ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Τιραμισού με Beignets και σοκολάτα

Τιραμισού με Beignets και σοκολάτα


Αυτό το γλυκό καταφέρνει αυτό που υπόσχεται… Αφού σημαίνει «ανέβασε με ψηλά» και πραγματικά η γεύση του απογειώνει τις αισθήσεις. Η πλούσια κρέμα με μασκαρπόνε είναι μοναδική ενώ μαζί με την ganache σοκολάτας κάνουν το πιο απολαυστικό δίδυμο.
Τα Beignets είναι ουσιαστικά σου τηγανισμένα. Τα τρώνε σε πολλές χώρες μαζί με ζάχαρη άχνη για πρωινό (θυμίζει κάτι από λουκουμά). Ταιριάζουν απόλυτα στο γλυκό αυτό αφού έχουν εξαιρετική γεύση και υφή.
Τιραμισού με Beignets και σοκολάτα. Μία εξαιρετική εκδοχή του κλασσικού αυτού γλυκού…
Υλικά:
Για Beignets:
  • 1 1/4 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
  • 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζανιού χλιαρό νερό
  • 1 αυγό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 3-4 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί
  • ελαιόλαδο, για τηγάνισμα
  • ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
Για Τιραμισού:
  • 500γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
  • 3 κουταλιές της σούπας λικέρ με γεύση καφέ
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 2 φλιτζάνια καφέ
  • 125γρ. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
Για Ganache σοκολάτας:
  • 140γρ. (περίπου 3/4 φλιτζανιού) μαύρη σοκολάτα σε κομματάκια
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα καρύδας ή κρέμα γάλακτος
  • 1/2 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
  • σαντιγί
Τιραμισού με Beignets και σοκολάτα
Εκτέλεση:
  1. Για να φτιάξουμε τα beignets, ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό στο μπολ ενός μίξερ εξοπλισμένο με το γάντζο ζύμης. Αφήνουμε το μείγμα να καθίσει για 10 λεπτά και την μαγιά να αφρίσει. Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο, προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι, την κρέμα γάλακτος και το λιωμένο βούτυρο.
  2. Προσθέτουμε 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι αλεύρι σιγά-σιγά μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Η ζύμη θα είναι κολλώδης. Σε αυτό το σημείο αρχίζουμε να προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας αλεύρι την φορά μέχρι η ζύμη να τραβιέται μακριά από τις πλευρές του μπολ και γίνει μια λεία μπάλα (περίπου 4-6 λεπτά). Αν δεν έχουμε ένα μίξερ την ζυμώνουμε με τα χέρια μας, την τοποθετούμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι να μαλακώσει, προσθέτοντας λίγο περισσότερο αλεύρι, όταν χρειάζεται (περίπου 8-10 λεπτά). Η ζύμη μπορεί να είναι ακόμα λίγο κολλώδης, αλλά δεν θα πρέπει να την ζυμώσουμε πάρα πολύ.
  3. Ψεκάζουμε (ή λαδώνουμε) ένα μπολ με σπρέι μαγειρέματος και τοποθετούμε τη ζύμη μέσα, την καλύπτουμε με ένα πλαστικό περικάλυμμα στην κορυφή. Την αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες σε ένα ζεστό σημείο.
  4. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την τοποθετούμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο. Την ανοίγουμε σε πάχος μισού εκατοστού. Χρησιμοποιώντας έναν κόφτη πίτσας ή μαχαίρι την κόβουμε σε τετράγωνα 8×8 εκατοστών (περίπου 25 τετράγωνα).
  5. Βάζουμε μια βαθιά και βαριά κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε μέσα αρκετό λάδι για να γεμίσει μέχρι 4 εκατοστά από τις πλευρές. Βάζουμε την θερμοκρασία σε μέτρια και ζεσταίνουμε το λάδι στους 180°C. Σας  συστήνω να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο για να διαβάσει την ακριβή θερμοκρασία.
  6. Όταν το λάδι είναι έτοιμο, τηγανίζουμε 4-6 κομμάτια την φορά ανάλογα με το μέγεθος της κατσαρόλας. Χρησιμοποιώντας την τρυπητή κουτάλα τα γυρνάμε κάθε 30 δευτερόλεπτα. Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Εάν χρειάζονται πάνω από 3 λεπτά δυναμώνουμε την φωτιά και βεβαιωνόμαστε ότι το λάδι είναι στην σωστή θερμοκρασία. Τα βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα τετράγωνα. Πασπαλίζουμε τα ζεστά με ζάχαρη άχνη και από τις δύο πλευρές.
  7. Για να φτιάξουμε το τιραμισού, ανακατεύουμε το τυρί μασκαρπόνε, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει κρεμώδες, περίπου 1 λεπτό.
  8. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα ξεχωριστό μπολ και την χτυπάμε σε μέτρια-υψηλή ταχύτητα έως ότου διαμορφωθούν οι δύσκαμπτες αιχμές. Απαλά ανακατεύουμε την χτυπημένη κρέμα γάλακτος στο μείγμα μασκαρπόνε, το αφήνουμε στην άκρη.
  9. Για να φτιάξουμε την ganache, σε ένα μπολ ασφαλή για φούρνο μικροκυμάτων, ρίχνουμε τη σοκολάτα και το γάλα καρύδας (ή κρέμα γάλακτος). Το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στην υψηλή θερμοκρασία για 30 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Μόλις λιώσει ανακατεύουμε μέσα και την βανίλια.
  10. Ρίχνουμε τον καφέ σε ένα ρηχό μπολ και βυθίζουμε περίπου 18-20 beignets. Ψιλοκόβουμε τα beignets σε μέγεθος μπουκιάς.
  11. Για την συναρμολόγηση, απλώνουμε μία στρώση από κομμάτια beignets βουτηγμένα στον καφέ στον πάτο των ποτηριών σερβιρίσματος. Απλώνουμε ένα στρώμα από κρέμα μασκαρπόνε πάνω από τα beignets και στη συνέχεια, ένα στρώμα ganache. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένη σοκολάτα. Επαναλαμβάνουμε τα στρώματα έως ότου χρησιμοποιήσουμε όλα τα υλικά.  Τα καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ή όλη την νύχτα.
  12. Γαρνίρουμε με σαντιγί και σερβίρουμε.
  13. Για να το φτιάξουμε αυτό σε ταψί 25×35 εκατοστών. Απλώνουμε σε ένα στρώμα τα μισά beignets. Απλώνουμε από πάνω 1/3 του μείγματος μασκαρπόνε και έπειτα τη μισή ganache. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα beignets. Απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα μασκαρπόνε και την υπόλοιπη ganache. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες ή όλη τη νύχτα. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με σαντιγί.
    Τιραμισού με Beignets και σοκολάτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου