείλος με ενδεχόμενο βακτηριακής επιπλοκής. Το θεραπευτικό σχήμα περιλαμβάνει κούρεμα της περιοχής, θερμά επιθέματα, καθαρισμό με αλκοόλη ή και αντισμηγματορροϊκές ουσίες.
Με αναφορές από diagnovet.gr
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου