Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Τι θα φάμε τις ημέρες της νηστείας;

Article Main
Τι θα φάμε αυτές τις ημέρες που απομένουν μεχρι της Παναγίας;

Το βάρος «πέφτει» συνήθως στην νοικοκυρά του σπιτιού η οποία πρέπει να ικανοποιήσει με την επιλογή της τους περισσότερους! Ειδικά τώρα, την περίοδο της νηστείας το ερώτημα αυτό «ψάχνει» εντονότερα λύση! Γι αυτό και εμείς σας ετοιμάσαμε ένα “ νηστίσιμο menu” για να σας βγάλουμε από τον κόπο της περιττής σκέψης!
Σας παρουσιάζουμε, επτά νηστίσιμες συνταγές γεμάτες αρώματα και γεύσεις. Από αγνά υλικά, που επάξια αντικαθιστούν το κρέας, τα γαλακτοκομικά και όλα τα υπόλοιπα συστατικά, που έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ως απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι τα πιάτα μας νόστιμα.
Πάρτε ιδέες και απολαύστε νηστίσιμες λιχουδιές:
Μέρα τρίτη: Χταποδοκεφτέδες
Article Main
Χρόνος Προετοιμασίας:Ο χρόνος για να μουλιάσουν τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ και 10' την ημέρα της προετοιμασίας
Χρόνος Μαγειρέματος: 1h
  • 2 κούπες φασόλια ξερά άσπρα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • λίγο σέλινο
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού Ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
  • λίγο μπούκοβο
  • αλάτι - πιπέρι

Μια νηστίσιμη και υγιεινή συνταγή που θα λατρέψετε!
Ας τo φτιάξουμε!
  • Μουσκεύουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ και την επόμενη μέρα τα βάζουμε να πάρουν έναν χόχλο και τα ξεζουμώνουμε
  • Γεμίζουμε μέχρι πάνω την κατσαρόλα με νερό και ρίχνουμε μέσα τα φασόλια, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σέλινο
  • Βάζουμε να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
  • Μόλις το νερό φτάσει στη μέση της κατσαρόλας, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, λάδι, μπούκοβο και συνεχίζουμε τον βρασμό μέχρι να χυλώσει
Είναι μια πολύ νόστιμη και εύκολη συνταγή και ένα ιδανικό ορεκτικό. Η συνταγή θυμίζει τα κλασικά γεμιστά, που μπορεί να γίνει το χειμώνα. Καλή επιτυχία. 
  • Προετοιμασία 10΄
  • Μαγείρεμα περίπου 35΄
  • 12 πιπεριές Φλωρίνης 
  • 250  γρ. λάδι 
  • 200 γρ. Ρύζι γλασσέ 
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 
  • ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο 
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο (μόνο το λευκό του μέρος ) 
  • 2 καρότα τριμμένα 
  • 1 σπιτικό ζωμό λαχανικών Knorr 
  • 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες 
  • Ανάλογο πιπέρι και αλάτι

    Οδηγίες Μαγειρέματος


    1. Πλύνετε τις πιπεριές, τις καθαρίζετε εσωτερικά από τους σπόρους και κρατάτε το καπάκι τους μαζί με λίγο από το κοτσάνι τους .
    2. Σε ένα μέτριο σκεύος ρίξτε λάδι  μαζί με το ρύζι, το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό, το δυόσμο, το πράσο, τα καρότα και τις τριμμένες τομάτες και συμπληρώστε με 1 ½ ποτήρι με νερό χλιαρό 
    3. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι και μαγειρέψτε για 5-7 λεπτά  μέχρι τα λαχανικά να μαραθούν και να μαλακώσει το ρύζι.
    4. Γεμίστε τις πιπεριές με το ρύζι και τα λαχανικά  
    5. Διαλύστε τον σπιτικό ζωμό σε 500ml καυτού νερού μαζί με μία και μισή κουταλιά της σούπας λάδι  Τοποθετήστε τις γεμιστές πιπεριές σε ταψί πλαγιαστές και περιχύστε με το ζωμό .
    6. Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180ο C για 35 λεπτά.
Μέρα τρίτη: Χταποδοκεφτέδες
Χταποδοκεφτέδες

Υλικά για 4 άτομα 

1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό), καθαρισμένο 
3 κ.σ. μηλόξιδο
2 φύλλα δάφνης
200 γρ. ρύζι, γλασέ
1 μεγάλο κρεμμύδι, ξερό, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. πελτέ
2 αβγά
200 γρ. φρυγανιά, τριμμένη (γαλέτα)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα 

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε μια βαθιά κατσαρόλα και βάζουμε το χταπόδι να βράσει με το μηλόξιδο και τα φύλλα δάφνης για περίπου 30 λεπτά. Δεν θα κολλήσει, καθώς αμέσως θα αρχίσει να βγάζει τα υγρά του. Βγάζουμε το χταπόδι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. 

Στην ίδια κατσαρόλα, χωρίς να την καθαρίσουμε, προσθέτουμε νερό και βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το χταπόδι και το βάζουμε σε μπολ μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μυρωδικά, τις ντομάτες, τον πελτέ και το βρασμένο ρύζι. 

Προσθέτουμε το 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο και ζυμώνουμε τα υλικά έως ότου ενωθούν. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά. 

Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια, τα περνάμε από το αβγό που έχουμε χτυπήσει ελαφρώς και κατόπιν τα πανάρουμε με την τριμμένη φρυγανιά. Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο, τόσο ώστε να καλύπτει ως τη μέση τα κεφτεδάκια, και τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. 

Τους μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι και τους σερβίρουμε ζεστούς. 


Article Main

Χρόνος προετοιμασίας : 15’
Χρόνος Μαγειρέματος : 20-25 ‘
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολος
Υλικά για 4 μερίδες
  • 450 γρ. γαρίδες καθαρισμένες 
  • 500 γρ. τοματίνια cherry κομμένα στη μέση 
  • 1 ½ κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες 
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 
  • 2  μικρά κολοκυθάκια χωρίς σπόρους κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο 
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί 
  • 5 κουτ. σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό 
  • 1 Knorr σπιτικός ζωμός Λαχανικών 
  • 500 γρ. πέννες
     
Για την γαρνιτούρα
  • Μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού και λίγες σταγόνες από εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Άλτις 
  • Ανάλογο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Εκτέλεση
  1. Βράζουμε τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μόλις βράσουν, κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν. Προσοχή δεν τις ξεπλένουμε γιατί θέλουμε να κρατήσουν το άμυλο τους που θα μας βοηθήσει αργότερα για το καλύτερο δέσιμο της σάλτσας.
  2. Σε ένα φαρδύ τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τις γαρίδες και τα σοτάρουμε όλα μαζί  ελαφρά μέχρι να ξανθύνει το σκόρδο και να μαλακώσουν οι γαρίδες.
  3. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το κολοκύθι και το σέλερι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα τους σε χαμηλή θερμοκρασία για 5-7 λεπτά περίπου.
  4. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα τοματίνια cherry και συμπληρώνουμε με λίγο από το νερό που βράσαμε τις πέννες. Προσθέτουμε τον Knorr σπιτικό ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε ελαφρά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι τα υγρά να μειωθούν και να δέσει η σάλτσα.   
  5. Καρυκεύουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και μαγειρεύουμε για αλλά 3 λεπτά.
  6. Tέλος, ρίχνουμε τη σάλτσα μας μέσα σε σκεύος με τις σουρωμένες πέννες και ανακατεύουμε ελαφρά για να πάει παντού η σάλτσα μας. 
  7. Σερβίρουμε γαρνίροντας το κάθε πιάτο με λίγα φύλλα βασιλικού και λίγες σταγόνες από  εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Άλτις.

Article Main

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 πακέτο μακαρόνια No 6
  • 4 κ.σ. λάδι
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 4 καρότα
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 4 ώριμες ντομάτες χωρίς τη φλούδα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη

    Πώς το κάνουμε:

    Βήμα 1
    1)
    Βράζουμε τα μακαρόνια al dente.
    Βήμα 2
    2)
    Βάζουμε όλα τα λαχανικά στο multi μαζί με τις 2 κ.σ. λάδι και τα τρίβουμε.
    Βήμα 3
    3)
    Στη συνέχεια τα τσιγαρίζουμε στο υπόλοιπο λάδι,
    Βήμα 4
    4)
    προσθέτουμε νερό, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 20 λεπτά.
    Βήμα 5
    5)
    Σερβίρουμε με παρμεζάνα ή ξερή μυζήθρα. Καλή όρεξη!!!
    Article Main

    Σιγουρέψου ότι έχεις:

    • 1 κιλό αρακά
    • ½ κιλό πατάτες κομμένες στα τέσσερα
    • ½ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
    • 1 κ. γ. κοφτό αλάτι
    • 1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
    • 3 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
    • 3 ψιλοκομμένα μέτρια κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους
    • 2 φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
    • 3 ποτήρια του νερού ζεστό νερό
    • 1 μερίδα "Σπιτικό" ζωμό λαχανικών Knorr

    Ξεκινάμε!

    • 1Ζέστανε καλά το ελαιόλαδο
       στην κατσαρόλα και τσιγάρισε λίγο όλα τα κρεμμύδια.
    • 2Κόψε τα καρότα σε ροδέλες, ρίξ’ τα μαζί με τις πατάτες στην κατσαρόλα και ανακάτεψε.
    • 3Ήρθε η ώρα να μπουν στο παιχνίδι το ζεστό νερό, ο "Σπιτικός" ζωμός λαχανικών και ο αρακάς!
    • 4Άφησέ τα να βράσουν για 45 λεπτά, πρόσθεσε το χυμό των λεμονιών, τον ψιλοκομμένο άνηθο και το αλάτι, και άφησε το φαγητό να βράσει για άλλα 5 λεπτά. Στο τραπέζι τώρα…

      Μύδια με πιλάφι και φινόκιο

      Σιγουρέψου ότι έχεις:

      • 1 σακουλάκι μύδια ψίχα
      • 1½ κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
      • 150 ml ελαιόλαδο
      • 1 μερίδα "Σπιτικό" ζωμό λαχανικών Knorr
      • 3 σφηνάκια ούζο
      • Ανάλογο αλάτι και πιπέρι
      • 1½ φλιτζάνια ρύζι parboiled ή Μπασμάτι
      • 3-4 φλιτζάνια νερό
      • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
      • 1 ρίζα φινόκιο ψιλοκομμένο

      Ξεκινάμε!

      • 1Αρχικά άνοιξε το σακουλάκι και κράτησε 1-2 φλιτζάνια από το ζουμί των μυδιών.
      • 2Ζέστανε καλά το ελαιόλαδo σε μια κατσαρόλα για να σοτάρεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το φινόκιο.
      • 3Μόλις μαραθούν, σειρά έχουν τα μύδια. Όταν μείνουν με το λάδι
        , σβήσε με το ούζο και ρίξε στην κατσαρόλα το ρύζι να σοταριστεί κι αυτό.
      • 4Πρόσθεσε το νερό, το ζωμό λαχανικών, το ζουμί από τα μύδια, αλάτι και πιπέρι, και άφησε το ρύζι να βράσει, μέχρι να σχηματιστούν κρατήρες στην επιφάνεια του.
      • 5Σέρβιρε το μυδοπίλαφο γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένο άνηθο (αν θέλεις, μπορείς να βάλεις και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο κατά το μαγείρεμα)livesmart




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου