ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Οι φοβίες του άντρα !!

Λοιπόν, πρέπει να ξέρεις ότι αυτό το κλασσικό στερεότυπο που θέλει τον άνδρα τον σωστό και τον πρόστυχο, να έχει θεληματικό πηγούνι, στιβαρά μπράτσα και να είναι ατρόμητος δεν έχει καταστρέψει μόνο εμένα που θέλω ντε και καλά να γίνει ο Τάκης Σούπερμαν, αλλά και τον ίδιο τον Τάκη που πιέζεται πάρα πολύ για να μην δείξει ότι φοβάται! 
Μπορεί τα αγόρια να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην χρειαστεί ποτέ και για κανένα λόγο να παραδεχτούν -ειδικά μπροστά μας- ότι έχουν και αυτά τους φόβους και τις ανησυχίες τους, αλλά (!) αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν υπάρχουν πράγματα που φοβάται ακόμα και ο πιο θαρραλέος άντρας! Και αν φοβάται ακόμα και ο πιο θαρραλέος, φαντάσου τι περνάει ο χρυσός μου ο Τάκης…
Σύμφωνα, λοιπόν,με στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από μελέτες με θέμα την αντρική ψυχολογία τις τελευταίες δεκαετίες,5 είναι τα ερωτήματα που προβληματίζουν και φοβίζουν διαχρονικά σχεδόν όλους τους άνδρες!
Βγάζω αρκετά χρήματα;
Τα κοινωνικά στερεότυπα και ο τρόπος που μεγαλώνει ένας άντρας τον ωθούν πολύ συχνά να ταυτίζει την αξία του ως προσωπικότητα με την αξία των κεκτημένων του: τα χρήματα που βγάζει, την ακίνητη περιουσία του, το αυτοκίνητο που οδηγεί…. Επιπλέον, επειδή πάντοτε οι άντρες είναι αυτοί που είναι κυρίως επιφορτισμένοι με τον ρόλο του «κουβαλητή» σε ένα σπίτι, ακόμα και αν η σύντροφος τους συνεισφέρει οικονομικά, εκείνοι πάντα ψυχολογικά σηκώνουν το βάρος της ευθύνης να παρέχουν ασφάλεια για την οικογένεια τους. Τόσοι αιώνες DNA δεν ξεπερνιούνται εύκολα!
Είμαι αρκετά επιτυχημένος;
Πολύ συχνά οι άντρες νιώθουν την ανάγκη να κάνουν έναν προσωπικό απολογισμό για να ελέγξουν την πρόοδο τους, το πόσο μαχητικοί ή ανταγωνιστικοί είναι, το πόσο «αρχηγοί» είναι σε οτιδήποτε: από τη δουλειά τους, έως την ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου που έχουν φτιάξει με τους φίλου τους. Φυσικά με τα χρόνια σε αυτό τον απολογισμό προστίθενται και μερικά πολύ ουσιαστικά ερωτήματα όπως το αν είναι καλοί γιοι, επαρκείς σύντροφοι, καλοί μπαμπάδες, ικανοί εραστές…Και είναι ακριβώς αυτοί οι υπαρξιακοί τους προβληματισμοί που –αν και συχνά συμβαίνουν « αθόρυβα», τους κάνουν είτε να βυθίζονται σε «κρίσεις ηλικίας», είτε να παίρνουν τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής τους όπως το να παντρευτούν, να κάνουν παιδιά, να χωρίσουν...
Γερνάω;
Όσο μπορεί να ταραχτείς εσύ όταν δεις γκρίζες τρίχες ή ρυτίδες, άλλο τόσο μπορεί να ταραχτεί ένας άντρας, ο οποίος μάλιστα παίρνει και πάρα πολύ βαριά το να βλέπει να μειώνονται οι δυνάμεις και οι αντοχές του. Όσο πιο αδύναμος αισθάνεται όσο περνούν τα χρόνια, τόσο αυξάνονται και οι ανασφάλειες του. Δεν είναι τυχαίο το ότι όλοι γίνονται λίγο πιο γκρινιάρηδες ανά δεκαετία! Κομβικό σημείο για την έναρξη αυτής της φάσης είναι η εμφάνιση πρεσβυωπίας, η αρχή της τριχόπτωσης και τα «παχάκια» στην κοιλιά. Σκούρα τα πράγματα…
Ικανοποιώ πραγματικά τη σύντροφο μου;
Το εννοεί κυρίως σεξουαλικά, αφού για έναν άντρα το να αισθάνεται «επιτυχημένος» ως εραστής είναι συχνά το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής και της ψυχολογίας του. Και μόνο η σκέψη ότι μια γυναίκα για την οποία εκείνος ενδιαφέρεται, δεν τον βρίσκει «αρκετό» στο κρεβάτι, αρκεί όχι μόνο για να μελαγχολήσει, αλλά και για να πέσει κατακόρυφα η αυτοεκτίμηση και ο αυτοσεβασμός του. Αν τώρα, έχει αρχίσει να εντοπίζει και ότι η στύση του δεν είναι όπως ήταν πιο παλιά, υπάρχει πολύ χοντρό πρόβλημα γιατί στην περίπτωση αυτή παθαίνει κανονικά πανικό!
Είμαι καλός πατέρας;
Είτε έχει ήδη παιδιά, είτε είναι σε φάση που περιμένει ή απλώς το σκέφτεται, ένας άντρας που είναι ευαίσθητος και έχει επίγνωση της πολύ μεγάλης επιρροής που ασκεί στα παιδιά του η συμπεριφορά του σαν γονιός, προβληματίζεται συνεχώς και πολύ βαθιά για το αν είναι «άξιος» για το ρόλο του πατέρα ή όχι. Είναι σχεδόν κανόνας ότι όταν ένας μπαμπάς αισθανθεί ενοχές, πολύ συχνά δεν θα διστάσει να κάνει υπερβολές ή να κακομάθει τα παιδιά του για να σιγουρευτεί ότι τον συγχωρούν και τον αγαπούν, υιοθετώντας έτσι και ο ίδιος μια παιδική συμπεριφορά!
Τώρα εσύ, αγαπημένη, δεν μπορείς να κάνεις κάτι ώστε εκείνος να μην φοβάται ή να μην ανησυχεί, αφού η αγωνία για διάφορα ζητήματα είναι μέρος της ζωής όλων μας, αλλά μπορείς σίγουρα να τον κάνεις να νιώσει αρκετά ασφαλής κοντά σου και να τον ενθαρρύνεις να εκφράζει όλους αυτούς τους φόβους χωρίς να θεωρεί ότι έτσι μπορεί να φανεί αδύναμος ή ανεπαρκής στα μάτια σου. Μην νομίζεις ότι αυτό είναι λίγο! Εκείνος, πάντως, θα το εκτιμήσει σίγουρα!



marymary

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου