ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακαλύφθηκε η πρώτη συνταγή για παγωμένη σοκολάτα


Ανακαλύφθηκε η πρώτη συνταγή για παγωμένη σοκολάτα


Η Δρ. Κέιτ Λόουβμαν, από το Πανεπιστήμιο του Λέιτσεστερ, ισχυρίζεται ότι βρήκε τη συνταγή σε χειρόγραφα που ανήκαν στο Earl of Sandwich το 1668.

Εκείνη την εποχή, η σοκολάτα συνοδευόταν με μια προειδοποίηση για την υγεία, για πιθανές βλάβες στο στομάχι, την καρδιά και τους πνεύμονες.
Η έρευνα έδειξε επίσης μερικά από τα συνήθη θέματα διαφήμισης της σοκολάτας ανά τους αιώνες.

Η Δρ. Λόουβμαν, λέκτορας στην αγγλική λογοτεχνία του 17ου και 18ου αιώνα, δήλωσε ότι έψαχνε μια δημοσίευση του Σάμιουελ Πέπις, όταν έπεσε το μάτι της σε μια αναφορά 30 σελίδων με θέμα τη σοκολάτα.

«Μου φάνηκε αρκετά ασυνήθιστο και παράξενο γιατί δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο» είπε.

«Έτσι σκέφτηκα να το μελετήσω λίγο παραπάνω για να δω πόσο πραγματικά ασυνήθιστο ήταν. Δεν πρόκειται για παγωτό σοκολάτα, αλλά περισσότερο για μια στέρεα και σκούρα εκδοχή του παγωμένου ροφήματος σοκολάτας που μπορεί να βρει κανείς σε καφετέριες σήμερα».
«Το πάγωμα των φαγητών απαιτούσε προηγμένη τεχνολογία για την Αγγλία του 17ου αιώνα, επομένως αυτά τα παγωμένα ροφήματα αποτελούσαν μεγάλη πολυτέλεια» πρόσθεσε. «Το 1660, όταν ο Earl of Sandwich συνέλλεγε τις συνταγές του, η σοκολάτα ακολουθούνταν από συμβουλές σχετικά με την ασφαλή κατανάλωσή της» αναφέρει η Δρ. Λόουβμαν.

«Τα έγγραφα περιελάμβαναν αρκετά αυστηρές προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους. Οι άνθρωποι του 17ου αιώνα τη θεωρούσαν ως ένα ναρκωτικό. Μάλιστα, ένας γιατρός προειδοποιούσε πως τα συστατικά μιας ζεστής σοκολάτας μπορούσαν να προκαλέσουν αϋπνία, υπερβολική βλέννα, ή αιμορροΐδες. Οι άνθρωποι ανησυχούσαν πως η παγωμένη σοκολάτα ήταν 'ανθυγιεινή' και πως μπορούσε να προκαλέσει βλάβες στο στομάχι, την καρδιά και τους πνεύμονες».

Η έρευνα της Δρ. Λόουβμαν, δείχνει επίσης αποσπάσματα από τη διαφημιστική καμπάνια της σοκολάτας ανά τους αιώνες, και το πώς τη συνδέουν με τη γυναίκα, την ευχαρίστηση και τη σεξουαλικότητα.
Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου