ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Σοφεγάδα µε απάκι

Το απάκι, το κρητικό καπνιστό αλλαντικό, κάνει χορταστικό αυτό το τουρλού που συνοδεύεται από φέτα ή γραβιέρα Κρήτης

Σοφεγάδα µε απάκι
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)

3 µελιτζάνες τσακώνικες, σε χονδρές ροδέλες

3 κολοκυθάκια, σε χονδρές ροδέλες
2 µέτριες πατάτες, καθαρισµένες και κοµµένες σε κοµµάτια
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
2 κρεµµύδια, ψιλοκοµµένα
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. µαύρο πιπέρι
250 γρ. απάκι, σε χοντρές φέτες 
1/4 φλ. λιαστό κρασί
3 πιπεριές κέρατο, σε ροδέλες
3 πράσα, σε κοµµάτια µήκους 5 εκ.
100 γρ. φρέσκα φασολάκια, κοµµένα στη µέση
3 µέτριες ντοµάτες, τριµµένες
1 κλωνάρι βασιλικού, ολόκληρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουµε τις µελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τις πατάτες σε αλατισµένο νερό για 30 λεπτά.
Σε κατσαρόλα µε βαρύ πάτο, σε µέτρια φωτιά, σοτάρουµε στο ελαιόλαδο τα κρεµµύδια, µε αλάτι και πιπέρι, µέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουµε το απάκι και αφήνουµε να σοταριστεί και από τις δύο πλευρές. Σβήνουµε µε το λιαστό κρασί. Στραγγίζουµε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και τα προσθέτουµε στην κατσαρόλα. Στύβουµε τις µελιτζάνες µε τα χέρια και τις ρίχνουµε και αυτές στην κατσαρόλα, µαζί µε τις πιπεριές, τα πράσα και τα φασολάκια. Ανακατεύουµε, δυναµώνουµε τη φωτιά και σοτάρουµε τα λαχανικά για 3-4 λεπτά. Προσθέτουµε τις τριµµένες ντοµάτες και τον βασιλικό, χαµηλώνουµε τη φωτιά στο ελάχιστο και σκεπάζουµε µε το καπάκι.
Αφήνουµε να σιγοψηθεί, χωρίς να προσθέσουµε καθόλου νερό, για 45 λεπτά, µέχρι το φαγητό να µείνει µε το λάδι του. Κατά τη διάρκεια του µαγειρέµατος δεν ανακατεύουµε µε πιρούνι, απλώς κουνάµε την κατσαρόλα.  Αφαιρούµε τον βασιλικό και σερβίρουµε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου