Το μεγάλο clasico του ελληνικού μπάσκετ, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι της
Ευρώπης, έρχεται στην 1η μόλις αγωνιστική της Α1 και η σελίδα μας , αναλύει τα πιο
σημαντικά ματς απ του αγώνα στο . Μάντζαρης VS Διαμαντίδη, Σπανούλης VS Παππά,
Λοτζέσκι VS Ματσιούλις, Πέτγουεϊ VS Γκιστ, Φώτσης VS Πρίντεζη και Ντάνστον VS
Λάσμε, Μάντζαρης VS Διαμαντίδης.
«Στη διάρκεια ενός αγώνα μπάσκετ τα μαρκαρίσματα, τα ματς, οι προσωπικές μονομαχίες μπορεί να έχουν διαφορετικούς πρωταγωνιστές και τα ζευγάρια των μαρκαρισμάτων να αλλάζουν ανά περίσταση. Θεωρώ ως πιο πιθανό πάντως ότι το μαρκάρισμα του Μάντζαρη με τον Διαμαντίδη θα έχει το μεγαλύτερο χρόνο από κάθε άλλο των δύο παικτών όση ώρα βρίσκονται στο παρκέ. Κατά συνθήκην μπορεί να αλλάξουν τα πρόσωπα και ο Διαμαντίδης να αμυνθεί στον Σπανούλη ή ο Μάντζαρης στον Κάρι, ωστόσο αν συνυπάρχουν στο παρκέ, το ματσάρισμά τουθς θα είναι δεδομένο. Ο Μάντζαρης θα αναλάβει να σταματήσει τη δημιουργία του Διαμαντίδη, όχι μόνο με τα πικ εν ρολ, αλλά και γενικά, καθώς ο αρχηγός του Παναθηναϊκού εκτός από άριστος δημιουργός είναι κι εξαιρετικός σκόρερ όταν το πάρει απόφαση.
Ο Διαμαντίδης από την πλευρά του θα έχει συνεχώς το νου του στον Μάντζαρη, με προσανατολισμό όμως να προσφέρει και βοήθειες όταν και σε όποιον χρειαστεί συγκλίνοντας προς τη ρακέτα για να ελέγχει την επιθετική κίνηση των υπολοίπων παικτών., Ο Μάντζαρης θα έχει ευκαιρίες να σουτάρει από μακριά. Αν ευστοχήσει, πιθανώς να αλλάξει και η ισορροπία του αγώνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Μπαρτζώκας περιμένει από αυτόν να σκοράρει. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού θα έχει πολλές ενισχύεις ειδικά από τους ψηλούς, σκοπεύοντας αποκλειστικά και μόνο σε μία συνθήκη: Να φύγει η μπάλα όσο πιο γρήγορα γίνεται από τα χέρια του Διαμαντίδη».
Σπανούλης VS Παππάς
«Όταν απέναντι σε μία ομάδα βρίσκεται ο Σπανούλης, ο βασικός στόχος του αντίπαλου προπονητή είναι να σταματήσει είτε τη δημιουργία του είτε το σκοράρισμά του θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο για μία ομάδα να πετύχει και τα δύο κόντρα στον αρχηγό του Ολυμπιακού. Το αμυντικό κομμάτι του παναθηναϊκού είναι δεδομένα δύσκολο, αν και πέρυσι τα κατάφερε περίφημα στη διάρκεια των τελικών. Ακολούθως όμως είναι πολύ σημαντικό για τον Πεδουλάκη να βρει τους τρόπους με τους οποίους: α) Θα απασχολήσει τον Βασίλη Σπανού στα αμυντικά καθήκοντά του, β) Θα βρει τον παίκτη ή τους παίκτες που θα “απαντήσουν” στην επιθετική δραστηριότητα του Σπανούλη. Το ματσάρισμα θα γίνει κατά κύριο λόγο με τον Ράμελ Κάρι, αλλά και τον Νίκο Παππά που παίρνει πολύ σημαντικό χρόνο συμμετοχής από τον Πεδουλάκη και αυτό πιθανώς θα συμβεί και σήμερα, καθώς ο Ρόκο Λένι Ούκιτς θα είναι απών (σ.σ. ο Κροάτης πάντως θα είναι στην αποστολή).
Το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό είναι να βρει από τον Κάρι και τον Παππά τη δημιουργία και το σκορ που θα προσφέρει ο Σπανούλης στην ομάδα του> Και βέβαια να τον σταματήσει στην επίθεσή του. Αν ο Παππάς και ο Κάρι καταφέρουν να έχουν έντονη παρουσία όση ώρα αγωνιστούν, το κέρδος για τον Παναθηναϊκό θα είναι διπλό, καθώς αφενός θα προσφέρουν επιθετικές λύσεις και από την άλλη πλευρά θα αναγκάσουν τον Σπανούλη να ξοδέψει δυνάμεις στην άμυνά του».
Λοτζέσκι VS Ματσιούλις
«Δύο παίκτες που σε μία γενικότερη ανάλυση των ματς απ μπορούν και να ορίσουν την επιθετικότητα που θα παρουσιάσει κάθε προπονητής στη διάρκεια του αγώνα και ποιος θα αναγκάσει τον αντίπαλο να προσαρμοστεί στα δικά του σχέδια. Ο Λοτζέσκι και ο Ματσιούλις είναι δύο διαφορετικοί παίκτες που θα αγωνιστούν στην ίδια θέση και θα ματσάρουν μεταξύ τους. Από τη μία πλευρά ο Ματσιούλις είναι πολύ έμπειρος, γνωρίζει πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες των ντέρμπι και των μεγάλων αγώνων, ενώ ο Λοτζέσκι είναι πρωτάρης σε αυτό το συγκεκριμένο ανταγωνιστικό περιβάλλον, έχοντας όμως δείξει άριστα σημάδια προσαρμογής μέχρι τώρα στα πλάνα του Μπαρτζώκα. Ο Ματσιούλος εφαρμόζει πολύ καλό αποτέλεσμα στο inside παιχνίδι που θέλει ο Πεδουλάκης κι έχει σαφές πλεονέκτημα έναντι του Λοτζέσκι όταν θα τον φέρει με πλάτη στο καλάθι. Ο Βέλγος όμως είναι πιο γρήγορος από τον αντίπαλο του στα πόδια, σουτάρει με μεγάλη συνέπεια και στο ένας εναντίον ενός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Ο Λοτζέσκι επίσης εκτός από σουτέρ είναι και παίκτης που εργάζεται για την ομάδα., δημιουργώντας ντρίμπλα, φάσεις για τους συμπαίκτες του και close out φάσεις, όχι μόνο μπορεί να περάσει τον αντίπαλό του και να αυξήσει τις πιθανότητες του φάουλ, που μακροπρόθεσμα μπορεί να παίξει ρόλο για την εξέλιξη του ματς. Ο Πεδουλάκης θα επιμείνει στον Ματσιούλις ή θα χρησιμοποιήσει τον Μπράμος που έχει καλύτερα συστατικά για να ελέγχει το παιχνίδι του Λοτζέσκι; Ο Μπαρτζώκας θα επιμείνει στον Λοτζέσκι ή θα χρησιμοποιήσει τον Περπέρογλου για να βρει έναν παίκτη που θα σταματήσει τον low post παιχνίδι του Ματσιούλις;»
Πέτγουϊ VS Γκιστ
«Έχουν ακριβώς τον ίδιο ρόλο με τον Λάσμε και τον Ντάνστον, προσφέροντας όμως τη δυνατότητα στον προπονητή του για τη χρησιμοποίηση αμυντικών τρικ, καθώς ο Γκιστ, αλλά και ο Πέτγουεϊ, μπορούν να ανταποκριθούν σε αλλαγές μαρκαρισμάτων και να αναλάβουν χαμηλότερους παίκτες. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που είδαμε τον κόουτς Πεδουλάκη να χρησιμοποιεί τον Γκιστ σε θέση περιφερειακή σε διάφορα σχήματα Και οι δύο είναι εξαιρετικοί στην αντίληψη των φάσεων και την ταχύτητα με την οποία θα δουλέψουν στη δεύτερη ή την τρίτη περιστροφή Δηλαδή σε φάσεις όπου ο αντίπαλος θα ξεπεράσει τον πρώτο παίκτη, αυτόν που τον μαρκάρει, θα νικήσει και τη βοήθεια που θα έρθει σε πρώτο χρόνο, αλλά εκεί που νομίζει ότι είναι έτοιμος να σκοράρει, να βρεθεί κάποιος παίκτης μπροστά του για να σταματήσει. Σε αυτό το κομμάτι τόσο ο Γκιστ, όσο και ο Πέτγουεϊ είναι εξαιρετικοί κιι ευνοούνται από τα σωματικά και αλτικά προσόντα τους.
Στην επίθεση ο ρόλος αμφότερων θα είναι πολύ κρίσιμος. Η ανάλυση του αγώνα αναφέρει ότι λογικά οι προπονητές θα δοκιμάσουν να ρισκάρουν στο σουτ των συγκεκριμένων δύο παικτών. Σε αυτό το επίπεδο είναι δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχει ένα ρίσκο από τους προπονητές. Σε κάθε περίπτωση που οι Γκιστ και ο Πέτγουεϊ θα είναι στο παρκέ, οι ομάδες θα ρισκάρουν με το μακρικό σουτ. Όποιος από τους δύο καταφέρει να είναι πιο συνεπής, στην εκτέλεση από μακριά, θα έχει δώσει ώθηση στην ομάδα του να ελέγξει τον ρυθμό του αγώνα και κατ' επέκταση να κυριαρχήσει στο παρκέ»
Φώτσης VS Πρίντεζης
«H λογική λέει ότι στα ματσαρίσματα οι πιθανότητες συνύπαρξης των δύο παικτών είναι εξαρετικά πιθανή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μονοπωλήσουν στη θέση “4”, όπου έχουν και οι δύο προπονητές σημαντικές επιλογές. Ο Γιώργος Πρίντεζης είναι παίκτης που εξυπηρετεί τη φιλοσοφία του transition game για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και η δική του ταχύτητα με την οποία διανύει τα μέτρα του γηπέδου μετά το ριμπάουντ προσφέρει ένα σημαντικό όπλο στη διάθεση του προπονητή του. Συχνά, πυκνά ο Πρίντεζης είναι ο παίκτης που αποτελεί την πρώτη επιλογή του Ολυμπιακού, είτε στον πρωτεύοντα, είτε στο δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Είναι πολύ πιθανό να βρει απέναντί του τον Αντώνη Φώτση, ο οποίος έρχεται να προσθέσει τεράστια δύναμη στο ρόστερ του Παναθηναϊκού.
Ο Φώτης ξέρει πολύ καλά τη φιλοσοφία του Παναθηναϊκού και η ικανότητά του να εκτελεί από τη γραμμή των τριών πόντων, προσφέρει τεράστια ισχύ σε οποιαδήποτε ομάδα. Έχουμε λοιπόν από τη μία πλευρά το πολύ καλό τρέξιμο του Πρίντεζη στον αιφνιδιασμό όταν ο Ολυμπιακός θα αποφασίσει να ανοίξει τον ρυθμό και από την άλλη το εξαιρετικό μακρινό σουτ του Φώτση που σε ένα τόσο μεγάλο ντέρμπι, παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο».
Ντάνστον VS Λάσμε
«Σε μία πρώτη ανάλυση ο Ολυμπιακός δεν απέκτησε τον Ντάνστον για να ματσάρει την παρουσία του Στεφάν Λάσμε, αλλά κυρίως γιατί σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Μπαρτζώκα δημιουργήθηκε με με την απώλεια του Χάινς η ανάγκη για την αντικατάσταση ενός εκ των κορυφαίων παικτών της ομάδας που επί δύο χρόνια συνεχόμενα κατέκτησε την Ευρωλίγκα. Ο Ντάνστον έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον Χάινς, χωρίς φυσικά να έχει δικαίωμα, οποιοσδήποτε, να ισχυριστεί ότι έρχεται να μπει στα παπούτσια του προκατόχου του, καθώς κάθε παίκτης έχει τη δική του ταυτότητα. Ο Ντάνστον και ο Λάμσε είναι οι δύο παίκτες επιφορετ9ιστμένοι από τους προπονητές τους με δύο βασικούς ρόλους. Αφενός να γίνουν αυτοί που θα δεχθούν τις πρώτες πάσεις μετά τα πικ εν ρολ δημιουργίας των περιφερειακών. Δουλειά τους είναι να χρησιμοποιήσουν τα καλά χέρια τους για να πιάσουν ακόμα και τις χειρότερες πάσες, να τελειώσουν φάσεις κάτω από το καλάθι, για να εκφραστούν οι αυτοματισμοί που έχουν δουλέψει στην προπόνηση.
Ο δεύτερος ρόλος τους είναι να ελέγξουν τις μάχες πο6υ θα γίνουν πάνω από το καλάθι. Να δώσουν καλές περιστροφές, ακόμα και μαρκαρίσματα στο ένας εναντίον ενός με κοντύτερο παίκτη όταν κι αν χρειαστεί να γίνουν αλλαγές και βέβαια να μαζέψουν τα ριμπάουντ. Κυρίως όμως να παρατηρούν με αντίληψη τις φάσεις ώστε η παρουσία τους και τα σπουδαία αθλητικά προσόντα τους να λειτουργήσουν αποτρεπτικά προς τον αντίπαλο να πλησιάσει το καλάθι πιστεύοντας ότι θα σκοράρει με εύκολο λέι απ. Που σημαίνει ότι τα μετόπισθεν θα έχουν και την ταυτότητα του “τερματοφύλακα”, πηδώντας ψηλά για να κόψουν ή να αλλοιώνουν τις φάσεις. Ρόλος εξαιρετικά σημαντικός και για τους δύο παίκτες. Η διαφορεά που μπορεί να τους ξεχωρίσει αφορά το γεγονός ότι σε αντίθεση με τον Λάσμε,. Ο Ντάνστον είναι παίκτης που θα δημιουργήσει φάσεις για τον εαυτό του ξεκινώντας και μακριά από το καλάθι, ενώ ο Λάσμε στον αέρα θεωρείται αχτύπητος, κάτι που δεν ισχύει με τον Ντάνστον στο ίδιο επίπεδο».
gazzetta
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου