ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΣΑΛΑΤΕΣ...ΣΑΛΑΤΕΣ...ΣΑΛΑΤΕΣ...ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΑΛΑΤΕΣ..ΟΥΦ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΖΕΣΤΗ ΤΙ ΑΛΛΟ?



Ντομάτα, μοτσαρέλα κόκκινα φασόλια ή θαλασσινά; Ό,τι κι αν επιλέξεις σαν κύριο υλικό, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Το καλοκαίρι, δε είναι μόνο η ιδανική εποχή για παγωτά, κρύα ροφήματα και δροσερά φρούτα. Είναι και για τις σαλάτες.
Οι καλοκαιρινοί μήνες, εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες, φέρνουν μαζί τους και την όρεξη για μια πιο ελαφριά διατροφή και συγκεκριμένα για σαλάτες. Βρήκαμε τις πιο δροσερές και γευστικές για να τις φτιάξεις σπίτι σου σε ελάχιστο χρόνο.
Σαλάτα με γαρίδες και αβοκάντο
Θα χρειαστείς
1 σαλάτα τρυφερή
1 ματσάκι ρόκα
2 μικρά αγγουράκια
1 καρδιά μαρούλι
1 αβοκάντο
8 γαρίδες βρασμένες
Για τη σος
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 κ.γλ. μουστάρδα πικάντικη
1 κ.γλ. ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
1 κ.γλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
λίγες σταγόνες ταμπάσκο
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα αγγουράκια και τα κόβουμε κατά μήκος σε πάρα πολύ λεπτές φέτες. Καθαρίζουμε τις βρασμένες γαρίδες και αφαιρούμε το εντεράκι από τη ράχη. Αν είναι μεγάλες τις κόβουμε κατά μήκος (πεταλούδα).
Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε τα λαχανικά. Χοντροκόβουμε τα φύλλα σαλάτας, την καρδιά μαρουλιού και τη ρόκα σε σαλατιέρα.
Καθαρίζουμε και κόβουμε το αβοκάντο σε λεπτές φέτες. Προσθέτουμε το αγγούρι και τις γαρίδες.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σος στο μούλτι και τα πολτοποιούμε. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα μουστάρδας την τελευταία στιγμή. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Χρωματιστή σαλάτα με κόκκινα φασόλια
 
Θα χρειαστείς
200 γραμμάρια φασόλια κόκκινα ξερά
1 πράσινη, 1 κόκκινη και 1 πορτοκαλί πιπεριά σε ροδέλες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ντομάτα σε κύβους
1 αγγούρι σε κύβους
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 καρότα τριμμένα
3 κουταλιές καλαμπόκι
5 ελιές σε φετάκια
1/2 κούπας λάδι
3 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 κουταλιά μουστάρδα
Αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα φασόλια να φουσκώσουν για αρκετές ώρες ή απ'το προηγούμενο βράδυ.
Βράζουμε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν και τα στραγγίζουμε.
Ανακατεύουμε σε ένα βαθύ μπολ τα λαχανικά και τα αλατίζουμε.
Σε ένα βαζάκι χτυπάμε το λάδι, το λεμόνι και τη μουστάρδα και περιχύνουμε την σαλάτα.
Αν θέλουμε σερβίρουμε τη σαλάτα πάνω σε παψιμάδι, όπως θα κάναμε με τον ντάκο.
Καλοκαιρινή σαλάτα Καπρέζε
 
Τι θα χρειαστείς
- 2 μέτριες ντομάτες (ή φρέσκα ντοματίνια)
- 2 μέτριες μπάλες μοτσαρέλα
- 5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας μπαλσάμικο
- Φυλλά βασιλικού (για γαρνίρισμα)
- μισό κουταλάκι βασιλικός (ξερός)
- Αλάτι
- Καλαμάκια για σουβλάκι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε πρώτα τη μοτσαρέλα, κόβοντας τη σε φετούλες πάχους μισό με 1cm. Kάνουμε ακριβώς το ίδιο και με τις ντομάτες, ενώ μετά αλατίζουμε και τα δύο υλικά. Αν χρησιμοποιήσουμε τα καλαμάκια, κάνουμε το ίδιο με τη μοτσαρέλα αλλά χρησιμοποιούμε ντοματίνια που απλά έχουμε πλύνει και καθαρίσει.
Σε μπολ, αναμειγνύουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά το ελαιόλαδο με το ξίδι και τον βασιλικό.
Τοποθετούμε στη πιατέλα εναλλάξ τις φέτες τυριού και της ντομάτας ή σουβλίζω τη μοτσαρέλα και τα ντοματίνια στα καλαμάκια, βάζοντας ενδιάμεσα φρέσκα φύλλα βασιλικού και περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα μου.
Σαλάτα με σπανάκι και γιαούρτι
 
Θα χρειαστείς
μισό κιλό σπανάκι
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 νυχάκι σκόρδο
1 κουταλιά λεμόνι
2 κουταλιές δυόσμο
Aλάτι, πιπέρι
150 γρ. καρύδια τριμμένα
Εκτέλεση
Αφού πλύνουμε καλά το σπανάκι και το βάζουμε να βράσει σ’ ένα ποτήρι νερό που κοχλάζει, με 1-2 κουταλάκια αλάτι.
Μαγειρεύουμε το σπανάκι σε χαμηλή φωτιά για 8’ ή μέχρι να μαλακώσει.
Το ρίχνουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε με κρύο νερό. Το αφήνουμε να στραγγίσει καλά ή το πιέζουμε μ’ ένα κουτάλι για να φύγει όλο το νερό.
Ψιλοκόβουμε το σπανάκι, λιώνουμε το σκόρδο, το ανακατεύουμε με το σπανάκι και το ρίχνουμε σ’ ένα μπωλ.Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε και το λεμόνι και το δυόσμο, ανακατεύουμε προσεκτικά και ενώνουμε το σπανάκι με το γιαούρτι.
Σκεπάζουμε τη σαλάτα και την αφήνουμε στο ψυγείο αρκετές ώρες.
Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ψιλοτριμμένο κρεμμύδι.
Σαλάτα ζυμαρικών με λιαστή ντομάτα και ελιές
 
Τι θα χρειαστείς
450 γρ. ζυμαρικά ριγκατόνι ή φουσίλι
Ελληνικό θαλασσινό αλάτι
120 ml εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 ½ φλιτζάνια σαλάμι Λευκάδος ή άλλο ελληνικό σαλάμι, κομμένο σε μικρούς κύβους
2 φλιτζάνια κασέρι (απλό ή πεπαλαιωμένο) ή μανούρι, κομμένο σε χοντρούς κύβους
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη, στραγγισμένη
3 κουταλιές της σούπας πράσινες, μαύρες ή ανάμεικτες ελιές, χωρίς κουκούτσι
8 μικρές φρέσκες ή λιαστές ντομάτες, χοντροκομμένες (στραγγισμένες. αν είναι λιαστές)
Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένη ελληνική ρίγανη
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, στραγγίστε τα και ανακατεύουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο μέσα σε αυτά.
Σε ένα μέτριο τηγάνι, με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 7 λεπτά).
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σαλάμι, το τυρί, την κάπαρη, τις ελιές, τις ντομάτες. Προσθέτουμε το πιπέρι, τη ρίγανη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Φυσικά, το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να δοκιμάσεις μια διαφορετική φρουτοσαλάτα (θυμήσου μερικές συνταγές που έχουμε πει).
*Οι σαλάτες είναι για 3-4 άτομα, ενώ ο χρόνος προετοιμασίας τους είναι από 10 έως 20 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου