ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Είναι το 'Orange Is The New Black' η πιο ενδιαφέρουσα γυναικεία σειρά της σεζόν;



Γενικά δεν με θεωρώ άνθρωπο του καναπέ. Δηλαδή, παρόλο που τρελαίνομαι για ταινίες και σειρές, σπάνια βλέπω πάνω από δύο επεισόδια μαζεμένα (εκτός αν μιλάμε για το 'Mad Men') και οι ταινίες που διαρκούν πάνω από 120 λεπτά μου φαίνονται βουνό. Έτσι, εξεπλάγην κι εγώ η ίδια, όταν ξεκίνησα το 'Orange Is The New Black' και, χωρίς καν να το καταλάβω, το τελείωσα μέσα σε μία εβδομάδα, σχεδόν "μονορούφι".
Ακολουθούν ελαφριά spoilers για την πρώτη σεζόν του 'Orange is The New Black'.
Το μόνο που γνώριζα για τη σειρά ήταν ότι εκτυλίσσεται μέσα σε μία γυναικεία φυλακή και πως η πρωταγωνίστρια είναι μία φυσιολογική τριαντάρα, η Piper Chapman (Taylor Schilling) που ζει μια συνηθισμένη ζωή με τον σύντροφό της, Larry Bloom (Jason Biggs, 'American Pie'), μέχρι που μια μέρα συλλαμβάνεται για κάτι που είχε κάνει χρόνια πριν όταν είχε σχέση με μια γυναίκα, την Alex Vause (Laura Prepon), η οποία "τύχαινε" να είναι και έμπορος ναρκωτικών. Σαν υπόθεση, από μόνη της, μπορεί να σου προκαλεί αμηχανία (ποιος θέλει τώρα να βλέπει μια σειρά που λαμβάνει χώρα μέσα σε μια βρώμικη, σκοτεινή φυλακή γεμάτη ανδρογυναίκες;) ωστόσο παρά το σοβαρό του θέματος, το 'Orange Is The New Black' καταφέρνει να παραμένει "light" και βλέπεται πολύ εύκολα. Τόσο εύκολα, που περνά η ώρα και πριν το καταλάβεις έχεις δει τρία συνεχόμενα 50λεπτα επεισόδια, για την πλάκα σου.




Η ψυχολογία της κρατούμενης

Στα πρώτα επεισόδια η Piper είναι ένα κακόμοιρο θύμα. Μια αθώα κοπελίτσα που τιμωρείται για ένα λάθος που έκανε πολλά χρόνια πριν και "ωωω την καημενούλα πώς θα αντέξει σ'αυτή τη φυλακή που είναι γεμάτη μαύρες και λατίνες και λεσβίες". Μπαίνει στο κελί και την πονάει η ψυχή σου. Σκέφτεσαι πώς θα ήταν αν ήσουν εσύ στη θέση της, μακριά από το σπιτάκι σου, να πρέπει να μοιράζεσαι την τουαλέτα με δεκάδες άλλες γυναίκες αμφιβόλου υγιεινής, να κάνεις ντους με ανοιχτή την πόρτα, να τρως αηδιαστικούς χυλούς και να πρέπει να δέχεσαι και το "bullying" της αρχιμαγείρισσας (που σε αφήνει νηστική για μέρες επειδή προσέβαλες το φαγητό της), αλλά και τα πειράγματα των συγκρατούμενών σου, του Διευθυντή της φυλακής, του γλοιώδη φύλακα με το μουστάκι, της "Τρελομάτας" που σε είδε και σε ερωτεύτηκε, της θρησκόληπτης που την είδε αρχηγός και της έκανες χαλάστρα. Όσο κυλά όμως το σενάριο, αρχίζεις να βιώνεις μαζί με την Piper μια αίσθηση "ιδρυματισμού" (ο κόσμος της ηρωίδας συρρικνώνεται και τελικά ταυτίζεται με τον μικρόκοσμο της φυλακής) και υποσυνείδητα αρχίζεις να συνηθίζεις τον ύπνο στους κοιτώνες, το χιούμορ των κοριτσιών, το λεσβιακό "πέσιμο", τους φύλακες, ακόμα και την "Τρελομάτα".

Τα λεσβιακά love stories  

Αν και στην Αμερικανική τηλεόραση, ομοφιλόφυλοι χαρακτήρες εμφανίζονται πολύ συχνά σχεδόν σε όλες τις δημοφιλείς σειρές, είναι -στη μεγάλη τους πλειοψηφία- άνδρες και όχι γυναίκες. Στο 'Orange Is The New Black' υπάρχουν δεκάδες χαρακτήρες ομοφιλόφυλων γυναικών για όλα τα γούστα: η χοντροκομμένη παχιά ανδρογυναίκα χωρίς ίχνος θηλυκότητας, το junkie που θέλει να 'χει για παρέα το κορίτσι του, η μυθομανής που πειραματίζεται μες στη φυλακή γιατί της λείπει το σεξ, η τραβεστί που εξακολουθεί να είναι παντρεμένη με τη γυναίκα που παντρεύτηκε όταν ήταν ακόμη άντρας και φυσικά οι δύο κεντρικές ηρωΐδες, δύο όμορφες γυναίκες που ερωτεύτηκαν στα 20-κάτι τους, βούτηξαν στην παρανομία και τώρα... τυχαίνει να βρίσκονται στην ίδια φυλακή.

Τα flashbacks

Ένα από τα έξυπνα τεχνάσματα της σειράς είναι ότι δεν παραμένει έγκλειστη στους τέσσερις τοίχους της φυλακής, αλλά βγαίνει και εκτός και συναντά τις πρωταγωνίστριές της στο παρελθόν, για να διηγηθεί τις ιστορίες τους πριν τη σύλληψη. Είναι πολύ ενδιαφέρον, πώς μ'αυτό το τρικ, η δημιουργός της σειράς (και δημιουργός του 'Weeds', παρεμπιπτόντως) καταφέρνει να δείξει πόσο διαφορετικούς χαρακτήρες έχουν όλες αυτές οι γυναίκες εντός και εκτός φυλακής και πώς η καθεμία μεταμορφώνεται σε ό,τι τη συμφέρει, προκειμένου να επιβιώσει.

Οι ανατροπές

Πάρα πολύ έξυπνος  είναι και ο τρόπος που παρουσιάζονται οι ανατροπές και οι απρόσμενες μεταβολές στο χαρακτήρα τόσο των γυναικών όσο και των δεσμοφυλάκων, μέρα με τη μέρα. Η "σκληρή" συγκάτοικος της Piper μαλακώνει όταν την επισκέπτεται ένας γνωστός από τα παλιά, η τραβεστί χάνει το χιούμορ της όταν της κόβουν τα χάπια, η μαγείρισσα μετατρέπεται από αντίπαλο σε προστάτιδα, ο Διευθυντής αλλάζει από σύμμαχος σε εχθρό, η θρησκόληπτη γίνεται από περίγελως απειλή και η πρωταγωνίστρια από θύμα, θύτης.
 

Το χιούμορ της φυλακής

Το σενάριο φροντίζει να "πετάει" συνέχεια εμβόλιμα χιουμοριστικά στιγμιότυπα μες στο στόρι, έτσι ώστε να μη βαραίνει ποτέ το κλίμα (μία από τις πιο αστείες σκηνές της πρώτης σεζόν είναι η σκηνή με την οντισιόν για τη γιορτή των Χριστουγέννων, στην οποία όλες οι κρατούμενες καλούνται να επιδείξουν τα ταλέντα τους, προκειμένου να γίνει η επιλογή για εκείνες που θα συμμετάσχουν στο θεατρικό των Χριστουγέννων). Εκεί που δεν το περιμένεις, θα δεις την Boo να χορεύει breakdance, την Piper να μιμείται τον Michael Jackson και την Taystee να κάνει... τα δικά της, στη "μαύρη" διάλεκτο "hey giiiiirl".

Ο Jason Biggs

Και μέσα σ'όλα αυτά είναι και ο Jason Biggs, ο οποίος ζει κι εκείνος το δικό του δράμα, υποχρεωμένος σε μία σχέση από απόσταση που δεν επέλεξε ποτέ, να προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες, ενώ ξέρει ότι η Piper βρίσκεται έγκλειστη στον ίδιο χώρο με την πρώην της...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου