Στην Ελλάδα ο Άγιος Βασίλης είναι αυτός που φέρνει τα δώρα γι′ αυτό και παραδοσιακά η ανταλλαγή γινόταν στο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν μετά την αλλαγή του χρόνου ή την .......
.... επόμενη ημέρα το πρωί οπότε είναι και η γιορτή του Αγίου Βασιλείου. Με τα χρόνια βέβαια, και τις παραστάσεις από τα αμερικανικά έθιμα να κυριαρχούν στις οθόνες μας (κινηματογραφικές, τηλεοπτικές, υπολογιστών και κινητών όπου παρακολουθούμε τα social media) αν και ο Άγιος Βασίλης συνεχίζει να είναι αυτός που φέρνει τα δώρα, πολλοί επιλέγουν κάνουν τα δώρα τους τα Χριστούγεννα.
Ποιοι φέρνουν όμως τα δώρα σε άλλες χώρες της Ευρώπης και πότε;
Την απορία αυτή ικανοποιεί η ιστοσελίδα jakubmarian.com που έφτιαξε έναν χάρτη στον οποίο εμφανίζονται για κάθε χώρα ξεχωριστά το όνομα του αγίου ή μια μιας φιγούρας από την παράδοση του τόπου, που είναι επιφορτισμένος να φέρνει τα δώρα, κυρίως τα Χριστούγεννα. Αλλά όχι πάντα...
Πολύ ξεχωριστή και η περίπτωση της Φινλανδίας που τα δώρα τα φέρνει ο Joulupukki που μεταφράζεται ως «Χριστουγεννιάτικoς Τράγος» ενώ σύμφωνα με την τευτονική παράδοση μπορεί να πρόκειται για έναν άνδρα που την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς μεταμορφώνεται σε κατσίκα ή τράγο. Ο Joulupukki μάλιστα είναι πολύ δημοφιλής και λαμβάνει περί τα 500.000 γράμματα το χρόνο και μάλιστα και από χώρες εκτός Φινλανδίας. Η Φινλανδία είναι η μόνη χώρα που η παραδοσιακή φιγούρα που φέρνει τα δώρα είναι ένα ζώο.
Ιδιαίτερη και η περίπτωση της Ουκρανίας. Επί ΕΣΣΔ τα δώρα τα έφερνε ο Дід Мороз (Did Moroz) δηλαδή Παππούς του Χιονιά αλλά στις μέρες μας πολλές οικογένειες πλέον επιλέγουν τον Άγιο Νικόλαο ο οποίος όμως φέρνει τα δώρα στις 19th of December οπότε και γιορτάζεται στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Πολλές περιοχές πάντως τιμούν και τους τις δυο παραδόσεις, παλιά και νέα.
Στη Ρωσία και σε πολλές άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ κυριαρχεί ο Дед Мороз (Ded Moroz) δηλαδή ο Παππούς Χιονιάς που μοιράζει τα δώρα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και όχι των Χριστουγέννων (εδώ συνοδεύεται από την Снегу́рочка -Snegurochka την παρθένα του χιονιού που εμφανίζεται πρώτη φορά σε ρωσικά παραμύθια του 19ου αιώνα). Αρχικά θεωρείτο μια φιγούρα που ανήκε στο παγανιστικό παρελθόν της χώρας αλλά τον 19ο αιώνα ενσωματώθηκε στην χριστιανική παράδοση ως μια παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη φιγούρα αντίστοιχη με αυτές που συναντάμε σε χώρες της Δύσης. Επί ΕΣΣΔ που δεν γιορτάζονταν και τόσο τα Χριστούγεννα ο Παππούς Χιονιάς έγινε το σύμβολο των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς.
Στην Πολωνία επίσης συναντάμε τέσσερις διαφορές παραδόσεις ταυτόχρονα ανάλογα με την περιοχή. Για τα δώρα λοιπόν είναι υπεύθυνος ο Άγιος Νικόλαος (Święty Mikołaj), ο «άνθρωπος αστέρι» ( Gwiazdor), το «μικρό αστέρι» που ονομάζεται Gwiazdka. ο «άγγελος» (Aniołek) ή ο «Μικρός Χριστός» (Dzieciątko ) ενώ σε άλλες περιοχές επιλέγουν τον Dziadek Mróz τον Παππού Χιονιά.
Στην Ισπανία πάλι, τα δώρα τα φέρνουν οι «Τρεις Βασιλιάδες» και μάλιστα με καθυστέρηση στις 5 Ιανουαρίου η το επόμενο πρωί. Με την πάροδο των ετών όμως φαίνεται πως οι Ισπανοί μάλλον επιλέγουν να τους αντικαταστήσουν τον Papá Noel που φέρνει τα δώρα την παραμονή των Χριστουγέννων.
Στην Ουγγαρία τα δώρα φέρνει -συνήθως με τη βοήθεια ενός αγγέλου- ο «Μικρός Χριστός» δηλαδή ο Jézuska αλλά υπάρχει πάντα και ο Télapó, αντίστοιχη φιγούρα του Αγίου Νικολάου που όμως φέρνει τα δώρα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου. Κάποιοι βέβαια επιλέγουν ο Télapó να τους φέρει τα δώρα τα Χριστούγεννα.
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου