ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Επιθετικότητα σκύλου προς σκύλο. Υπάρχει λύση ;



Ο σκύλος μου επιτίθεται σε άλλα σκυλιά. Γιατί συμβαίνει και Πως να το σταματήσετε.
Όταν έχουμε να κάνουμε με επιθετικότητα σκύλου προς σκύλο είναι πολύ σημαντικό να «ακούτε τι σας λέει» ο σκύλος σας.Υπάρχουν ......
...... πολλές αιτίες που ωθούν έναν σκύλο να αντιδράσει επιθετικά προς έναν άλλο. Ας δούμε μερικές από τις αιτίες αυτές:

Μπορεί να φοβάται.
Μπορεί να είναι στρεσαρισμένος επειδή παραβιάζεται ο ζωτικός του χώρος.
Μπορεί να νοιώθει την ανάγκη να ελέγξει το περιβάλλον του.
Μπορεί να εκφράζεται προστατευτικά για τον κηδεμόνα του.
Μπορεί να είναι πολύ περίεργος για το περιβάλλον του.
Μπορεί να είναι πολύ ενθουσιασμένος.

Μερικές φορές, αυτό που εμείς εκλαμβάνουμε ως επιθετικότητα είναι απλά υπέρ ενεργητικότητα, ανυπομονησία ή φυσική περιέργεια. Συνεπώς, στα περιστατικά επιθετικότητας σκύλου προς σκύλο είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε το ΤΙ νοιώθει ο σκύλος μας και ΤΙ προσπαθεί να πει !
Όταν ένας σκύλος συναντά έναν άλλο σκύλο παρατηρώ και τους δύο πολύ προσεκτικά. Μόλις φανούν τα αρχικά σημάδια στρεσαρίσματος παρεμβαίνω και εκτονώνω την κατάσταση πριν ξεφύγει από τον έλεγχο.

Στα περιστατικά επιθετικότητας, καθώς κτίζουμε βήμα βήμα το απαραίτητο πρωτόκολλο τροποποίησης, λαμβάνουμε υπόψη μας (μεταξύ πολλών άλλων) την ηλικία, την υγεία, το ταμπεραμέντο και τις προτιμήσεις του συγκεκριμένου σκύλου.

Καθώς ο κάθε σκύλος αλλά και το περιβάλλον που αυτός ζει και μεγαλώνει είναι διαφορετικά, δεν υπάρχουν συνταγές που να ταιριάζουν σε όλους και σε όλα. Παρακάτω θα δούμε μαζί το γενικό πλαίσιο αντιμετώπισης των περιστατικών αυτών και αυτό που θέλω να κρατήσετε είναι πως «πάνω από το 80% των περιπτώσεων διορθώνεται»

Βήμα 1
Παραμείνετε ήρεμοι και χαλαροί αποφεύγοντας την ένταση στον οδηγό (λουρί).
Πρέπει να είστε ήρεμοι και αποφασιστικοί. Ο σκύλος σας παρατηρεί για οδηγίες !!!
Τα σκυλιά είναι πολύ ευαίσθητα στο τι νοιώθουν οι κηδεμόνες τους. Λαμβάνουν τα συναισθήματά μας και τα αντανακλούν σε πολλαπλάσια ένταση. Πολλές φορές μπορεί να μην συνειδητοποιούμε την νευρικότητά μας σε αντίθεση με τον σκύλο ο οποίος αρχίζει αμέσως να συμπεριφέρεται ανάλογα. Όταν συνειδητά πλέον χαλαρώσουμε αλλάζει αυτομάτως και η συμπεριφορά του σκύλου μας.
Ένα συχνό λάθος που συμβαίνει όταν συναντάμε άλλο σκύλο είναι να «τσιτώνουμε» και να φοβόμαστε τι ΘΑ κάνει ο σκύλος μας. Εάν φοβόμαστε ο σκύλος λαμβάνοντας την ενέργεια της έντασης αυτής μπορεί να πυροδοτηθεί και να αντιδράσει επιθετικά.

Στο σημείο αυτό είναι εύκολο να κατανοήσει κάποιος την ζημιά που συμβαίνει όταν προσθετικά της έντασης του οδηγού υπάρχει και η πνίχτης που πνίγει τον σκύλο την συγκεκριμένη στιγμή ή εφαρμόζεται οποιασδήποτε μορφής βία.

Αυστηρά θα τοποθετηθώ ΚΑΤΑ της χρήσης της οποιασδήποτε μορφής βίας, πνίχτη ή άλλου εμπορικού ονόματος υπάρχει για να γλυκάνει τον «πόνο» των εργαλείων αυτών. Στο σημείο αυτό, και επειδή πολύ συχνά ακούω ότι μόνο έτσι ο σκύλος μαθαίνει, επώνυμα τοποθετούμε ότι απλά δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν τις τεχνικές της Θετικής Εκπαίδευσης και την δύναμη που κρύβεται πίσω από την πραγματική κατανόηση του επιστημονικού υπόβαθρου.

Βήμα 2
Μην επιτρέπετε στον σκύλο σας να προσηλώνεται (κλειδώνει) στον άλλο σκύλο.
Αγνοήστε, αγνοήστε, αγνοήστε – Μάθετε στον σκύλο σας την «αποφυγή».
Το φρονιμότερο είναι όταν δείτε έναν άλλο σκύλο, απλά να τον αγνοήσετε και να προχωρήστε στον δρόμο σας.

Έχω διαπιστώσει πως η αποφυγή είναι περισσότερο αποτελεσματική όταν αποφεύγουμε την οπτική επαφή τόσο με τον σκύλο όσο και με τον ιδιοκτήτη. Κρατάμε σταθερά την ματιά μας ευθεία μπροστά και συνεχίζουμε την πορεία μας με φυσικό χαλαρό βηματισμό. Με τον τρόπο αυτό, ο σκύλος μας μαθαίνει πως όταν συναντάμε άλλα σκυλιά τα αποφεύγουμε και δεν εμπλεκόμαστε μαζί τους.

Αυτό που διδάσκω αρχικά τόσο στον σκύλο όσο και στον κηδεμόνα του είναι η σωστή τεχνική προσέγγιση τόσο από άποψη κινήσεων όσο και χρονισμού. Έχει να κάνει με το ΠΩΣ και το ΠΟΤΕ ενεργείς και σε δεύτερη φάση με το ΤΙ τελικά κάνεις.

Τόσο η δική μας γλώσσα του σώματος όσο και του σκύλου μας θα πρέπει να ΜΗΝ δημιουργούν πρόκληση προς τον άλλο σκύλο. Στην αντίθετη περίπτωση δημιουργούμε τις ιδανικές συνθήκες για να προκληθεί θερμό επεισόδιο και κατά συνέπεια τραυματισμός.

Βήμα 3
Δημιουργήστε χώρο στον σκύλο σας ή μπλοκάρετε τον άλλο σκύλο.
Αυτό που απαιτούν τα σκυλιά σε καταστάσεις έντασης είναι «αέρα», κάντε τους χώρο, αλλάξτε την θέση σας στον δρόμο ή στο πεζοδρόμιο, περιμένετε να περάσει ο άλλος σκύλος, μεταφερθείτε εκτός οπτικού πεδίου αξιοποιώντας κάθε φυσικό εμπόδιο.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε την «άμεση» αντιπαράθεση

Και πάλι το κλειδί στην περίπτωση αυτή είναι η ύπαρξη «κινητικότητας» και σωστού χρονισμού. Οι λιχουδιές και η προσπάθεια να τραβήξουμε την προσοχή του σκύλου στην κατάσταση αυτή δεν δουλεύουν καθώς ο σκύλος έχει κλειδώσει και δεν μας προσέχει.

Βήμα 4
Δημιουργήστε ουδέτερες εμπειρίες.

Προσπαθήστε να δημιουργήσετε όσο μπορείτε περισσότερες «ουδέτερες» εμπειρίες συνεύρεσης με τους άλλους σκύλους. Εάν κάθε φορά που ο σκύλος μας συναντά έναν άλλο σκύλο και τίποτα ενδιαφέρον δεν συμβαίνει σιγά - σιγά θα γίνει ένα «μη γεγονός» το οποίο στην συνέχεια θα το διαμορφώσουμε σε θετική εμπειρία.

Έχοντας συνέπεια στις «ουδέτερες συναντήσεις» αρχίζουμε να χτίζουμε βήμα – βήμα την αυτοπεποίθηση του σκύλου μας. Μέσα από την επανάληψη του μαθαίνουμε πώς να αντιδρά αλλά και πώς να μην αντιδρά.

Προσπαθούμε πάντα να διαμορφώνουμε το περιβάλλον του σκύλου μας για επιτυχία ΜΗ δίνοντάς του την ευκαιρία να θέσει σε πράξη την μη αποδεκτή συμπεριφορά.

Εάν ο σκύλος μας αναστατωθεί κατά την διάρκεια της βόλτας προσπαθούμε να τερματίσουμε την ένταση άμεσα. Όταν βρεθεί ο σκύλος μας στην κατάσταση αυτή η αδρεναλίνη θα βρίσκεται για αρκετό χρόνο στα ύψη με αποτέλεσμα η ένταση αυτή να επηρεάσει την επικοινωνία μας μαζί του, την ικανότητά του να μάθει (εκπαιδευτεί) αλλά και θα δημιουργήσει το υπόβαθρο να εκφράσει και πάλι επιθετική συμπεριφορά.

Βήμα 5
Προστατέψτε τον σκύλο σας από αγενής σκύλους και ανθρώπους.
Κρατήστε μακριά τον σκύλο σας από άτομα με ασθενή «ενέργεια» (φοβισμένους, ενθουσιασμένους, τρομαγμένους) Επιπρόσθετα αποφύγετε ανθρώπους και σκύλους να παραβιάζουν τον «χώρο ασφαλείας» του σκύλου σας. Χαιρετίστε συνοπτικά τους ανθρώπους κα κρατήστε σταθερή την πορεία σας. Ξέρω πως ακούγεται αγενές, όμως στο μυαλό σας πρέπει να έχετε το πλάνο εργασίας και την ασφάλεια του περιβάλλοντος. Τίποτα άλλο!

Φυσικά και επιβραβεύουμε τις συναντήσεις με χαλαρά σκυλιά και ανθρώπους με την προϋπόθεση πως γνωρίζουν τον σωστό τρόπο προσέγγισης.

Βήμα 6
Χρησιμοποιήστε θετικές διακοπές και κρατήστε τις συναντήσεις σύντομες.
Κατά την διάρκεια συνάντησης με έναν άλλο σκύλο στοχεύουμε στην ΣΥΧΝΗ ΘΕΤΙΚΗ διακοπή της «συνάντησης» και μεταφορά της προσοχής του σκύλου σε εμάς. Ακολουθήστε την στρατηγική αυτή έτσι ώστε ο σκύλος σας να ΜΗΝ υπερ-διεγερθεί και χάσει τον αυτοέλεγχό του.

Σημείο προσοχής είναι η διακοπές να γίνονται ΠΡΙΝ ο σκύλος αρχίσει να «ταυτίζεται» με τον άλλο σκύλο.

Βήμα 7
Λάβετε υπόψη σας πως ο τρόπος που ο σκύλος σας κοιτάζει (η φυσική του ματιά) μπορεί να ενεργοποιήσει μια επιθετική αντίδραση του άλλου σκύλου.


Βήμα 8
Απευαισθητοποιήστε τον σκύλο σας απέναντι σε άλλους σκύλους

Το πρόβλημα με τα περιστατικά επιθετικότητας σκύλου προς σκύλο είναι πως το ερέθισμα του άλλου σκύλου είναι τόσο δυνατό και το περιβάλλον τόσο αποδομημένο με αποτέλεσμα η «μάθηση» να μην μπορεί να συμβεί. Συχνά ο σκύλος μας «φορτώνει» γρήγορα και μπαίνει σε διαδικασία αντίδρασης καθώς ο άλλος σκύλος είναι πολύ κοντά, κοιτάζει έντονα, είναι υπερ ενεργητικός ή μας προκαλεί έντονα.

Στην διαδικασία της απευαισθητοποίησης εκτελούμε θετική εκπαίδευση του σκύλου σε ελεγχόμενο περιβάλλον αρχίζοντας με την ασθενή εκδοχή του προβλήματος και σταδιακά προχωράμε συστηματικά προς την πραγματική έντασή του.
Τι μπορούμε να αναμένουμε από την τροποποίηση συμπεριφοράς σε περιστατικό επιθετικότητας σκύλου προς σκύλο.
Για να δείτε την διαφορά πρέπει εσείς αρχικά να τοποθετηθείτε υπέρ αυτής της αλλαγής. Πρέπει να έχετε ρεαλιστικές βλέψεις και προσδοκίες μέσα στο χρονικό πλαίσιο που ορίζει ο σκύλος και μόνο αυτός. Τα καλά νέα είναι πως ο κλάδος της Μηχανικής της Συμπεριφοράς μας προσφέρει όλα εκείνα τα εργαλεία γνώσης και κατανόησης έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το πρόβλημα σφαιρικά. Με εφόδιο την γνώση και την εμπειρία φέρνουμε και εφαρμόζουμε τις τεχνικές εκείνες που υλοποιούν την αλλαγή. Σταθερά, συστηματικά, με συνέπεια και αναμονή (όχι υπομονή) ΝΑΙ «πάνω από το 80% των περιπτώσεων διορθώνεται».



Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!

Γίνετε φίλοι μας στο facebook //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitterhttps://twitter.com/NeaKalaMantata . Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου